İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tutulan PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın sağlık ve güvenlik durumuna ilişkin sosyal medyada kimi iddialar paylaşıldı. Yayınlanan iddialara ilişkin Asrın Hukuk Bürosu avukatları, müvekkilleriyle görüşmek için Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı’na ve Adalet Bakanlığı’na derhal görüşme başvurusu yaptı. Başvuruya ne olumlu ne de olumsuz cevap verilmedi. Yapılan başvuruda Öcalan ile aile ve avukat görüşünün ivedilikle ele alınmasını ve bu talebin bir an önce kabul edilmesini istedi. 

20 Temmuz 2016 tarihinden sonra Öcalan’ın avukatlarıyla görüşmesine 4’er kez 6’şar aylık yasaklama getirildi.

8 YIL ARADAN SONRA 

27 Temmuz 2011’den sonra İmralı Adasına gitmeleri çeşitli gerekçelerle engellenen avukatlar, 8 yıl aradan sonra Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven öncülüğünde başlayan ve tüm cezaevlerine yayılan açlık grevlerinden sonra 2 Mayıs 2019’da Öcalan’la görüşebildi. Açlık grevleri sürecinin devam ettiği 16 Mayıs 2019’da Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, “Görüşme yasağına ilişkin kararlar kaldırıldı ve görüşme imkanı getirildi" diye açıklama yaptı. Bu açıklamadan sonra avukatlar 22 Mayıs, 12-18 Haziran ve 7 Ağustos 2019 tarihlerinde İmralı adasına gidebildi. Avukatların daha sonraki bütün başvuruları ya cevap verilmedi ya da ret edildi. 

4 KEZ AVUKAT YASAĞI 

İlk olarak Bursa 1’inci İnfaz Hâkimliğinin 20 Temmuz 2016’da aldığı aile, avukat, vasi ve her türden ziyaretçi kabulünün yasaklanması, mektup, telefon, faks ve her türden yazışmalarının kesilmesi kararı verildi. Daha sonra Bursa Cumhuriyet Başsavcısının talebiyle Bursa 1’inci İnfaz Hakimliği, 6 Eylül 2018’de Öcalan ve İmralı’da bulunan diğer tutuklular Hamili Yıldırım, Ömer Hayri Konar ve Veysi Aktaş hakkında yeni bir karar verdi. Avukatların müvekkilleriyle görüşmesi 6 ay boyunca yasaklandı. Benzer karar, 2 Mart 2018’de de alındı. Hakimlik, 2 Mart 2018 tarihli kararında avukatlara bir kez daha 6 aylık yasak getirdi. 

KARAR 2 NİSAN’DA BİTİYOR

En son ise 23 Eylül 2020’de Öcalan, Konar, Aktaş ve Yıldırım’a Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talebi üzerine Bursa 2’nci İnfaz Hakimliği 6 aylık avukat yasağı kararı aldı. Verilen 6 aylık yasaklama kararlarında 2005-2009 yılları arasında verilen hücre cezaları ile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) sunduğu 156 sayfalık “Yol Haritası” gerekçe gösterildi.  7 Ekim 2020’de Asrın Hukuk Bürosu'na tebliğ edilen ve 23 Eylül 2020’de alındığı öğrenilen kararın 2 Nisan’da bitmesi bekleniyor. 

21 YILDA BİR KEZ KULLANDI

Öcalan, fiilen yasaklanan iletişim hakkını ise 15 Şubat 1999’dan bugüne bir kez telefon görüşme hakkını kullanabildi. Salgın nedeniyle oluşan kaygılar nedeniyle 27 Nisan 2020 yılında telefonla görüşme hakkını kullanabilen Öcalan’a 6 aylık telefon görüş yasağı getirildi. Kısıtlama kararının İmralı F Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğü İdare ve Gözlem Kurulu Başkanlığı tarafından 7 Eylül’de alındığı öğrenildi. 

