Kanada’da bulunan Waterloo Üniversitesi’ndeki (University of Waterloo) araştırmacılar, alışagelmiş kanser tedavilerinden daha etkili olabilecek yeni bir yöntem geliştirdi. Yeni yöntemle önce kanserli hücreler analiz ediliyor; sonrasında hücrelerin durumuna göre belirli oranlarda radyasyon tedavisi uygulanıyor. Araştırmacılar uygulanacak tedavinin türünü ve dozunu bir matematik algoritmasıyla hesaplıyor.

YÜZDE 22 DAHA BAŞARILI

Waterloo Üniversitesi Uygulamalı Matematik öğretim görevlisi ve çalışmanın baş araştırmacısı Cameron Meaney, “Kanser içeren herhangi bir hesaplamadaki sorun, kesin değerleri elde etmenin çok zor olmasıdır. Çünkü durum kanser türünden kanser türüne, hastadan hastaya, hatta tümörün içinde bile değişir” şeklinde konuştu.

Ayrıca makalede yer alan bilgilere göre yeni yöntemin kanser tedavilerinde yüzde 22’ye kadar daha etkili olabileceği tahmin ediliyor. Bu yöntemin beşte bir daha başarılı olmasının sebebi tedaviden önce kanserli hücreleri iyi analiz etmesi ve buna göre tedavi uygulamasıdır.

MATEMATİKSEL HESAPLAMALAR SONUCUNDA TEDAVİ

Daha laboratuvar aşamasında olan çalışma, tedavide bir dizi matematiksel hesaplamalar kullanıyor. Bu hesaplamalar daha çok kanser hücrelerinin simülasyonunu oluşturuyor. Yani kanser hücrelerinin yapılan tedaviye göre nasıl tepki vereceklerini önceden hesaplıyor ve ona göre en doğru radyasyon dozunu saptıyor.

Körlükle karşı karşıya olan hastalara sahte umut vadeden doktorlar Körlükle karşı karşıya olan hastalara sahte umut vadeden doktorlar

Çalışmanın baş araştırmacısı Cameron Meaney’in belirttiğine göre bir sonraki adım, algoritmalarının klinik araştırmalara uygulanması. Bu algoritma daha çok vaka üzerinde denenerek hatalarından ders alacak. Sonrasında ise daha doğru hesaplamalar yapabilecek.