Rusya'nın başkenti Moskova'daki Crocus City Hall konser salonunda 22 Mart akşamı düzenlenen saldırıyla ilgili 1 kişi daha tutuklandı.

Basmanniy Bölge Mahkemesinde, gözaltına alınan 11 zanlıdan biri daha hakim karşısına çıkarıldı. "Organize bir grubun üyesi olarak ölümle sonuçlanan terör saldırısı gerçekleştirmek"le suçlanan Kırgızistan kökenli Rus vatandaşı Alişer Kasimov'un 22 Mayıs'a kadar cezaevinde tutuklu kalmasına karar verildi. Kasimov'un saldırıyı düzenleyenlere dairesini kiraya verdiği belirtiliyor.

TUTUKLU SAYISI 8'E YÜKSELDİ

Böylece saldırıyı düzenleyen 4 zanlının da içinde olduğu 11 kişiden 8'i tutuklanmış oldu.

Mahkeme daha önce, doğrudan saldırıyı düzenleyen zanlılardan Tacikistan vatandaşları Dalercon Mirzoyev, Saidakram Murodali Raçabalizoda, Fariduni Şamsidin ve Muhammadsobir Fayzov'un 22 Mayıs'a kadar cezaevinde tutuklu kalmasına karar vermişti. Aminçon ve Dilovar İslomov kardeşler ile babaları İsroil İslomov'un da 22 Mayıs'a kadar cezaevinde tutuklu kalmasına karar verilmişti.

Biden, Ukrayna ve İsrail’e yardımı kapsayan yasa tasarısını imzaladı Biden, Ukrayna ve İsrail’e yardımı kapsayan yasa tasarısını imzaladı

3'Ü ÇOCUK 139 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ

Rusya'nın başkenti Moskova'da "Crocus City Hall" konser salonunda 22 Mart akşamı silahlı kişilerce saldırı düzenlendi, saldırganların otomatik silahlarla salonda rastgele açtığı ateş sonucu 3'ü çocuk 139 kişi hayatını kaybetti, 182 kişi yaralandı. Konser salonunun bulunduğu binanın çatısında yangın çıktı, çatı bir süre sonra çöktü. Rusya Soruşturma Komitesi Başkanı Aleksandr Bastrıkin saldırı sonucunda hayatını kaybedenlerden 75'inin kimliğinin belirlendiği açıkladı.

PUTİN: ABD, UKRAYNA İZİ BULUNMADIĞINA İKNAYA ÇALIŞIYOR  

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin dün yaptığı açıklamada "Bu suçun, İslam dünyasının yüzyıllardır ideolojisiyle mücadele ettiği radikal İslamcılar tarafından işlendiğini biliyoruz. Ama aynı zamanda ABD'nin, istihbarat verilerine göre, çeşitli kanallar aracılığıyla uydularını ve dünyanın diğer ülkelerini Moskova’daki terör saldırısında Kiev'den sözde hiçbir iz bulunmadığına, kanlı terör saldırısını Rusya’da yasaklanan IŞİD örgütünün takipçilerinin, üyelerinin gerçekleştirdiğine ikna etmeye çalıştığını da görüyoruz. Rusya'ya ve halkına karşı bu zulmün kimin eliyle yapıldığını biliyoruz. Siparişi verenin kim olduğuyla ilgileniyoruz." dedi. "Saldırı Rusya’ya karşı savaşanların girişimi olabilir" diyen Putin Moskova’daki saldırıyı yapan saldırganların suçu işledikten sonra neden Ukrayna'ya gitmeye çalıştığını sordu ve “Onları orada kim bekliyordu? Kiev rejimini destekleyenlerin terörün suç ortağı ve terörün sponsoru olmak istemedikleri açıktır. Ama gerçekten çok fazla soru var.” ifadelerini kullandı.

AB'DEN RUSYA'YA: "BAHANE OLARAK KULLANMA"

AB ise Rusya'ya, Moskova'daki saldırıyı "Ukrayna konusunda bahane olarak kullanmama" uyarısı yapıyor. AB Komisyonu sözcülerinden Peter Stano Brüksel'de düzenlediği basın toplantısında, saldırıyla Ukrayna arasında bağlantı kurma çabalarını reddettiklerini ve bundan endişe duyduklarını söyledi. Ukrayna'nın saldırıyla herhangi bir şekilde bağlantılı olduğuna dair hiçbir kanıt olmadığını savunan Stano, "Rus hükümetini, Moskova'daki bu terörist saldırıyı Ukrayna'ya yönelik yasa dışı saldırıyı artırmak için bir bahane ya da motivasyon olarak kullanmamaya ya da Rus rejimini yaptığı oldukça fazla eleştirdiğimiz iç baskıları artırmak için bahane olarak kullanmamaya çağırıyoruz." dedi.

Stano, saldırının soruşturulmasına yönelik AB'nin Rusya ile işbirliği yapmaya hazır olup olmadığına ilişkin soruya, AB'nin Rusya'nın Ukrayna'da saldırısının ardından, "uluslararası insancıl hukuku ve BM Şartı’nı hiçe sayması" nedeniyle bu ülkeyle her türlü işbirliğini askıya aldıkları yanıtını verdi.

Öte yandan saldırının ardından Fransa "terör tehdidi" seviyesini en üst düzeye çıkardı.