Kadınlarda en sık görülen kanser türlerinden biri olan rahim (serviks) kanseri, erken dönemde tespit edilebilen bir hastalık türü olarak karşımızda duruyor. Her yıl düzenli yapılan kontrollerle önlenebilecek bir jinekolojik kanser türü olan rahim kanserinin, erken teşhis ve erken tedaviyle de kanseri yenme olasılığı en yüksek olan kanserdir. Kadınların yakalandığı kanser türleri arasında en ölümcül olma riski taşıyanın, rahim kanseri olduğunu ifade eden Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) üyesi ve Hemşire Yekta Yıldız, 35-55’li yaşlarda olan kadınlarda daha sık görüldüğünü belirtti. 

Risk altında olanlar

Yekta risk altında olan grupları şu şekilde sıraladı: “Sigara ve alkol kullananlar, 50 yaşın üzerinde olanlar, 12 yaşından önce adet görmeye başlamış ve 55 yaşından sonra menopoza girenler risk grubudur. Yine menopoza geç girmiş olanlar, genç yaşlarda adet düzensizlikleri, adet gecikmeleri yaşayanlar, obezite hastaları, şeker-hipertansiyon hastaları, over tümörleri olanlar, daha önce meme veya yumurtalık kanseri geçirmiş olanlar.”

‘Erken tanı ve tedavi ile kanseri yenebiliriz’

Yekta devamında şunları dile getirdi: “Kanser türleri en ölümcül olan hastalıklar arasındadır fakat bundan korkmamak gerekir. Herkesin kanser olma riski vardır ve bundan kaçmak doğru değil. Hastalarımızın çoğu kanser olmaktan korktuğundan kontrole gelmemiş hastalardan oluşuyor ve ne yazık ki geldiklerinde çoğu zaman geç kalmış olabiliyor. Kesinlikle korkmamak gerekir. Kanser hastalarının moralli olması çok önemli. Erken tanı ve tedavi ile kanseri yenmek eskiye kıyasla çok daha mümkün. Bu nedenle özellikle kadınlar mutlaka yılda bir kere kontrole gitmelidirler.”

‘Küçümsenmemeli ama hayattan bağınızı da koparmamalı’

Diğer kanser türlerine göre erken teşhis olasılığının ve teşhis sonrası tedavide başarı oranının oldukça fazla olduğunu kaydeden Yekta, “Cerrahi, kemoterapi, radyoterapi, hormon tedavisi olmak üzere 4 ayrı aşamada evrelere göre tedavi yöntemi var. 50 yaş üzeri kadınlar daha çok risk altındadır. Şeker ve hipertansiyon hastalarının da mutlaka dikkat etmesi gerekiyor. Daha çok menopoz sonrası ortaya çıkar. Bu nedenle erken tanı şansı yüksektir. Pelvik ağrısı, cinsel ilişki sırasında ağrı, kilo kaybı veya vajinal akıntı gibi şikayetleriniz varsa mutlaka bir uzmana görünmelisiniz. Öte yandan doğum yapan kadınlar rahim kanseri olma olasılığının da daha düşük olduğunu söyleyebiliriz. Kanser küçümsenmemeli fakat asla hayattan bağınızı da koparmamalı. Başta da belirttiğim gibi, erken tedavi ile önüne geçilebilecek bir hastalıktır. Ölüm riskini artıran etkenler hem sosyal hem de psikolojik etkenler olabiliyor” dedi.