Mûş’un Gimgim (Varto) ilçesine bağlı Kültür Mahallesi’nde, 14 yaşındaki ilkokul öğrencisi P.A. ile Z.T. metruk bir evde şüpheli bir şekilde yaşamını yitirmiş halde bulundu. Durumun bildirilmesi üzerine olay yerine polis ve sağlık ekibi sevk edildi. Yapılan ilk incelemede çocukların yaşamını yitirdiği belirlendi. Çocukların cenazeleri otopsi işlemleri için morga kaldırılırken, cenazelerin otopsi işlemlerinin ardından ailelerin teslim alması üzerine defnedildi.

 ÇOCUKLAR SES KAYDI BIRAKTI: GELECEK KAYGISI YAŞIYORUZ

DEM PARTİ Mûş Milletvekili Sümeyye Boz, konuya dair Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve ilgili bakanlıklara önergeler verdiklerini belirtti. Boz, “Aile Bakanlığıyla yaptığımız görüşmede, ailelerle yaptıkları görüşmede savcılığa intikal edilen bilgide, çocukların ses kaydı bıraktıkları ve o kayıtta çocukların eğitim ve sınav sistemlerine dair gelecek kaygısı yaşadıklarını dile getirerek, intihar edeceklerini söylemişler. Aile ile yaptığımız görüşmede ise eğitim sistemiyle ilgili eleştirel bir ses kaydı bıraktıklarını söylediler” diye konuştu.

‘TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ’

Bu yaşanan şüpheli ölümü ‘geleceksiz kalma’  olarak nitelendiren Boz, şöyle konuştu: “Bu çocukların ‘intihar’ etmek istemeleri başlıca tartışılması gereken bir konu. Öğrencilerin nasıl bir hayat, nasıl bir geleceksizlik içerisinde kaldıklarının göstergesidir bu. Bu durumu sıradan bir şekilde okumamak lazım. Eğitim sisteminin köhneliğini ve öğrencileri yarıştırmasıyla ilgili bir durumdur. Bunun yanında Kurdistan’da anadilde eğitimin olmamasının, çocukların ve gençlerin başarı düzeyinde de olumsuz nedenlere etken olduğu ortada. Bu durumu anadilden bağımsız bir şekilde okumamak gerekir. Biz durumun takipçisi olacağız. Soruşturma tamamlanana kadar takipçisi olacağız.”

Çocukların şüpheli ölümüne ilişkin Muş Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmanın devam ettiği belirtildi.