Meclis’e 27’nci dönem dokunulmazlıkların kaldırılması talebiyle gelen fezlekelerden 986’sı, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri hakkında düzenlendi. Siyasi parti faaliyetleri kapsamında yapılan eylem, etkinlik, açıklamalar ve hatta sosyal medya paylaşımları, HDP’ye fezleke olarak geri dönüyor.

HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel’in, 21 Ekim 2019 tarihinde Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde, Belediye Eşbaşkanı Orhan Ayaz’ın gözaltına alınmasına ilişkin yapılan protesto eylemine katılması fezleke konusu oldu. Güzel, katıldığı bu eylemde polis müdahalesi sonucu darp edilmiş ve darp edildiğine dair rapor almıştı. Buna rağmen Güzel hakkında, “Kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşleri düzenleme, yönetme, bunların hareketlerine katılma” iddiasıyla fezleke hazırlandı.

KEMAL KURKUT FEZLEKESİ

Van Milletvekili Sezai Temelli’ye de 2017 Newroz’unda polislerce katledilen Kemal Kurkut paylaşımı nedeniyle fezleke hazırlandı. Temelli, Kurkut’u katleden polise beraat verilmesine tepki gösterdiği sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, şu ifadelere yer verdi: “Alın size hukuk reformu; Kemal Kurkut’u vuran polise delil yetersizliğinden beraat verildi! Sermaye, reform, Kürde zulüm…” Temelli’nin bu paylaşımı da “kamu güvenliği açısından açık ve yakın bir tehlike oluşturabilecek nitelikte” denilerek, “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçlamasıyla fezleke hazırlandı.

BASIN AÇIKLAMASI SUÇ

Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun hakkında ise 16 Ekim 2019 tarihinde HDP Yenişehir İlçe Örgütü binası önünde  “Gündeme ilişkin değerlendirme ve basın açıklaması” yapmak üzere toplanılması suç sayıldı. Tosun hakkında, bu kapsamda “kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşleri düzenleme” iddiasıyla fezleke hazırlandı.

KATILMADIĞI ETKİNLİKTEN FEZLEKE 

Meclis Anayasa Komisyon üyesi Bingöl Milletvekili Erdal Aydemir, gelen fezlekelere dair değerlendirmelerde bulundu. Hakkında fezleke hazırlanan isimlerden biri olan Aydemir, hakkında HDP’nin 27-28 Ekim 2018 tarihlerinde Diyarbakır’da düzenlediği “Ortadoğu Krizi ve Demokratik Ulusal Çözümü” konferansa katılmadığı halde Eş Genel Başkan Pervin Buldan’ın yapmış olduğu konuşmaya “tepki” göstermediği için fezleke gelmişti. Aydemir, “Katılmadığım bir konferansta oradaymışım gibi fezleke düzenlenmiş. Bu bile tek başına şuandaki yargı uygulamalarının iktidarın güdümünde talimatlarıyla çalıştığının açık göstergesi. Bununla da yetinilmemiş buldan konuşmaya orada bulunmama rağmen ‘neden müdahale etmediğim’ ile ilgili de akla ziyan iddialar söz konusu. Bu da yargının ve Türkiye’de ki siyasal iktidarın durumunu gösteren en somut vaka” diye konuştu.

‘YARGI ÖLMÜŞ DURUMDA’

Milletvekilleri hakkında hukuka aykırı soruşturmalar başlatıldığını belirten Aydemir, yargı mensuplarının siyasi saiklerle hareket ettiğini vurguladı. Aydemir, HDP’lilerin her adımının soruşturma konusu olduğunu belirterek, “Ancak artık gülüp geçiyoruz. Ağzını açan her HDP milletvekiline mutlaka bir soruşturma başlatılıyor. Soruşturma da fezleke ile neticelendiriliyor” diye belirtti.

Aydemir, şöyle devam etti: “AKP-MHP ittifakının vermiş olduğu talimatlar doğrultusunda yargıyı bir siyasal mühendislik çalışması aracına getirerek, partimize yönelik operasyonlar devam ediyor. Fezlekeleri, çok özensiz, altı yapısı olmayan soruşturmalar olarak görüyorum. Soruşturmaları ve fezlekeleri hazırlayan savcıların hukuki anlamda görevlerini ihmal ettiklerini veya bile bile görevlerini kötüye kullandıklarını, TCK’da yazan bir savcının asla yapmaması gereken fiilleri işlediklerini söyleyebilirim. Çünkü yaşanmamış, ortada olmayan maddi gerçekliğe dayanmayan, somut hiçbir delili bulunmayan, suç-fail-delil ilişkisinin ispatlanamadığı, hatta güçlü kuvvetli bir şüphenin bile olmadığı durumlarda kendilerine vazife çıkartıp, sanki iktidarın başı AKP Genel Başkanı Erdoğan bu dosyada ve soruşturmada olsa idi ne düşünür kaygıları ile adeta kendilerini onun yerine koyarak iddianameler, fezlekeler hazırlanıyor. Bu gerçekten yargının iktidar eliyle tamamıyla öldürüldüğü anlamına gelmektedir. Artık yargı ölmüş bir durumda.”

 ŞENTOP’A ÇAĞRI

Meclis Başkanı Mustafa Şentop’un sayıca çok fazla fezlekenin bulunmasının “üzücü” olduğu yönündeki açıklamalarını hatırlatan Aydemir, şunları söyledi: “Meclis Başkanı Mustafa Şentop da bu kadar fezleke gönderilmesini çok fazla buldu. Biz de sesleniyoruz Şentop’a, İçişleri Bakanlığına, Adalet Bakanlığına ve onlar aracılığıyla kolluk ve savcılara; HDP milletvekillerinin konuşmalarından, yürümelerinden, attıkları adımlardan fezleke, soruşturma çıkarılmasın. Bu duruma çözüm bulunabilecek en doğru yol ve yöntem de budur. Bütün bunlara rağmen hukukun, demokrasinin gerçek anlamda ülkemize yerleşmesi, yargının, yasamanın demokratik usullerle çalışmasının yolu, demokrasiden, muhalefet cephesini güçlendirmekten, bir araya gelmekten geçiyor. Demokrasi Türkiye’ye yeniden inşa edilecektir ve bunun çalışmasını, çabasını yürütüyoruz.”

Mezopotamya Ajansı  / Diren Yurtsever