AİLE YASAK KARARI

Öcalan’a 14 Eylül 2018 tarihinde 3 aylık aile görüş yasağı verildi. Söz konusu kısıtlılık kararı 14 Aralık’ta bitmesine rağmen; 14, 21 ve 28 Aralık 2018’de yapılan başvurular yasak kararı gerekçesiyle reddedildi. “5275 Sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkındaki Kanunda” yer alan “Hükümlüler hakkında getirilen kısıtlamaları” ibaresine dayandırılan karara ilişkin avukatlar, Bursa 1’inci İnfaz Hakimliği'ne başvuruda bulundu. Hakimlik, başvuruyu savcının mütalaası doğrultusunda reddetti.

AİLELERE DE YASAK!

14 Eylül 2019’da Asrın Hukuk Bürosu, 3 aylık yasak kararına ilişkin Anayasa Mahkemesi’ne başvuruda bulundu. Bursa İnfaz Hakimliği ve Disiplin Kurulu Kararı ile verilen yasaklama kararında “5275 Sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkındaki Kanunda” yer alan “Hükümlüler hakkında getirilen kısıtlamalar” gerekçe gösterildi. Asrın Hukuk Bürosu, ailelerin 16 Ağustos 2019’da görüşme için yapmış oldukları başvuruya verilen ret yanıtında kararı öğrendi. Avukatlar, karara itiraz etmek için dosyanın kendilerine verilmesini talep etti. Ancak hakimlik, Öcalan için itiraz süresinin dolduğunu diğer 3 tutuklunun ise yapmış oldukları itirazın reddedildiğini ifade etti. Diğer 3 tutuklunun Bursa 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ne yapmış oldukları başvurunun da ret edildiğini belirten hakimlik, kararın 9 Ağustos 2019’da kesinleştiğini söyledi. 22 Nisan 2019’da da “disiplin suçu” gerekçesiyle 3 aylık aile görüş yasağı getirildi. 

ÖCALAN’DAN BİRLİK ÇAĞRISI

27 Şubat 2020’de İmralı’da yangın çıktığı belirtildi. “Derhal görüşme” yapılmasında dair birçok kesimden tepkiler üzerine Mehmet Öcalan 3 Mart 2020’de ağabeyiyle görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede iyi olduğunu ifade eden Öcalan, “Ben bu yaşımda gece gündüz çalışıyorum. Çözüm yolları arıyorum. Kendim için bir şey yapmıyorum. Ama biz bu halka bir söz verdik. Bu halk o kadar bedel ödedi. 50 senedir emek veriyoruz, değerler var. Çok bedeller ödedik. Eğer birlik olup güçlü olursanız büyük sorunu da çözersiniz. Kimse gelip size sorun çözmez. Esas çözüm gücü sizsiniz. Parti, şahsiyetlerin malı değildir, kişilerin de değildir. Biz masa diyoruz da Türkiye’deki masa iki ayaklı masadır. Siz üçüncü ayak olmak zorundasınız. Bu neyle olur? Güçle olur. Bunu yaparsanız olur. Emek verirseniz olur. Evet masa gerekiyor. Bu da halka hizmet ve emek vermekle olur” dedi. 

4 MART’TA YASAK SONA ERDİ

Bu tarihten sonra aile görüşlerine izin verilmezken 30 Eylül 2020’de bir kez daha disiplin cezası gerekçe gösterilerek aile görüşüne yasak getirildi. Avukatlar bu kararı 4 Aralık’ta aile görüşü için yaptıkları başvuruya verilen ret kararından öğrendi. Kararda disiplin cezası gerekçe gösterilerek aile görüşünün reddedildiği ifade edilirken, hangi gerekçeyle ve ne kadar süre ile yasağın verildiğine dair hiçbir şey yer almadı. Avukatların bu konuda yaptığı tüm başvurular yanıtsız bırakılırken, daha önce verilen aile yasaklarının 3 aylık olmasından hareketle bu yasağın da 4 Mart’ta sona ermesi gerekiyor. Bu konuda da şimdiye kadar avukatlara ne olumlu ne de olmuşuz bir şey tebliğ edilmedi.