Kurdistan İnsan Hakları Ağı, 21 Aralık 2023 ile 21 Ocak 2024 tarihleri arasında yaşanan insan hakları ihlallerine yönelik bir rapor yayınladı. Raporda, son 30 gün içerisinde İran güçlerinin ateş açması sonucu 45 kolberin katledildiği ve 1 kolberin de uçurumdan düşerek ağır yaralandığı belirtildi.

‘9 KOLBER İŞKENCEYE UĞRADI’

Raporda yer alan verilere göre, kolberler İran rejimi tarafından en fazla Banê ve Newsûd sınırında saldırıya uğradı. Raporun devamında Biyare sınırında 4’ü çocuk olmak üzere 9 kolberin İran rejim güçleri tarafından işkenceye uğradıkları ve saçlarının kazıtılması sonucu serbest bırakıldıkları da kaydedildi.

34 KÜRT İDAM EDİLDİ

İran’da devam eden idam cezalarına dikkat çekilen raporda, 34 Kürt tutsağın İran rejimi tarafından idam edildiği ifade edildi. Raporda ayrıca, dini ve siyasi gerekçelerle tutuklanan en az 11 Kürt yurttaşın da idam edilme tehlikesiyle karşı karşıya kaldığı belirtildi. 45 sivil aktivistin tutuklandığına vurgu yapılan raporda, Ocak ayında Ruiya Heşmetî isimli bir kadın aktivistin, zorunlu baş örtüsü kurallarını reddettiği için kendisine 74 kırbaç cezası verildiği ifade edildi.

Raporda ayrıca Kirmaşan ve İlam’da birer kadının oğulları tarafından katledildiği aktarıldı.