Halkların Demokratik Partisi (HDP) 20 Temmuz 2015 tarihinde DAİŞ’in canlı bombalı saldırısı sonucu 33 yurttaşın yaşamını yitirdiği Suruç katliamının tüm boyutlarıyla araştırılması için Meclis araştırma önergesi verdi.

Genel Kurul’a sunulan önerge üzerinde HDP Antalya Milletvekili Kemal Bülbül söz aldı. Bülbül, Suruç’ta insanlığa karşı suç işlendiğini belirtti. İnsanlığın 33 kere katledildiğini dile getiren Bülbül, “Katliama dair Kobanê’de, Afrin’de, Kuzey Suriye’de planlanan politikaların yaşama geçirilmesinin bir parçası olduğu bilinmektedir. İktidarınız 7 Haziran seçimlerinde bitti. Türkiye’de hükümet olma olayı bitmişti. Bunu sağlamak için Suruç’tan başlayan Ankara Tren Garı katliamına kadar devam eden kızılca katliamlar söz konusu oldu” diye konuştu.

‘KATLİAM SERBEST DE ANMAK YASAK MI?’

Bülbül, sözlerini şöyle sürdürdü: “Suruç katliamından iki gün sonra Ceylanpınar’da iki polis katledildi. Bu polislerin katliam gerekçesi yeniden savaş sürecinin başlatılmasına gerekçe teşkil edilmesine rağmen iki polisin katili ortada yok. Suruç’la ilgili katliam anmasına her yerde müdahale edildi. Arkadaşlarını anmak isteyen gençlere polis neden müdahale etti, niye tekmeledi? Katliam serbest de anmak yasak mıdır? Bu ne barbarca vahşice bir uygulamadır. Komisyon kuralım ne oldu, ne bitti, bu katliamlarda suçlular kimlerdi, rolü olanların üstü neden örtülüyor? Bizim hikayemiz biraz 33’lerin hikayesidir. 1942 yılında Özalp’ta 33 kurşun, Madımak’ta 33 kurşun, Suruç’ta 33 can..”

‘İKTİDARINIZ IŞİD’İN EYLEMLERİNİ HOŞ GÖRÜYORDU’

Önerge üzerine söz alan CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Suruç’ta en ağır travmalardan birinin yaşandığını belirtti. Tanrıkulu, saldırının açık bir şekilde geldiğini ancak göz yumulduğunu dile getirerek, “İnsanlar bile bile ölüme gönderildi. Ama yargılanan bir kamu görevlisi yok. Çünkü o zaman hükümetiniz IŞİD eylemlerini hoş görüyordu. IŞİD’i terör örgütü listesine almamıştı” dedi.

‘HAK İHLALLERİNE İMZA ATTINIZ’

Tanrıkulu, Suruç anma etkinliklerine yapılan polis saldırısına tepki göstererek, “Bu yarattığınız yeni düzenin görüntüleri. Mazlum olarak geldiniz, şimdi zalim oldunuz. En ağır insan hak ihlallerinde imzanız var” diye konuştu.

Oylamaya sunulan önerge, AKP-MHP oylarıyla reddedildi.