İran’ın sınır hattında bulunan Xoy kentinde 23 Şubat'ta meydana gelen 5.9 şiddetindeki deprem, Van’ın Başkale ilçesine bağlı Gelenler (Qiratî) Mahallesi’nde de can kaybına neden oldu. Tüm ev ve ahırların yıkıldığı 95 haneli mahallede, depremin üzerinden 4 gün geçmesine rağmen hayvanlar dondurucu soğukta dışarıda kalıyor. Çok sayıda kadın ve çocuğun kent ve ilçe merkezi ile çevre mahallelere gitmek zorunda kalırken, kalanlar ise çadır yetersizliği yaşıyor. 

Birkaç ailenin aynı çadırda kaldığı mahallede, hayvanlar dondurucu soğuktan dolayı bir bir ölüyor. Enkazdan çıkarılmayan hayvan cesetlerinin ise kokmaya başladığı mahallede, durumdan yakınan depremzedeler, bir an önce çözüm bulunmasını istedi.  

HAYVANLAR SOĞUKTAN ÖLÜYOR

Depreme ailesiyle kahvaltı sofrasındayken yakalanan Hakan Acar, 4 çocuğu ve eşini tek başına enkazdan çıkardığını söyledi. Yaralı kurtulan eşi ve çocukları hastaneden taburcu edilen Acar, deprem ardından her iki ev için bir çadır verilmesinden dolayı mahallede yaşam koşullarının olmadığını ve bu nedenle ailesinin kent merkezinde bulunan akrabalarının yanına yerleştiğini belirtti. 

Deprem ardından yaşadıkları mağduriyetleri anlatan Acar, “Çadırımız yeterli değil. İki aileyiz bize bir çadır verildi. Çadır verilmesini istiyoruz. Diğer yandan hayvanlarımız için kalacak çadır istiyoruz. Hayvanlar soğukta ölüyor. Evimiz ve ahırımız yıkıldı. Yemlerimiz enkazın altında kaldı. Bize bir kepçe göndererek, yemlerimizin çıkarılması için yardım edilmeli. Yemleri hayvanlarımıza verelim. Aç kalmasınlar” dedi.

HAYVANLAR KOKMAYA BAŞLADI

Enkaz altında kalan yüzlerce hayvan cesedinin kokmaya başladığını ifade eden Acar, olası hastalık riskine dikkat çekerek, “Bunlar hepsi hastalıklara yol açıyor. Enkazın kaldırılarak, çıkarılmaları gerekiyor. Deprem yaşadık, bir de salgın hastalık yaşamayalım” diye konuştu.

YARDIMLAR YETERSİZ

2 ineği ve onlarca koyunu enkaz altında kalan depremzedelerden Nezir Arslan, yapılan yardımların yetersiz ve düzensiz olduğunu belirterek, “Evimiz yıkıldı. Çadırda akşamları soğuk oluyor. Buraya yardım yeterli kadar gelmiyor. AFAD tüm yardımları Özpınar’a götürüyor. Evimiz ve ahırımız yıkılmış, bunu yapmayın” ifadelerini kullandı.(Van/MA)