Yükseköğretim Kurumu verilerine göre, günümüzde yaklaşık 7 milyon kişi üniversitelerde eğitimlerine devam ediyor. Bu kişilerden yaklaşık 6 milyon 200 bin kişi devlet üniversitelerinde öğrenim görürken yaklaşık 736 bini vakıf üniversitelerinde öğrenime devam ediyor. Bu sayısal verilere dayanarak Türkiye’nin yaklaşık %8’inin üniversitede öğrenim gördüğünü söyleyebiliriz. Öğrenim devam ederken öğrenciler ve öğrencilerin yakınları arasında üniversitelerin ne zaman tatil edileceği en çok merak edilen konular arasında. 

Üniversiteler ne zaman tatil olur?

Türkiye’de yaklaşık 210 kadar üniversite mevcut. Bu üniversiteler devlet üniversiteleri ve vakıf üniversiteleri olmak üzere ikiye ayrılır. Devlet veya vakıf fark etmeksizin her üniversitenin değişebilen müfredatı ve yıllık planı vardır. Bu yıllık planlar bölümlere ve departmanlara göre değişebilir. Her bölümün kendine özel müfredatı ve ders sayısı vardır. Yıllık plan belirlenirken bunlar göz önünde bulundurulur.

Her üniversitenin kendine özgü müfredatı ve yıllık planı olduğu için üniversitelerin tatil dönemleri değişebilir. Örneğin; bir üniversite ocak sonunda ara tatilini başlatırken başka bir üniversite şubatın ilk haftası sonrasında ara tatilini başlatabilir. Ayrıca, tatilin süresi de yine okulların müfredatına ve yıllık planına göre değişir. Çoğu tıp fakültesindeki 3. sınıftan sonraki sınıfların ara tatilleri 2 hafta sürerken, psikoloji öğrencilerinin ara tatili 4 hafta sürebilir. 

Ara tatiller ilk üniversite döneminin sonunda verilir. Bir başka değişle, üniversitelerde ara tatil güz döneminin bitiminde olur. Ara tatil sonrasında ise bahar dönemi başlar. Üniversitelerin bir başka tatil verdiği zaman dilimi ise yaz dönemidir. 

Üniversiteler yaz tatilini bahar döneminin bitiminde verir. Genellikle 3 ay süren yaz tatilinin süresi yine bazı bölümlere göre daha kısa sürebilir. Bu iki ana tatilin yanında üniversiteler bazı özel durumlara göre yine tatil verebilir. 

Geçtiğimiz yıllarda dünya çapında yaşanan pandemi süresinde çoğu üniversite tatil vermek durumunda kalmıştı. Aynı zamanda, yoğun kar yağışı ve diğer hava koşulları nedeniyle bazı üniversiteler koşullara göre tatil verebilmektedir. 

Üniversiteler ara tatil verecek mi?

Her üniversite, süreleri değişiklik gösterse bile ara tatil veriyor. Üniversitelerde ara tatil verilmesi çoğu öğrenci için yararlıdır. Öğrenciler, bu ara tatilleri çeşitli işlerini ve isteklerini yapmak için değerlendirebilirler. Bu ara tatilleri yararlı kılan en temel şey, dönem boyu derslerine yoğunlaşmış ve ödevlerini teslim etmiş öğrencilerin dinlenebilmelerine olanak sağlamasıdır. Aynı zamanda, üniversitesinin konumu nedeniyle ailesiyle veya arkadaşlarıyla vakit geçirmeye zaman bulamayan öğrencilerin bu fırsatı yakalamalarını sağlamasıdır. 

Cezaevindeki seçmenler oy kullanabilecek mi? Cezaevindeki seçmenler oy kullanabilecek mi?

Üniversiteler ne zaman ara tatil verecek?

Her üniversitenin farklı ve çeşitli müfredat programları vardır. Müfredatların farklı yoğunluğu ve ağırlığı olabilir. Hatta, bir üniversitenin farklı departmanlarının ve bölümlerinin yoğunluğu bile çoğunlukla farklıdır. 

Bu müfredat farklılığı, vizelerin, ödevlerin ve finallerin farklı zamanlarda yapılmasına yol açar. Bir başka değişle, her üniversite ve her bölüm kendine özgü yıllık plana sahip olduğu için her üniversitenin ara tatil zamanı farklıdır. 

Ayrıca, üniversiteler; milli eğitim bakanlığına bağlı olmadıkları için liseler ve ortaokullar gibi aynı zamanda tatile çıkmazlar. Üniversiteler, kendi programlarına göre ara tatilleri belirler. Yani, hangi üniversitede okuyorsan, ara tatil zamanını en doğru şekilde öğrenebilmen için okuduğun üniversitenin resmi sitesini incelemelisin.

Öğrenciler, ara tatil zamanlarında yaşadıkları il ve ilçelere dönebilir veya kaldıkları yurtta kalmaya devam da edebilirler. Öğrenciysen ve bir yurtta ikamet ediyorsan, kaldığın yurdun ara tatilde kapanıp kapanmadığını öğrenmen gerekir.  

Net zaman aralığını üniversitelerin kendi web sitesinde bulabilirsin. Birkaç üniversitenin ara tatile çıkma zamanları aşağıdaki gibi belirtilmiş, ancak olası değişiklik durumuna karşı web sitelerinden duyuruları takip etmende fayda var.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi

  • 20 Ocak 2024 -19 Şubat 2024
  • Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin yıllık takvimine göre, 20 Ocak final sınavlarının yapılması için son gün olduğundan, öğrencilerin yarıyıl tatili en geç 20 Ocak’ta başlayıp, bahar dönemi derslerinin başladığı gün olan 19 Şubat’a kadar devam edecek.

İstanbul Teknik Üniversitesi

  • 21 Ocak 2024 – 12 Şubat 2024
  • İstanbul Teknik Üniversitesi’nin akademik takvimine göre, güz dönemi son sınavları 08-21 Ocak tarihleri arasında yapılacak ve bahar yarıyılı başlangıcı ise 12 Şubat günü olacak.

Ankara Üniversitesi

  • 19 Ocak 2024- 13 Şubat 2024
  • Ankara Üniversitesi’nin akademik takvimine göre, güz dönemi final dönemi 02-19 Ocak tarihleri arasında yapılacak olup, bütünleme sınavları 21-29 Ocak tarihleri arasında yapılacak. Bahar dönemi ise 13 Şubat’ta başlayacak.

Boğaziçi Üniversitesi

  • 13 Ocak 2024- 12 Şubat 2024
  • Boğaziçi Üniversitesi‘nin akademik takvimine göre, güz döneminde yapılacak son sınavlar 02-13 Şubat tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Yeni dönem ders başlangıç günü ise 12 Şubat Pazartesi günü olacak.

Bazı üniversitelerin genel olarak akademik takvimleri bu şekilde. Üniversitelerin fakültelerine göre bu tarihler değişiklik gösterebilir. Genel olarak, üniversitelerin; tıp, diş ve hemşirelik fakültelerinin ara tatil tarihleri değişiklik gösterir. Bu bölümler dışında da ara tatil sürelerinin değişiklik gösterebileceği durumlar da bulunur.