Ukrayna'nın Rusya'nın sınır şehri Belgorad'a hem gönüllü ve yabancı askerlerle sızma girişiminde bulunup hem de füze saldırıları düzenlemesine Rusya'nın Ukrayna'nın en büyük barajı dahil enerji ve ulaşım altyapısı, askeri sanayine devasa saldırılarla yanıt vermesinin ardından, önceki gece Moskova 130'dan fazla sivilin canını alan "terör saldırısına" sahne olurken, Rusya ulusal yas ilan etti. Ancak Ukrayna'nın Kırım Yarımadası'na yoğun füze saldırıları düzenlemesi üzerine, Rusya, Ukrayna'nın başkenti Kiev ve batısındaki Lviv'e hava saldırılarıyla karşılık verdi.

KIRIM'A SON ZAMANLARIN EN BÜYÜK SALDIRISI

Ukrayna'nın 2014'te Rusya'ya bağlanan Kırım Yarımadası'ndaki liman kenti Sivastopol'a füze saldırıları bir kişinin ölümüne, 4 kişinin yaralanmasına yol açtı. Rus tarafına göre saldırıyı püskürten hava savunma sistemi Sivastopol limanı üzerinde 10'dan fazla füze ve çok sayıda insansız hava aracını düşürdü. Yarımada ile Rusya anakarası arasındaki Kırım Köprüsü üzerinde araç trafiği geçici durduruldu.

RUS KARADENİZ FİLOSU HEDEF ALINDI

Ukrayna ordusu, "Rus Karadeniz Filosu'nun ana iletişim merkezini, Azov ve Yamal isimli iki büyük çıkarma gemisini ve diğer altyapısını seyir füzeleriyle" vurduğunu açıkladı.

'RUS TU-95'LERİ KİEV'E FÜZE ATTI'

Bu arada "Rusya'nın Ukrayna'ya son 4 gün içinde 3. büyük füze saldırısını başlattığı" haberi gelirken, Ukrayna başkenti Kiev 1.5 aydır ilk kez hedef alındı. Ukrayna açıklamasına göre hava savunması, Kiev üzerinde ve yakınında Rus Tu-95 stratejik bombardıman uçaklarından ateşlenen seyir füzelerinden 12'sini düşürdü. İlk bilgilere göre füzeler Kiev'de ormanlık alana düşerken herhangi bir yaralanma veya hasara neden olmadı.

BATI UKRAYNA DA MENZİLDE

Batı Ukrayna'nın en büyük şehri Lviv'in de yaklaşık 20 füze ve 17 insansız hava aracıyla Rusya saldırısına uğradığı haberi geldi.

Rusya'nın önceki enerji altyapısı bombardımanının hedeflerinden Harkov'a dün de çok sayıda füze atması sonucu en az bir kişi öldü. Son olarak Rusya Savunma Bakanlığı, "Rus kuvvetlerinin gece boyunca Ukrayna'nın elektrik ve gaz üretim tesislerini yüksek isabetli silahlarla vurduğu" açıklamasını yaptı.

'İHLAL NEDENİYLE POLONYA HAVA KUVVETLERİ HAREKETE GEÇİRİLDİ'

Bu arada NATO üyesi Polonya, Rusya saldırıları sırasında kısa süreliğine de olsa hava sahasının ihlal edildiğini duyurdu. Polonya Genelkurmay Başkanlığı, "24 Mart sabahı saat 04.23'te uzun menzilli bir Rus uçağı tarafından fırlatılan bir seyir füzesi nedeniyle Polonya hava sahasının ihlal edildiği" açıklamasını yaptı.

Füzenin "Oserdow kasabası (Lublin Voyvodalığı) yakınlarında Polonya hava sahasına girip orada 39 saniye kaldığını" aktaran açıklamaya göre "Polonya hava sahasının güvenliğinin sağlanması için gerekli tüm prosedürler başlatılırken, Polonya ve müttefik hava kuvvetleri de harekete geçirildi".

POLONYA: RUSYA TERÖRİST HAVA SALDIRILARINI DURDURMALI

Rusya'dan hava sahası ihlali konusunda açıklama talep edeceğini söyleyen Polonya Dışişleri Bakanlığı, Polonya'nın, Rusya'yı, "Ukrayna halkına ve topraklarına yönelik terörist hava saldırılarını durdurmaya, savaşı sonlandırmaya ve ülkenin iç sorunlarına çözüm bulmaya çağırdığını" dile getirdi.

Hollanda parlamentosundan Türkiye kararı Hollanda parlamentosundan Türkiye kararı

Polonya son olarak aralık sonunda Rusya'ya hava sahası ihlali gerekçesiyle protesto notası vermişti. Kasım 2022'de Ukrayna sınırındaki bir Polonya köyüne isabet edip iki sivilin ölümüne yol açan füze, Ukrayna hava savunma sistemine ait çıkmıştı.