Amed'te 1990'lı yılların başında politik nedenlerle tutuklanan Metin Güven, yargılandığı Devlet Güvenlik Mahkemesi’nde (DGM) “devletin birliği ve bütünlüğü bozmak” iddiasıyla müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Cezasının infaz süresini tamamlayan Güven’in tahliyesi 6 ay uzatıldı. Güven, uzatılan infaz süresini tamamladıktan sonra Ekim 2022’de tahliye edildi. Güven'in cezaevinde olduğu 2009 tarihinde bu kez kardeşi Sudan Güven tutuklandı. 

TAHLİYESİ İKİNCİ KEZ ERTELENDİ

Avrupa Konseyi’nden Ankara’ya Kavala ve Demirtaş çağrısı Avrupa Konseyi’nden Ankara’ya Kavala ve Demirtaş çağrısı

Sudan Güven, Amed’in Bismil ilçesinde yapılan ev baskınında gözaltına alındı. Güven, Barış ve Demokrasi Partisi’ndeki (BDP) faaliyetleri nedeniyle Erzurum 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandı. Güven'e, “örgüt üyesi olmak” ve benzer iddialarla 15 yıl 3 ay hapis cezasına çaptırıldı. Güven, cezanın 11 yıl 5 ay 23 gün olan infaz süresini 4 Mayıs’ta tamamladı. Ancak tahliyesine sayılı günler kala tutuklu bulunduğu Alanya L Tipi Kapalı Cezaevi İdari ve Gözlem Kurulu'nun (GİK) "iyi halli olmadığı" yönündeki kararı üzerine tahliye edilmedi. Güven’in tahliyesi 6 ay erteledi. 

Güven’in tahliyesi, 26 Ekim 2023’te ise ikinci defa 6 ay süre ile uzatıldı. Güven'in infaz süresinin uzatılmasına, PKK Lideri Abdullah Öcalan’a yönelik tecrit nedeniyle girdiği açlık grevi, daha önce aldığı disiplin cezaları, cezaevinde katıldığı eylemler ve "pişmanlık duymama" gibi gerekçeler gösterildi. 

9 YILDIR KIZINI GÖREMEDİ 

İki çocuğu birden cezaevinde olan Gülistan Güven’in (80) gözü hep cezaevlerinde oldu. Yaşının ilerlemesi nedeniyle konuşmakta zorlanan ve sağlık sorunları nedeniyle tekerlekli sandalyeye bağlı yaşamak zorunda kalan Güven, sağlık sorunları nedeniyle son 9 yıldan beri çocuklarının ziyaretine gidemedi. Cezaevinden çıkan oğluyla birlikte yaşayan Güven, kızının ceza infaz süresinin uzatılmasına tepkili. Yıllardır, hastalıkları nedeniyle çocuklarını cezaevinde ziyaret edemediğini belirten Güven, “Daha önce oğlum cezaevinde iken ve şimdi ise infazı yakılan kızım benden uzak bir yerdedir. Ben yaşlı ve tekerlekli sandalyeye bağımlı yaşadığım için görüşe gidemiyorum. 9 yıldır kızımın görüşüne gidemiyorum” diye konuştu.

‘KÜRT OLDUĞU İÇİN BIRAKLIMIYOR’

İnfazları yakılan tutsakların bırakılmamasına tepki gösteren Güven, “Kürt olduğumuz için çocuklarımız bırakılmıyor. Tutsaklar için beraat istiyorum. Barış ve adalet istiyoruz. Kızımı ve arkadaşlarını bırakın. Adaleti sadece kızım için değil, cezaevinde tüm tutsaklar için istiyorum, hepsi Sudan gibi benim çocuklarım” ifadesini kullandı.

Anne Güven, kızının gönderdiği ve yakın zamanda eline ulaşan mektuptaki fotoğrafa bakarak, "Biz ne gördük, ne görmedik diyerek” diye kaydetti. 

MA / Mehmet Güleş