Kayyım atanan Urfa'nın Halfeti Belediyesi’nin Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) yönetiminde kaldığı 6 ay 26 günde (8 Nisan - 3 Kasım) demokratik katılımcı yerel yönetim pratiği gösterildi. 

Mazbatalarını aldıkları 8 Nisan 2024’te “birlikte yöneteceğiz” mesajı veren belediye eşbaşkanları Saniye Bayram ve Mehmet Karayılan, görevde kaldıkları sürece bunu sürdürdü. 

Belediyeyi 2016-2019 yılları arasında kayyım, 2019’dan sonra taşımalı oylarla AKP’den belediye başkanı seçilen Şeref Albayrak’tan 460 milyon 601 bin TL borçla devralan eşbaşkanların ilk icraatı şeffaf olmak adına belediyeye önceki dönemlerden kalan borç tablosunu asmak oldu. 

Eşbaşkanlar, yapılan usulsüzlükleri tespit etmek için komisyon kurdu. AKP’li Şeref Albayrak tarafından son bir yılda belediyeye ait 588 milyon TL değerinde 438 taşınmazın satılması, belediyenin kasasında bulunması gereken paranın akıbetine dair savcılığa 9 farklı suç duyurusu yapıldı. Ancak suç duyurularına rağmen bir arpa boyu yol alınmadı. 

Belediyenin envanterinde bulunan 30 hizmet aracından yalnız 15 tanesini çalışır vaziyette bulan eşbaşkanlar, tasarruf tedbirlerini geliştirerek sadece 5 ayda (1 Ekim 2024’e kadar) 34 milyon 447 bin 587 TL borç ödedi. 

SEÇİMDEN ÖNCE VE SONRAKİ 3 AY 

Seçim öncesi 3 aylık gelir-gider ile seçimden sonra 3 ayda yaşanan gelir-gider karşılaştırması eşbaşkanların nasıl bir belediyecilik uyguladığını göz önüne serdi. Seçim öncesi 3 ayda İller Bankası’ndan alınan 26 milyon 651 bin TL, seçim sonrası 3 ayda 18 milyon 188 bin TL’ye düştü. En büyük değişim ise akaryakıt giderlerinde yaşandı. Seçimden önce 3 ayda 4 milyon 231 bin TL akaryakıt gideri yapılırken, seçimden sonraki 3 ayda bu gider bir milyon 184 bin TL’ye geriledi. Mal ve hizmet alım giderleri ise 353 milyon TL’den bir milyon 864 bin TL’ye geriledi. 

8 YIL SONRA İLK HİZMET 

Merkezde ve mahallelerde bulunan atıl ve bakımsız kalan parkların bakım ve temizlik işleri, sokakların kapsamlı temizliğine girişen eşbaşkanlar, bu sürece halkı da katarak, katılımcı belediyeciliği pekiştirdi. Kayyım dönemi ve AKP’nin belediyeyi taşımalı oylar ile kazandığı 8 yılda hizmet gitmeyen birçok kırsal mahalleye hizmet götürmeye başlayan eşbaşkanlar, büyükşehir belediyesi sorumluluğundan bulunan alanlara da yurttaşların talepleri doğrultusunda hizmet götürdü. 6 ay 26 gün gibi kısa bir zamanda birçok kırsal mahallenin alt yapı ve üstyapılarına dair sorunlarını çözüme kavuşturan eşbaşkanlar, toplumsal çalışmalara da önem gösterdi.  

Göreve geldikten sonra “Alo talep ve şikayet” hattı kuran eşbaşkanlar, gelen talepleri de çözüme kavuşturmaya çalıştı. 

YAPILAN BAZI ÇALIŞMALAR

DEM Parti yönetiminde bulunduğu dönemde yapılan bazı çalışmalar şu şekilde: 

* “40 bin metre kare kilit taşı döşemesi ve birçok yerde bozulan zeminlerde kilit taşı tadilatı ve 2 köyde taziye evi bahçesi ve çevresi kilit taşı yapıldı.

Uçum'dan erken seçim çıkışı: Erdoğan'ın adaylık formülünü açıkladı Uçum'dan erken seçim çıkışı: Erdoğan'ın adaylık formülünü açıkladı

* Gogan kırsal mahallesinde atıl bırakılan 5 tane parkın taşları temizlendi, 2 parkın ağaçlandırması yapıldı, zemini ve alt yapısı çim ekimine hazır hale getirildi.

* Argil kırsal mahallesinde 3 parkta çalışmalar yapıldı. Zemin çim ekimine hazırlandı.

* Merkezdeki bir parka Narin Çocuk Parkı ismi verildi ve çocuk oyun grubu yapıldı. 

* Bütün parkların ahşap kamelyalarının bakımı, tamiratı ve boyası yapıldı. Çocuk oyun gruplarında tadilatlar yapıldı.

* Ortayol kırsal mahallesinde 2 kilometrelik beton yol yapıldı.

* Aftar kırsal mahallesinin sokaklarının büyük bir bölümüne çakıl döküldü, kilit taşı zemini oluşturuldu.

* Aşağı Xelfetî’de tehlike arz eden iki yerin istinat duvarı yapıldı, kıyı şeridi temizlenerek ağaç ekildi.

* İhtiyaç sahibi yurttaşların talepleri değerlendirilerek inşaat malzemesi yardımında bulunuldu.

* 300 ilköğretim öğrencisine çanta ve kırtasiye yardımında bulunuldu.

* Belediyeye ait bir minibüs, her gün ilçe içinde bedava ulaşım hizmeti verdi.

* Çölyak hastası 30 kişinin ihtiyacı her ay düzenli karşılandı.”