HABER MERKEZİ-HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan, Çaldıran'da yapılması planlanna devlet hastanesinin temelinin atıldığı bölgenin yaşam koşullarını olumsuz etkileyen bir bölge olduğunu belirterek, konuyu TBMM gündemine taşıdı.

HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde şunları ifade etti : 

Van'da Uzman çavuş 4 aylık bebeğini silahla öldürdü Van'da Uzman çavuş 4 aylık bebeğini silahla öldürdü

"1976 Van Çaldıran depreminden sonra ilçede MTA ( Maden Teknik ve Arama Genel Müdürlüğü ) tarafından 1979’da yapılan çalışmalar doğrultusunda Çaldıran’ın tabanının yüzeye yakın kısmında jeotermal gaz birikmesiyle yaşam koşullarının olumsuz yönde etkilendiği raporla kayıt altına alınmıştır.

MTA elde ettiği sonuçlar ile deprem sonrası ilçenin belirlenen farklı bir ovada kurulmasını önermiştir. Tendürek Dağı volkanik yapısı gereği ilçeyi jeotermal gazla çevrelemiş durumdadır. İddiaya göre 1976 Çaldıran depreminden sonra dönemim İmar ve İskân Bakanı mevcut verileri değerlendirdiklerini ve bölgede zehirli gazlardan dolayı zehirlenme ve toplu ölümlerin yaşanma riski olduğunu ifade etmiştir. Yıllardır devam eden risk ve Çaldıran halkının bu konudaki endişeleri dikkate alınmadan yapılmak istenen projeler olduğu bilinmektedir.

Geçtiğimiz günlerde temeli kazılan Çaldıran Devlet Hastanesinin yapılacağı bölge Çaldıran halkı tarafından ‘’kokulu bölge ‘’ olarak anılmakta, normal hayatı ve insan sağlığını olumsuz yönde etkileyeceği ifade edilmektedir. Hastanenin yapılacağı alanın jeotermal gazların yoğun olduğu bir bölgede olduğu bilinmektedir. Bu nedenle Çaldıran Devlet Hastanesinin yapılacağı alanın çok iyi çalışılmış analizler sonucunda belirlenmesi gerekmektedir. Sonuç olarak tüm bu iddialar doğrultusunda Çaldıran Devlet Hastanesinin bu bölgede hizmet verecek olması ciddi zehirlenme ve hatta ölüm riski taşıdığı görülmektedir.

Bu bağlamda;

1-1979 tarihinden bu yana başta MTA’nın raporu olmak üzere Jeotermal gaz raporları incelenmiş midir ve Çaldıran Devlet Hastanesi yapımı projesinde bu raporlar da dikkate alınmış mıdır?

2-Jeotermal gazlar sebebiyle ilçede zehirlenme ve ölümler yaşanmış mıdır? Ve yaşanmışsa resmi sayı kaçtır?

3-Yapımına başlanan Çaldıran Devlet Hastanesinin zemininin jeotermal gaz oranı incelemeler sonucunda hangi oranda tespit edilmiştir?

4-Çaldıran Devlet Hastanesi neden Çaldıran halkının ‘’kokulu bölge’’ olarak ifade etiği alana yapılmak istenmektedir?

5-Çaldıran Devlet Hastanesinin yapılacağı alanda elde edilen jeotermal gaz oranı dikkate alındığında bu alan ölüm riski taşımakta mıdır?