31 Mart’ta yapılacak yerel seçimler, CHP'nin adayı, mevcut belediye başkanı Ekrem İmamoğlu ile AKP'nin adayı, eski Çevre Şehircilik ve İklim Bakanı Murat Kurum arasında geçmesi bekleniyor. HDP ve İYİ Parti'nin aday çıkarmadığı 2019 seçimlerini Ekrem İmamoğlu kazanmıştı. Ancak kamuoyu araştırmacılarına göre bu seçimde Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), İYİ Parti ile Yeniden Refah Partisi’nin (YRP) seçime girmesi sonucu değiştirebilir. Rawest Araştırma Grubu Müdürü Roj Girasun, ORC Araştırma Genel Müdürü Mehmet Pösteki ile MAK Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kulat saha araştırmalarını ve olası senaryoları Artı Gerçek’e değerlendirdi.

İYİ PARTİ VE DEM PARTİ’NİN ADAYLARI GÜÇLÜ OLURSA…

İstiklal Caddesi'ndeki bombalı saldırı davasında karar İstiklal Caddesi'ndeki bombalı saldırı davasında karar

Rawest Araştırma Grubu Müdürü Roj Girasun yaptıkları son araştırma verilerinin Kasım ayına ait olduğuna ve o dönem AKP’nin aday isminin henüz belli olmadığına dikkat çekerek değerlendirmesine başladı. Girasun, “DEM Parti aday gösterecek mi? İYİ Partinin adayı kim olacak? Zafer Partisi ne kadar etki edecek? Yeniden Refah Partisi Cumhur İttifakı’na destek verecek mi, yoksa dışarıda mı kalacak?” soruları nedeniyle belirsizliği devam ettiğini belirtti ve şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bütün partilerin ittifaksız göründüğü bir tabloda; Ekrem İmamoğlu’nun oyları AK Parti ve MHP’nin aldığı oyların üzerinde görünüyor. Bununla beraber eğer İYİ Parti’nin ya da DEM Parti’nin adayı güçlü olursa AK Parti adayı Murat Kurum’un öne geçmesi muhtemel görünüyor. AK Parti’nin oy alabileceği yüzde 47’lik bir havuzu görünürken, CHP’nin ise yüzde 53 görünüyor. Fakat bu oran diğer partilere ne kadar dağılır, belirleyici olan o. Çok fazla aktörlü bir durum var ve bu da değişime sebep olur. Adayların tamamı netleşmeden ve ittifaklar belli olmadan net bir şey söyleyemiyoruz.”

ORC’DEN PÖSTEKİ: AKP’DE REHAVET VAR, İMAMOĞLU’NUN KURACAĞI İLETİŞİM ETKİLİ OLACAK

ORC Araştırma Genel Müdürü Mehmet Pösteki partiler arasındaki ittifakların henüz netleşmemesi nedeniyle İmamoğlu ve Murat Kurum'un oy oranlarının başa baş olduğunu belirtti. Pösteki, bir önceki seçim döneminde var olan dinamiklerin şu anda olmadığına dikkat çekti. CHP’nin, ittifakın kurulmadığı yerlerde diğer seçmen gruplarından oy almak için uygun profilde adaylar çıkarmaya çalıştığını söylen Mehmet Pösteki, bu yüzden de aday belirleme sürecinin uzadığını gözlemlediklerini belirtti.

ORC Araştırma Genel Müdürü Mehmet Pösteki’nin değerlendirmelerinden öne çıkanlar şöyle:

“AK Parti seçim startını depremi gündemi ile verdi ve baktığımızda İstanbul için söylemlerini destekler nitelikte bir aday çıkardı. CHP’nin adayı olan İmamoğlu’nun şu anki dezavantajlarından bahsedecek olursak; 2019’da mağdur bir belediye başkanı adayıydı ancak şu anda o misyonda değil. Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum’un kıyasladığımızda İmamoğlu’nun biraz daha önde olduğu görünüyordu fakat şu an başa baş bir durum söz konusu. AK Parti’de de ‘Millet İttifakı bozulduğu için seçimi kazanırız’ rehaveti var."

