Arsisa Dil, Kültür ve Sanat Araştırmaları Derneği (ARSİSA), Destar Dergisi, Özgür Kadın Hareketi (TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Hakların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), İnsan Hakları Derneği (İHD) ile Wan Emek ve Demokrasi Platformu, Kürt Dil Bayramı programı yürüyüş düzenledi. DEM Parti binasından ARSİSA'ya kadar yapılan yürüyüşte, "Bê ziman jiyan nabe" ve "Zimanê me rûmeta me ye" sloganları atıldı. 

Van’da ev baskınları 3 kişi gözaltına alındı Van’da ev baskınları 3 kişi gözaltına alındı

Yürüyüşte "Kurdî dilê Kurdistane ye", "Zimanê min welatê min e" ve "Kurdî nasmeya me ye" dövizleri açan kadınlar, açıklama yapacakları ARSİSA binası önüne Kürtçe şarkılar seslendirdi. ARSİSA yöneticisi Evindar Akbulut, "Kürt dili, Kürtlerin varlığı, kimliği, onur ve ulusal kimliğidir. Kürt birliğinin çatısıdır. Kürt dilinin özgürlüğü, Kürt ulusunun kurtuluşunun ve özgürlüğünün temel kaynağıdır. Bu bilinçle Kürt halkı, Kürt dilinin korunması ve geliştirilmesi için her zaman yoğun çaba harcamıştır. Kürt kadınları ve anneleri, Kürt direnişçi ve öncüleri tüm baskılara ve zorluklara karşı mücadelelerini sürdürdüler" ifadelerini kullandı. 

Akbulut, PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın dile dair sözlerini hatırlatarak, "Kürt halkı, Kürt özgürlük hareketinin öncülüğünde, kültürüne, diline ve tüm ulusal değerlerine yönelik tüm saldırı, işgal ve zulüm politikalarına rağmen son 50 yıldır bu bilinç, kararlılık ve iradeyle mücadele ediyor" dedi. 

Akbulut, "Kadın yaşamın temel kurucusu olduğu gibi dilin de temel kurucusudur. Nasıl ki ilk direnişçiler ve devrimciler kadınsa, direniş ve dil devrimcileri de kadındır" diye kaydetti. 

DİL SEMPOZYUMU DÜZENLENECEK

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen), Wan'da Kürtçeye dair 2 günlük bir sempozyum düzenleyecek. 18-19 Mayıs'ta düzenlenecek sempozyumda, "politika, planlama, eğitim ve hukuki statü" konuları ele alınacak. Kurdistan'ın dört parçasından konukların katılacağı sempozyum, Wan Barosu Tahir Elçi Konferans Salonu'nda yapılacak. 

Sempozyuma ilişkin bilgi veren Eğitim Sen Wan Şubesi Kürtçe Dil Komisyonu Sözcüsü Lokman Babat, Kürtçenin resmi dil olması gerektiğini vurguladı. Babat, "Etkinliğe Kafkasya, İspanya ve Türkiye’den de konuklar katılacak. Sempozyumda Kürtçeye yönelik politikalar ve planlamalar, Kürtçenin önemi ve Türkiye’de resmi dil olmasına ilişkin neler yapılması gerektiği üzerine konuşacağız" diye konuştu.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı