Kürdistan Bölgesi Turizm Genel Kurulu Sözcüsü İbrahim Abdulmecid bu yıl Ramazan ayına denk gelen Newroz Bayramı kutlamalarına ilişkin yaptığı açıklamada, Erbil, Süleymaniye, Duhok, Zaho ve Halepçe kentlerinde Newroz Bayramının her yıl olduğu gibi şenlik, festival ve ateşler yakılarak karşılanacağını söyledi.

İbrahim Abdulmecid, Kürdistan Bölgesi’nin turizm sektörüne kavuşmasından bu yana ilk kez Newroz Bayramı’nın  Ramazan ayına denk geldiğini ve bu durumun kendileri açısından yeni bir deneyim olacağını kaydetti. 

Abdulmecid bu yıl ki  Newroz aktivitelerinin iftardan sonra yapılacağını dile getirdi.

Kürdistan şehirlerindeki bayram etkinliklerine ilişkin bilgi veren  Abdulmecid, Erbil'de yerel ürünler ve yemeklerin tanıtıldığı bir festival düzenleneceğini ve birkaç gün devam edeceğini, Süleymaniye'de de benzer etkinlikler, Duhok ve Zaho'da ise kültürel etkinlik ve kutlamaların olacağını sözlerine ekledi.  

Bu şehirlerde ve Kürdistan Bölgesi'nin diğer şehirlerinde iftar sonrası özel sektör tarafından salonlarda ve otellerde çeşitli kutlamalar da olacak.

Turizm Kurulu Sözcüsü, turizm merkezlerini denetlemek, plajların doğasını ve çevresini korumak için tüm departmanlarında komiteler oluşturduklarını dile getirdi.

Bu yılki Newroz etkinliklerinin bir kısmı Turizm Kurulu tarafından yürütülecek. İbrahim Abdulmecid, yürütmedikleri faaliyetleri koordine edeceklerini ve katılacaklarını vurguladı.

Akre Newroz’u Kürdistan Bölgesi’ne özeldir

Newroz bayramının başkenti Akre’deki kutlamalara ilişkin de bilgi veren İbrahim Abdulmecid, her yıl Newroz zamanı Akre ilçesine çok sayıda yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiğini, bu yıl ki kutlamaların karnaval havasında yapılacağını ve programın iftardan sonra başlayacağını söyledi.

“Akre Newroz’u Kürdistan Bölgesi’ne özeldir” diyen Abdulmecid, çok sayıda turizm acentesinin başta Akre olmak üzere Kürdistan Bölgesi’nin diğer kentlerine turistleri götüreceğini kaydetti.

Akre'deki Newroz kutlamaları, burada düzenlenen törenler ve ilçenin konumu nedeniyle başka yerlerde daha fazla ilgi görüyor. Geçen yıl kentteki Newroz'a 100 binden fazla kişi katıldı.

Diyarbakır'da anadil yürüyüşü: Kürt dili için mücadele edelim Diyarbakır'da anadil yürüyüşü: Kürt dili için mücadele edelim

Akre Newroz Karnavalı Hazırlık Komitesi Sözcüsü Kawa Zuher Rûdaw'a yaptığı açıklamada, "Tüm hazırlıklar tamamlandı ve kutlamalara geçen yıla göre daha fazla turistin katılmasını bekliyoruz" dedi.

Akre'de 19 Mart'ta Newroz etkinlikleri başlayacak ve hazırlanan mekanlarda resim sergileri ve film gösterimleri gerçekleştirilecek.

Kürdistan Bölgesel Turizm Kurulu istatistiklerine göre 2023 yılında Kürdistan Bölgesi'ni 7 milyon 279 bin 913 turist ziyaret etti. 2,5 milyondan fazla ziyaretçi ise yerli turist olarak kayıtlara geçti.

Turizm kuruluna göre, Kürdistan Bölgesi'ni 2022 yılında 6 milyon 35 bin 57 kişi, 2021 yılında ise 4 milyon 189 bin 596 turist ziyaret etti.

Kürdistan Bölgesi'nde çoğu otel, restoran ve kafeterya olmak üzere yaklaşık 2 bin 500 yer turizm merkezi olarak kayıtlı.