'CHP'NİN AÇIKLANMAYAN İLÇE ADAYLARI DA BELİRLEYİCİ OLACAK'

"İmamoğlu’nun alacağı oyda, kuracağı iletişim ve yürüteceği seçim kampanyası kadar CHP'nin açıklanmayan ilçe adayları da belirleyici olacaktır. Saha gözlemimiz başa baştır. CHP, ittifakın yapılmadığı yerlerde adaylarını diğer seçmen gruplarından oy alacak şekilde belirlemeye çalıştığını görüyoruz, özellikle de İYİ Partili seçmenlerden. Süreç bu yüzden uzuyor diyebiliriz. CHP birçok yerde yine kazanacaktır elbet fakat kazandığı yerlerden bazılarını da kaybedebileceğini söylemek lazım.”

'KURUM ‘SİYASETÇİ’ OLARAK BİLİNMİYOR, İMAMOĞLU İSE ESKİSİ KADAR ‘BİLİNMEYEN’ BİRİ DEĞİL'

MAK Danışmanlık Araştırma Şirketi’nden Mehmet Ali Kulat, geçtiğimiz dönem İstanbul seçimlerinin 13 bin oy farkıyla tekrarlanmasını hatırlatarak ittifakların kurulup kurulmayacağı ve diğer partilerin açıklayacakları aday isimlerinin önemli olduğuna dikkat çekti. Kulat, iki partili bir seçim olmadığından söz konusu anket verilerinin gerçeği yansıtmadığını vurguladı ve şu değerlendirmelerde bulundu:

“Bir önceki dönem yarış, Binali Yıldırım ile Ekrem İmamoğlu arasındaydı fakat şu an saha çalışmalarının yapılabilmesi için adayların tamamının belli olması gerekiyor. İYİ Parti aday çıkaracak mı ve bu kişi etkin bir isim mi olacak? Bu konu önemli çünkü eğer İYİ Parti Buğra Kavuncu’yu aday gösterirse büyük oranda kendi partisinin oyunu alacaktır."

"DEM Parti’nin aday çıkarıp çıkarmayacağını bilmiyoruz. Geçen seçim Saadet Partisi 90 bin civarında oy aldı. Saadet Partisi bu oyları diğer partilere dağıtsaydı seçim ikinci kez tekrarlanmazdı. Birden fazla etken olduğu için şu anda anket sistemi sağlıklı işlemez. Bütün adaylar belli olduktan sonra bir çalışma yapılması gerekir."

"Bir diğer açıdan kısa bir değerlendirme yapacak olursak; Murat Kurum ismi bakan olarak görev yaptı ama siyasetçi olarak bilinmiyor ve Ekrem İmamoğlu ismi eskisi kadar bilinmeyen bir isim değil, kendi icraatları var. Başat adayları yani; İYİ Parti ve DEM Parti’nin adaylarını görmemiz lazım."

'DEM PARTİ VE İYİ PARTİ ADAY ÇIKARIRSA İMAMOĞLU'NDAN OY ALIR'

"DEVA Partisi’nin de adayı önemli çünkü geçtiğimiz seçimin sonuçları bize 13 bin farkın önemini gösteriyor. Sıradan bir parti bile 13 bin oy alabilir o yüzden bunlar çok önemli. DEM Parti ve İYİ Parti aday çıkarırsa oyların büyük kısmını Ekrem İmamoğlu’ndan alacak"

'YENİDEN REFAH'IN ADAYI BELİRLEYİCİ OLACAK'

"Elbette Yeniden Refah Partisini de konuşmak lazım. Türkiye’nin birçok yerinde AK Parti’ye kızan seçmenin başvuru noktası haline geldi bu sebepten aday çıkarıp çıkarmaması önemli. Yeniden Refah Partisi sembolik bir aday mı çıkaracak olursa örnek veriyorum eskiden Gençlik ve Spor Bakanlığı yapmış Suat Kılıç’ı veya merhum Necmettin Erbakan’ın damadı ve Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Altınöz’ü aday gösterirse bu kişiler çok önemli oy alacaktır."