Xelfetî’de (Halfeti) görev yapan 3 okul müdürü, Şirnex’in Qileban (Uludere) ilçesine bağlı Roboskî köyünde 28 Aralık 2011'de TSK'ye ait savaş uçakları tarafından bombalanarak katledilen 19'u çocuk 34 kişi, katliamın 12’nci yıldönümünde andığı için kınama cezası aldı ve sürgün edildi. Katliama dair 29 Aralık 2023 tarihinde WhatsApp durumu paylaşan okul müdürleri, ayı gün kolluk güçleri tarafından gözaltına alınarak İlçe Jandarma Komutanlığı’na götürüldü. Daha sonra okul müdürleri hakkında idari soruşturma başlatıldı. İdari soruşturma neticesinde Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) üyesi olan okul müdürleri hakkında “Türkiye Cumhuriyeti’ni Türk Ordusunu suçlayıcı paylaşımda bulunduğu ve terör örgütü PKK/KCK’nin ve yandaşlarının kullandığı dili/ paylaşımı kullandığı whatsapp durumu ile kimin tarafında olduğunu belli ettiği iddiası sübut bulunduğundan” gerekçesi ile kınama cezası verildi.

Müdürlük görevlerinden alınan okul müdürlerinden ikisi bugün Riha’nın Hewag (Bozova) biri ise Birecûk (Birecik) ilçesine sürgün edildi.

Sürgün talebinin AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın akrabası olan Halfeti Kaymakamı Zikrullah Erdoğan’dan geldiği ve “Ben bunları Halfeti'de görmek istemiyorum” dediği iddia edildi.