Valilikçe alınan boşaltma kararı nedeniyle 1 aydan fazladır elektriklerin verilmediği üç konteynerkentte depremzedeler mum ışığından yararlanıyor. Küçük tüplerde yemek pişiren depremzedeler, geceleri mum ışığında ihtiyaçlarını gideriyor.
Haber: Adil HARMANCI
MUM ERİYİNCE YANGIN ÇIKTI
Ancak mum bazen söndürülmeyince tehlikelere de yol açıyor. Önceki akşam açlık grevi yapan kadınların kaldığı bölmede yanan iki mumdan biri söndürülmediği için tavandaki bez parçalarının tutuşmasına yol açtı.
Depremzedelerden Ali Ahi, dışarıda nöbet tutan bir arkadaşlarının fark etmesi üzerine yangına erken müdahale ettiklerini söyledi.
Yangının saat 02.00´de meydana geldiğini ve açlık grevindeki kadınların son anda yanmaktan kurtulduğunu söyleyen Ahi, yaşanan olayı şöyle anlattı:
"Kadınların kaldığı bölmede duvara asılı iki mum vardı. Bir tanesini söndürmeyi unutuyorlar. Söndürmedikleri mum giderek eriyor ve büyük bir aleve dönüşünce tavandaki bezler ile yerdeki yataklar tutuşmaya başlıyor. Tam o sırada nöbet bekleyen arkadaşımız bölmeden duman yükseldiğini fark ediyor. Bağırmasıyla hepimiz dışarı fırladık, yangını büyümeden söndürdük. Orada kalan kadınların şansı varmış, biraz daha geç fark edilse hepsi de orada yanardı, çünkü her tarafı naylon ve bezlerle kaplı. Tutuştuğunda ancak itfaiye söndürebilirdi."
MUMLA AYDINLANIYORUZ
Depremzedelerden Fatma Bekler de, herkesin konteynerde mum yaktığını ve içerinin duman altında kaldığını söyledi. Dumandan en çok çocukların zarar gördüğünü anlatan Bekler, "Mecburuz, başka da bir aydınlanma aracımız yok. Dumandan çok rahatsız oluyoruz ama aydınlık olmayınca da kaza geçiriyoruz" dedi.
Bir çocuğunun karanlıkta düşerek başını kırdığını da söyleyen Bekler, kendisinin de karanlıktan korktuğu için defalarca karanlık koması geçirdiğini ifade etti.
Karanlıkta kalınca başlarına türlü kazalar geldiğini belirten İbrahim Ceylan isimli depremzede de, eşinin mum yakmak isterken elini kestiğini ve hastaneye kaldırdıklarını söyledi.
MİLLİ EĞİTİMDEN ARAŞTIRMA
Depremzedeler, önceki gün İl Milli Eğitim Müdürlüğü´nden yetkililerin gelerek çocukların neden okula gidemediklerine ilişkin rapor tuttuklarını ve yakın okulların neden öğrenci almadıklarını sorduklarını anlattı. Bir depremzede, çocukların kayıtları başka okullarda gözüktüğü gerekçesiyle okula alınmadıklarını söylediklerini aktardı.
HASTALIKLAR BAŞGÖSTERDİ
Öte yandan hem açlık grevi, hem de geceleri artan soğuklar nedeniyle özellikle yaşlı ve çocuklarda hastalıklar baş göstermeye başladı. Suat Bekler isimli depremzede, soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyon hastalıklarının arttığını söyledi. Bazı depremzedelerin haftada 3 kez doktora gittiğini de belirten Bekler, sorunlarına çözüm bulunamadığı için kendileri üzerinde psikolojik yansımasının da görüldüğünü ifade etti.
MÜFETTİŞ İSTİYORUZ
CHP heyeti ile birlikte valiliği ziyaret etiklerini anlatan Ali Ahi de, valinin kurum amirleri tarafından yanlış bilgilendirildiğini tahmin ettiğini söyledi.
Valinin CHP heyetine, "Kesinlikle elektrik verilmeyecek, arkadaşlar yavaş yavaş anahtarlarını teslim edecek" dediğini de anlatan Ahi, "Bununla da soğukları ve eğitimi ima ediyordu. Ama biz kesinlikle konteynerlerden çıkmayacağız.
Vali yanlış bilgilendiriliyor. Sağlık Müdürlüğü´nden hiç kimse bizi ziyaret etmedi. Çocuklar hiçbir okula alınmıyor. Biz buraya müfettiş istiyoruz" diye kaydetti.