İstanbul’un Esenyurt ilçesinde oturan 75 yaşındaki tutsak annesi Hatice Yıldız’a, cezaevinde bulunan kızına ve kızının koğuş arkadaşına para gönderdiği için hakkında “örgüte finansman sağlamak” iddiasıyla dava açıldı. 3 yıl süren yargılamanın ardından İstanbul 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, Yıldız’a  “örgüte finansman sağlamak” iddiasıyla 4 yıl 2 ay hapis cezası verdi. Yerel mahkemenin kararı, İstinaf Mahkemesi tarafından onandı. 

Konuya dair konuşan Yıldız’ın avukatı Xebat Demircan, Yıldız’ın PTT aracığılığıyla devletin kontrolünde olan cezaevine para gönderdiğini belirterek, verilen cezanın hukuksuz olduğunu belirtti. Demircan, “Cezaevleri devletin kontrolünde olan bir yer. Her türlü giriş çıkış devletin kontrolünde ve yine bu kontrol kapsamında yatırılmış paradan söz ediyoruz. Elden verilen bir para değil” dedi.

İSTİNAF GEREKÇESİZ RET

İstinaf kararının 1 Mart’ta kendilerine tebliğ edildiğini belirten Demircan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu paranın örgüte müzahir bir amaçla cezaevinde kullanılmayacağı açıktır zaten. Hukuksuzluğun başı buradan geliyor. Verilen ceza yönetmeliğe aykırı. Eğer tutsağa para gönderilemeyeceğine dair bir kısıtlama olsaydı zaten o parayı yatıramayacaktı. Yatırsaydı bile iade edilirdi” dedi. 

Cezanın 5 yılın altında olmasından kaynaklı Yargıtay yolunun kapalı olduğunu ancak istinafa kararın hukuksuz olduğunu belirten dilekçe sunduklarını vurgulayan Demircan, mahkemenin gerekçe vermeden dilekçeyi reddettiğini söyledi. 

KESİNLEŞEN İLK CEZA

Gazze’de yaşamını yitirenlerin sayısı 34 bin 454’e yükseldi Gazze’de yaşamını yitirenlerin sayısı 34 bin 454’e yükseldi

Cezaevine para gönderdiği için yargılanan ve ceza alanların olduğunu hatırlatan Yıldız, ancak ilk kez verilen bir cezanın onandığını vurguladı.  

İNFAZ ERTELEME TALEBİ VE AYM BAŞVURUSU

Yıldız hakkında infaz erteleme başvurusunda bulunacağını belirten Demircan, aynı zamanda Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) tedbir talepli bireysel başvuruda bulunacaklarını dile getirdi.(MA)