Bir yandan Gazze'de bombardımana devam eden ve 33 bini aşkın Filistinli'yi katleden İsrail, zaman zaman İran'ın çeşitli birimlerine karşı da saldırı gerçekleştiriyor. ABD'li basın kuruluşu The Wall Street Journal, İsrail saldırılarının ardından İran'ın "İsrail'in kuzeyinde ya da güneyinde de 24-48 saat içinde saldırı düzenleyebileceğini" yazdı. İsrail'den gelen açıklamalar ise olası saldırılara karşı hazırlık yapıldığı yönünde.

İsrail'in 1 Nisan'da Suriye'nin başkenti Şam'da İran Konsolosluğu'na düzenlediği saldırıda Devrim Muhafızları Ordusu komutanlarından Tuğgeneral Muhammed Rıza Zahidi ve Tuğgeneral Muhammed Hadi Hac Rahimi dahil 13 kişi hayatını kaybetmişti.

İran'da bir cami, tabut, kalabalık, Hamaney

Biden, Ukrayna ve İsrail’e yardımı kapsayan yasa tasarısını imzaladı Biden, Ukrayna ve İsrail’e yardımı kapsayan yasa tasarısını imzaladı

Fotoğraf: İran Lideri Basın Ofisi

Bu saldırıdan önce de İranlı yetkililerin hayatını kaybettiği çeşitli saldırılar gerçekleşmişti. İran ise saldırı sonrası intikam sözü vermiş, "Verilen karşılık aynı boyut ve sertlikte olacak" açıklaması yapmıştı.

İran, 7 Ekim'de İsrail'de saldırılar düzenleyen Filistin İslami Direniş Hareketi (Hamas) ile yine sık sık İsrail'i hedef alan Lübnan'daki Hizbullah örgütünü destekliyor.

ABD'DEN ELÇİLİK ÇALIŞANLARINA KISITLAMA

ABD, İran'ın saldırı düzenleyebileceği endişesi üzerine, İsrail'deki elçilik çalışanlarına seyahat kısıtlaması getirdi. İsrail'deki diplomatik personele, "her ihtimale karşı" Kudüs ve çevresi ile Tel Aviv ve Beerşeba bölgeleri dışına çıkmamaları uyarısı yapıldı.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ise görüştüğü Amerikalı mevkidaşı Lloyd Austin'e, İran'ın "ülke topraklarında" düzenleyeceği her saldırıya, "uygun şekilde yanıt vereceklerini" söyledi.

Öte yandan tüm askerlerin ev izinlerinin iptal edildiğini duyuran İsrail, "İran topraklarından bize saldırırsa biz de İran'ı vuracağız" açıklaması yapmıştı. İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz, İran topraklarından İsrail'e saldırı düzenlenmesi halinde karşılık vereceklerini ve İran'ı hedef alacakları tehdidinde bulunurken, İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney de, İsrail saldırısı için "Kötü rejim bir hata yaptı, cezalandırılmalı ve cezalandırılacak" ifadelerini kullanmıştı.

Amerikan The Wall Street Journal gazetesi, "İran'ın İsrail'in kuzeyinde ya da güneyinde de 24-48 saat içinde saldırı düzenleyebileceğini" ve İsrail'in de buna karşı hazırlık yaptığını yazdı. Gazeteye konuşan İran yönetimine yakın bir kaynak ise saldırı planlarının tartışılmasına rağmen henüz nihai bir karara varılmadığını söyledi.

“ABD SİLAHLI KUVVETLERİYLE İLİŞKİMİZ GÜÇLÜ"

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Sözcüsü Daniel Hagari ise dün yaptığı açıklamada, İran’dan gelebilecek saldırılara yönelik yapılan hazırlıklara değinerek, “Tetikteyiz ve çeşitli senaryolar için son derece hazırlıklıyız. Durumu sürekli değerlendiriyoruz. IDF'nin sahip olduğu çeşitli kabiliyetleri kullanarak saldırı ve savunmaya stratejik ortaklarımızla birlikte hazırız” dedi.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) Komutanı General Michael Kurilla’nın İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi ile bölgedeki güvenlik sorunlarını değerlendirmek üzere İsrail'e gitmişti. Hagari, "ABD silahlı kuvvetleriyle stratejik ilişkimiz güçlü ve sıkı. İran topraklarından yapılacak bir saldırı, İran'ın Orta Doğu'daki durumu tırmandırma ve başkalarının arkasına saklanmayı bırakma niyetinin açık bir kanıtı olacaktır” şeklinde konuştu.