TİP’ten milletvekili seçilmesine rağmen tahliye edilmeyen ve Anayasa Mahkemesi’nin hakkında verdiği hak ihlali kararlarına uyulmayan Gezi tutuklusu Can Atalay’ın durumu arapsaçına döndü. Son olarak Anayasa Mahkemesi’nin Meclis’in verdiği vekilliğin düşürülmesi kararını anayasaya aykırı bulan hükmünden sonra Can Atalay’la ilgili nasıl bir işlem yapılacağı merak ediliyor.

Gazete Duvar’ın kulisine göre AYM’nin kararı sonrası gözler Meclis’e çevrildi. Ancak AYM’nin son kararına ilişkin farklı görüşler mevcut.

Erdoğan’ın ‘yokluk, yoksulluk bitti’ sözüne vatandaştan yanıt: Ne diyelim, konuşsak tutuklanacağız! Erdoğan’ın ‘yokluk, yoksulluk bitti’ sözüne vatandaştan yanıt: Ne diyelim, konuşsak tutuklanacağız!

Muhalefete göre AYM, Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesi işlemini “yok hükmünde” olarak tespit etti. Bu, Can Atalay’ın milletvekilliğinin hiç düşmediği anlamına geliyor. Meclis’in de bu kararı ilk Genel Kurul’da okutarak milletvekilliğini iade etmesi gerekiyor. Muhalefet bunun için de olağanüstü toplantı çağrısı yaptı.

İKTİDARA GÖRE AYM DENETİMİNDE DEĞİL

Ancak aynı kararı iktidar farklı yorumluyor. AKP’li üst düzey yetkililere göre milletvekilliği devamsızlık, istifa, kesin hüküm ve milletvekilliği ile bağdaşmayan görev yapma hallerinde düşürülebilir ve bu işlemler AYM denetimine tabi değildir.

AKP’li bir yetkili, “Atalay ile ilgili Yargıtay’ın verdiği kesin hükümde bir değişiklik yok. E-devlet, UYAP’ta da bu hüküm duruyor. Bu hüküm sadece ve sadece yeniden yargılama yoluyla kalkabilir. Bunun yolları da bellidir. Avukatlarının ortaya koyacağı yeni bir delil ya da Adalet Bakanlığı’nın kanun yararına bozma talepleri dışında Yargıtay kararı değişmez. Burada Meclis’in yapacağı bir şey yok. Kesinleşmiş bir yargı kararını yasama idari bir işlemle nasıl kaldırabilir” diyor.

Habere göre gözler Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’un alacağı tavırda olacak.