PKK Lideri Abdullah Öcalan'a yönelik tecridin kaldırılması ve cezaevlerinde hak ihlallerinin son bulması talebiyle başlattıkları süresiz-dönüşümlü açlık grevi 100’üncü girdi. Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Dayanışma Derneği (TUHAD-DER) Van Şubesi, 100’üncü gününe giren açlık grevine ile infaz yasasındaki değişikliğe ilişkin açıklama yaptı. Dernek binasında yapılan açıklamaya Halkların Demokrasi Partisi (HDP) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Van İl eşbaşkanları, HDP Milletvekilli Murat Sarısaç ile tutsak yakınları katıldı. Açıklamayı TUHAD-DER yöneticisi Adil Koçak yaptı.
'AÇLIK GREVİ 120 CEZAEVİNDE DEVAM EDİYOR'
Koçak , Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit ve pandemi ile beraber diğer tüm cezaevlerinde ağırlaştırılarak uygulanan tecrit ve izolasyon politikalarına, baskı uygulamalarına karşı 27 Kasım 2020 tarihinde başlatılan süresiz dönüşümlü açlık grevinin 120 cezaevinde devam ettiğini hatırlattı.Koçak ,devletin ve ilgili kurumların cezaevlerindeki grevleri ve yapılan çağrıya sessiz kalmalarının kendilerini korkuya sevk ettiğini ifade etti.
Tecridin ülkede var olan bastırma ve sindirme politikalarının merkezi haline geldiğini vurgulayan Koçak , “Devletin İmralı politikası, ülkenin içinde bulunduğu siyasi açmazın, ekonomik darboğazın, toplumsal sinmişliğin ve çözümsüzlüğün başlatıcısı ve adeta sebebidir. Cezaevleri tutsak kamplarına dönüştürülmüştür. Tüm sosyal etkinlikler kısıtlanmış görüşme imkanları sınırlandırılmış, tedavi imkanları kaldırılmıştır. Disiplin cezaları keyfi bir şekilde verilmekte ve cezası biten siyasi tutsaklar tahliye edilmemektedir. Tüm bu politikalara karşı yapılan açlık grevlerine acilen cevap verilmesi, taleplerin kabul edilip tecridin kaldırılması cezaevi koşullarının yaşanılır hale getirilmesi gerekmektedir” dedi.
'YAPILAN ÇAĞRILARA CEVAP VERİLMELİ'
Hükümetin açıkladığı insan hakları eylem planını anımsatan Koçak , eylem planının işler olabilmesi için yapılan çağrılara cevap verilmesi gerektiğini söyledi. İmralı Cezaevi’nde demokrasi ve insan haklarının uygulanmamasının yansıması Kürt sorunu başta olmak üzere tüm ülke sorunlarına sirayet ettiğine de dikkat çeken Adil, şunları kaydetti: “Cezaevlerine de yoğunca sirayet eden bu politika ve tecrit uygulaması bir an evvel sonlandırılarak ülkenin ve bütün Türkiye toplumlarının istediği hukuk ve anayasanın işler hale getirilmesi çağrısında bulunuyoruz.”