Halepçe’de bundan 36 yıl önce Baas rejimi tarafından düzenlenen kimyasal saldırıda şehit düşenler düzenlenen törenle anıldı.

Halepçe’de şehit olanlar geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da düzenlenen törenlerle anıldı. Halepçe Valiliği tarafından düzenlenen programa hükümet ve parti yetkililerinin yanı sıra değişik ülkelerden temsilciler ve vatandaşlar katıldı.

Tören Halepçe Şehitleri Anıtı’na çelenk bırakılarak başladı.

Burada konuşan  Halepçe Valisi Azad Tofiq, 2003 yılında Baas rejiminin devrilmesinin ardından kurulan federal Irak hükümetinin de Halepçe halkı için hiçbir şey yapmadığını söyledi.

Tofiq, Bağdat yönetiminin Zaho'dan Basra'ya kadar ayrım yapmadığını kanıtlaması gerektiğini vurguladı.

Birçok meslek örgütü Emine Şenyaşar’ı ziyaret etti Birçok meslek örgütü Emine Şenyaşar’ı ziyaret etti

Irak Parlamentosu’nun hala Halepçe’nin il olmasını öneren tasarıyı kabul etmediğine dikkati çeken Azad Tofiq, "Irak Parlamentosu, hükümet ve siyasi partiler Halepçe’nin vilayet olmasına izin vermelidir. Halepçe il olursa kendi bütçemiz, projelerimiz olur, komisyonlarda temsilcimiz olur” dedi.

24 Aralık 2013 tarihinde dönemin Kürdistan Bölgesi Başbakanı Neçirvan Barzani, Halepçe’nin il olmasını içeren tasarıyı 12034 sayılı yazıyla dönemin Irak Başbakanı Nuri Maliki'ye sundu. Ancak ne Maliki ne de sonraki hükümetler konuya eğilmedi.

Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani başkanlığındaki yeni hükümet, tasarıyı 13 Mart 2023 tarihinde Bakanlar Kurulunda onayladı ve Irak Parlamentosu’na gönderdi.

Irak Parlamentosunun Halepçe'nin il olmasına ilişkin tasarıyı 14 Eylül 2023 tarihinde oylaması planlanıyordu ancak Iraklı partiler arasındaki siyasi farklılıklar nedeniyle oylama iptal oldu.

135 bin nüfusa sahip olan Halepçe, başta Halepçe Merkezi olmak üzere Xurmal, Biyare, Bamo ve Sirwan nahiyelerinden oluşuyor.

Halepçe Katliamı

16 Mart 1988'de dönemin Irak hükümeti, Saddam Hüseyin’in talimatı ile Halepçe'ye kimyasal silahlarla saldırdı.

En az 5 bin kişinin hayatını kaybettiği katliamda 10 binden fazla kişi de yaralandı. Yaralıların büyük çoğu kimyasal silahların etkisiyle kronik hastalıklara yakalandı.

Tarihe “Halepçe Katliamı” olarak geçen bu insanlık dışı saldırı, Saddam Hüseyin liderliğindeki Baas rejiminin Güney Kürdistan’da Kürt halkına karşı 1986-1989 yılları arasında sistematik olarak sürdürdüğü Enfal Soykırımı’nın en acı ve en son etabıydı.