İsrail'in Gazze'deki savaşında öldürdüğü Filistinlilerin sayısı 27 bini geçerken, ABD ve Avrupa'da şu an görev başında olan 800'den fazla yetkilinin kendi hükümetlerinin politikalarını eleştiren ve soykırım uyarısı yapan bir açıklama hazırladığı ortaya çıktı. BBC News tarafından duyurulan habere göre, ortak metinde "kendi hükümetlerinin İsrail-Gazze savaşındaki politikalarının ağır uluslararası hukuk ihlali oluşturduğu" uyarısı yapıldı.

Batı yönetimlerinde İsrail'e karşı artan muhalefetin son örneği olan metinde, söz konusu ülkelerin "yüzyılın en korkunç insani felaketlerinden birinde suç ortaklığı yaptığı ve uzman seslerin dinlenmediği" vurgulandı.

'İSRAİL HİÇBİR SINIR TANIMIYOR'

İsrail'in Gazze'deki askeri operasyonlarında "hiçbir sınır tanımadığı" belirtilirken, bu durumun "on binlerce sivilin önlenebilecek olmasına rağmen ölümüne yol açtığı", "yardım girişimin kasten engellenmesinin de binlerce sivili açlıktan ölme ve yavaş ölüm riskiyle karşı karşıya bıraktığı" vurgulandı.

'ETNİK TEMİZLİĞE, HATTA SOYKIRIMA KATKIDA BULUNUYOR OLABİLİRİZ'

Mektupta, soykırım ve uluslararası hukuk uyarısı şu cümlelerle yapıldı: "Hükümetlerimizin politikalarının, ağır uluslararası hukuk ihlallerine, savaş suçlarına ve hatta etnik temizliğe veya soykırıma katkıda bulunuyor olması konusunda makul bir risk söz konusu."

'KOŞULSUZ DESTEK ÇOK FAZLA RİSK YARATIYOR'

İmzacı yetkililer, hükümetlerinin İsrail'e "gerçek şartlar dayatmadan veya hesap sormadan" verdiği askeri, siyasi veya diplomatik desteğin hem daha fazla Filistinlinin hem de Hamas'ın elindeki rehinelerin ölmesi riskini yarattığını, İsrail'in kendi güvenliği ile bölgesel istikrarı da tehlikeye attığını belirtti.

'HAMAS İLE HİZBULLAH'IN CAZİBESİ ARTTI'

Profesyonel endişelerini iç görüşmelerinde açıkladıklarını ama "siyasi ve ideolojik gerekçelerle dikkate alınmadıklarını" belirten yetkililer, şöyle devam etti: "İsrail'in askeri operasyonları, 11 Eylül saldırılarından beri elde edilen önemli terörle mücadele uzmanlığının hiçbirini dikkate almadı... Askeri operasyon, İsrail'in Hamas'ı yenilgiye uğratma hedefine katkıda bulunmadı ve bunun yerine, Hamas'ın, Hizbullah'ın ve diğer olumsuz aktörlerin cazibesini artırdı."

'HAMAS'I YOK EDECEK BİR STRATEJİ UYGULANMIYOR'

Açıklamada, İsrail'in askeri operasyonunun Gazze'de görülmemiş bir yıkıma yol açtığı ve "pratikte, Hamas'ı bir tehdit olarak ortadan kaldırabilecek bir stratejinin veya İsrail'in uzun vadede güvenliğini sağlayacak bir siyasi çözümün ortaya konmadığı" vurgulandı.

'KAMUOYUNU YANILTMAYI BIRAKIN'

İmzacılar, ABD'ye ve Avrupa'daki hükümetlere, "İsrail'in operasyonunun arkasında stratejik ve savunulabilir bir mantık bulunduğuna dair kamuoyu açıklamaları yapmaktan vazgeçme" çağrısında bulundu.

KİMLER İMZALADI?

'Transatlantik' açıklama, ABD'de devlet çalışanlarının yanı sıra Avrupa Birliği (AB) ve 11 Avrupa ülkesinden yetkili tarafından kaleme alındı. BBC, kaynaklarına dayandırdığı haberde imzacıların büyük çoğunluğunun AB kurumlarının yanı sıra Hollanda ve ABD hükümetlerinde çalıştığını yazdı. İngiltere, Fransa ve Almanya'dan da çok sayıda imzacı olduğu belirtildi. Metni imzalayan ABD hükümeti yetkililerinin büyük çoğunluğunun Dışişleri Bakanlığı'nda, bir kısmının da Beyaz Saray, İç Güvenlik Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve diğer bakanlıklarda görevli olduğu aktarıldı.

BBC, imzacı listesinin kamuoyuna açıklanmadığını ve kendilerinin de isimleri görmediklerini belirtiren, metne destek verenlerin yaklaşık yarısının çalıştıkları hükümetlerde en az 10 yıllık deneyimi bulunduğunu vurguladı.

ABD'Lİ İMZACI: AKTİF BİÇİMDE SUÇ ORTAKLIĞI YAPIYORUZ

25 yıldan uzun bir ulusal güvenlik tecrübesi olduğu belirtilen ve imzacılar arasında yer alan bir ABD hükümeti çalışanı, endişelerinin ciddiye alınmamaya devam ettiğini belirterek, "Bölgeyi ve dinamiklerini anlayanlara kulak verilmiyor dedi. İsmini açıklamak istemeyen yetkili, "Burada farklı olan şey şu ki, bir şeyi önlemekte başarısız olmuyoruz; aktif bir biçimde suç ortaklığı yapıyoruz. Bu, hatırlayabildiğim diğer durumların tamamından temek olarak farklı bir şey" çıkışı yaptı.

'DAHA ÖNCEDEN GÖRÜLMEMİŞ BİR İŞBİRLİĞİ'

ABD'nin eski Cezayir ve Suriye büyükelçisi Robert Ford, kendi hükümetlerinin çizgilerine muhalif devlet memurları arasındaki bu koordinasyonun daha önceden görülmemiş bir durum olduğunu söyledi. emekli büyükelçi, BBC'ye demecinde "Dış politika ile geçirdiğim son 40 yıldaki deneyimlerimde bu bir ilk" dedi.

ESKİ BÜYÜKELÇİDEN IRAK SAVAŞI BENZETMESİ

Ford'un, ABD yönetimi içinde yetkililerden tarafından duyulan endişeyi, Irak'ın 2003'te yalan istihbaratla işgal edildiği sürece benzetmesi dikkat çekti. Bu kez çekinceleri olan çok sayıda yetkilinin sessiz kalmak istemediğini belirten Ford, "O zaman da doğruyu, istihbaratın seçmece bir şekilde değerlendirildiğini, ertesi gün için hiçbir plan olmadığını bilenler vardı ama kimse kamuoyu önünde hiçbir şey söylemedi. Ve bu, ciddi bir soruna dönüştü" ifadelerini kullandı. Eski diplomat, "Gazze savaşındaki sorunlar ve olası sonuçlar öyle ciddi ki, kamuoyuna açıklamak zorunda hissettiler" dedi.