Türkiye'de tüm belediyelerinin bir partide olduğu tek kent olan Wan’da, DEM Parti büyük bir başarıyla seçimi tamamladı. İktidarın halkın iradesini gasp etmek adına yaptığı girişime karşı halk sokaklara çıkarak büyük bir direniş sergiledi. Büyük bir direniş sonucu belediyenin gasp edilmesini engelleyen halk, belediyelerden beklentilerini aktardı. Kentin altyapı, yol ve su gibi sorunlarının çözülmesini isteyen yurttaşlar, belediyenin ayrıca kültürel ve sosyal anlamda da projeler geliştirmesini istedi. 

TEMEL SORUNLARIN ÇÖZÜLMESİ TALEBİ

Yıllardır kirli su tükettiklerini belirten yurttaşlardan Yakup Tekin, ”Belediye başkanlarımızdan beklediğimiz hizmetler şehirdeki temel sorunlarının biran önce çözülmesidir. Yıllardır bu sorunlarla uğraşıyoruz. Halkın talebi olan her şey yapılmalı, eksiklikler giderilmelidir. Şehirdeki park, yol, su, altyapı sorunlarını hemen giderilmeli. Bunları yaptıkları zaman şehrimiz daha da güzelleşecektir. Bizler belediye eşbaşkanlarımızdan eminiz ve bu çalışmaları yapacaklarına inanıyoruz. Eminiz ki Wan hak ettiği konuma gelecektir” ifadelerini kullandı.

‘KADINLARA ÖZGÜ ALANLAR KURULMALIDIR’

Belediyenin en çok da kadınlara yönelik projeler sunması gerektiğini belirten Hazime Aydın “Su sorunlarımızın çözülmesini istiyoruz. Yine kadınlara özgün yaşam alanları kurmaları gerekiyor. Özellikle kadınlara yönelik projeler yapılması çok önemli olacaktır” dedi.

‘MAHALLE KOMİSYONLARI KURULMALI’

“Mahalle komisyonları” oluşturulması gerektiğinin altını çizen Abdullah Bozkurt ise, “Şuan ki belediyemizden çok memnunuz. 8 yıldır kayyım ile yönetilen belediyeden herhangi bir hizmet göremedik. Yıllardır Wan’da su, yol gibi sorun, sıkıntılar var. Bundan dolayı belediye eşbaşkanlarımız bu sorunları çözerse güzel olacaktır.  Biz, bizi yönetenden razıyız. Bir daha belediyelerimizin kayyımlarla yönetilmesini istemiyoruz. Mahalle meclislerinin olması da iyi olacaktır bu yolla sorunlar daha çabuk çözüm bulacak ve şehrimiz daha güzel bir konuma gelecek” dedi.  

‘EŞBAŞKANLARIMIZ SORUNLARI ÇÖZECEKTİR’

Belediyelerin kayyım tarafından idare edildiği dönemde kentte ciddi tahribatın oluştuğunu dile getiren Şahin Bayhan da öncelikli olarak bu tahribatların giderilmesini istedi. Yoldan, su sorununa ve alt yapıya kadar birçok sorun olduğuna işaret eden Bayhan, “Eşbaşkanlarımızın bu sorunları çözeceğine inanıyoruz. Bizler bir daha kayyımla yönetilmek istemiyoruz. İrademiz kimden yanaysa onlar bizi temsil etsin” diye ifade etti. 

‘YILLARDIR SU SORUNLARI YAŞIYORUZ’

Su ihtiyaçlarını halen taşımalı bir şekilde karşıladıklarını ifade eden Şefik Demirel, “Belediyelerimizden kentteki sorun sıkıntıların biran önce onarılmasını talep ediyoruz. Özellikle su, yol, ulaşım sorunlarımız çok fazla. Su ihtiyacımızı halen taşımalı olarak gideriyoruz. Yine ulaşımdan dolayı şehir merkezine gelmemiz çok zor oluyor. Belediyelerimizden istediğimiz tek şey bu yol, altyapı ve ulaşım sorunlarını biran önce bir çözüm bulunmasıdır. Bu sorunlar çözülürse herkes çok daha rahat edecektir. İnanıyoruz ki hep beraber kentimizi de kendimizi de çok daha iyi bir noktaya getireceğiz” dedi. 

DİL VE KÜLTÜREL ÇALIŞMA TALEBİ

Şuan yaşanan sıkıntıların en başında ulaşım sorununun geldiğini ifade eden Yakup Boyacı da şöyle konuştu: “Belediyelerimizden istediğimiz hizmetler ilk başta ulaşım sorununa bir çözüm bulmasıdır. Aynı istikamete giden sadece bir dolmuş var ve gerçekten de oturacak yer bulamıyoruz. Herkes tüm yolu ayakta geçiriyor. Aynı şekilde su ve yol sorunlarımız mevcut.  Bunların da biran önce yapılması ve onarılması gerekiyor. Belediye eşbaşkanlarımızdan tek ricamız halkla birlikte olmalarıdır. Biz, birlikte kentin sorunlarını çözeceğiz. Özellikle de Kürt dili ve kültürü üzerine projeler yapılmalıdır. Bugün herhangi bir yere gittiğimizde her dilde tabela yazıları var ama hiçbir yerde Kürtçe bir yazı yok. Gerçekten de bunlar üzücü şeyler. Her dilde yazılar tabelalar var ama kendi ana dilimize ait bir yazı bir yerde yazılmıyor. Belediyelerimizden ricamız Kürt dili ve kültürüne uygun projeler yapmasıdır” diye konuştu. 

Van protestolarında tutuklanan çocuk tahliye edildi Van protestolarında tutuklanan çocuk tahliye edildi

‘BİRLİKTE ÇÖZECEĞİZ’

Yıllardır halkın iradesinin kayyımlarla gasp edildiğini hatırlatan Naif Korkmaz, “Bir kez daha halkın iradesini gasp edilmeye çalışıldı ama halkın direnişi sonucunda belediyelerimizi kayyımdan aldık. Halkımızın tekrar direnişi ile belediyelerimizi tekrar kayyımların elinden alarak büyük tarih yazdı. Kayyım döneminde birçok tahribatlar oluştu. Eşbaşkanlarımızdan istediğimiz bu tahribatların kısa sürede giderilmesidir. Kentte gençler iş bulamadıkları için sıkıntılarla karşılaşıyor bundan dolayı iş imkânları sağlanmalıdır. Yine, tarım ve hayvancılık bitmiş durumda tekrardan canlanması için belediyeler çiftçilerimize destek olmalıdır. Belediyelerimiz hizmet açısından biraz zorlanacaktır. Çünkü kayyım yıllardır belediyenin bütün hazinesini sömürmüş, milyonlarca TL borç bırakmışlar. Ama halk ve belediye olarak bunların üstesinden geleceğiz“ ifadelerini kullandı.

BELEDİYE HALK İÇİN ÇALIŞMALI

Derya Alp ise, “Belediyelerin ilk başta ekonomi anlamında kentte faaliyetler yürütmesi gerekiyor. Özellikle kadınlar çok mağdur durumda. Kadınlar için hem iş imkânları hem de sanat alanlarında atölyelerin açılması gereklidir.  Şuan baktığımızda rahat oturacak bir yer bulamıyoruz. Çocukların oynayacağı herhangi bir park alanı yok. Belediyelerimizin elinden gelen imkânlarını halkı için yapmaları gerekiyor” dedi. (Van/MA)