Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin, üniversitelerine atanan kayyım rektör Melih Bulu’ya karşı başlattığı protestolar 12’inci gününde devam etti. Protestolar kapsamında Güney Kampüs’te gerçekleştirilen nöbet eylemine yüzlerce öğrenci ve akademisyen katıldı.

ÖĞRENCİYE YASAK POLİSE SERBEST

Polisler, dayanışma amacıyla kampüse gelen Boğaziçi mezunu öğrencilerinin okula girmesini engellerken, öğrenciler de okulun mezunu olduklarını ve okula girmelerinin en doğal hakları olduğunu kaydetti. Polislerin öğrencilere müdahale etmeye hazırlandığı sırada polislere tepki gösteren üniversitenin bir öğretim görevlisi, “Bu okulun kendi öğrencileri okula kimlik göstererek girerken üniformalı polisler okulumuza elini kolunu sallayarak giremez” diyerek tepki gösterdi.

EYLEMLER DEVAM EDECEK

Ardından okula alınmayan mezunlar, okulun öğrencileri ve hocaları İLE Aşiyan Sahil’de açıklama gerçekleştirdi. Açıklamada “Üniversite bileşenleri direniyor”, “Buradayız sahip çıkıyoruz” ve “Kabul etmiyoruz, vazgeçmiyoruz” dövizleri taşındı. Burada öğrenciler adına okunan açıklamada, her hafta rektörlük atama süreci ve bu atamaya yöneltilen itirazlar ile ilgili açıklamalar yapılacağı belirtildi.

PROTESTO VE HEDEFLER PAYLAŞILDI

Ardından rektör ataması sürecinde gerçekleştirilenler protestolar ve ileriye dönük hedefler şu şekilde paylaşıldı:

“* 10 Ocak 2021 Pazar gecesi 400’e yakın Boğaziçi hocasının katılımıyla rektör ataması krizinin ele alındığı çevrimiçi bir forum gerçekleştirildi. Bu forum, üniversitenin temel bileşenlerinden olan hocaların köklü kurumsal geçmişlerindeki ilk buluşmaları değil. Son da olmayacak. Yıldırma çabalarına kulak asmayacağız. 

*12 Ocak 2021 günü İktisadi İdari Bilimler, Fen-Edebiyat  ve Eğitim Fakülteleri olağanüstü olarak fakülte genel kurullarını topladılar. (Mühendislik fakültesi bu tarz bir toplantıyı bir önceki hafta gerçekleştirmişti.) Aynı gün Yabancı Diller Yüksek Okulu birimi de olağanüstü olarak toplandı. Toplantılarda rektör atamasıyla ortaya çıkan ve gündelik kurumsal hayatımızı sekteye uğratan kriz süreci değerlendirildi.

*Prof. Dr.Mehmed Özkan’ın Rektör olarak görev yaptığı dönemde yönetimde kendisiyle çalışan öğretim üyeleri 13 Ocak 2021 tarihinde bir bilgi notu yayınladılar. YÖK Başkanlığı’na da gönderilen bu bilgi notu, rektör değişiminin sebebi olarak sunulan Boğaziçi’nin akademik performansının gerilediği iddiasını, detaylı bilgi ve info-grafikler ile açıkça çürütüyor.

*Boğaziçi Üniversitesi Senatosu tarafından 2016’da oluşturulan Yükseköğretimde Yönetim Yapılanması komisyonu Melih Bulu’nun atamasından sonra yeniden göreve çağrıldı ve 12 Ocak 2021 tarihinde çalışmalarına başladı. Komisyon dünyadaki örnekleri ve Türkiye’deki uygulamanın tarihsel gelişimini göz önünde bulundurarak, özerk ve demokratik bir üniversite modeline dair önerileri oluşturmayı ve bu önerileri yurt çapında tartışmaya sunmayı hedefliyor.

*Çok çeşitli medya mecralarında hocalarımız ve öğrencilerimiz neden bu rektör atamasına karşı olduklarını bu hafta da açıklamaya devam ettiler. Özellikle, kamu yararı için akademik özgürlüklerin ve demokratik üniversite yönetiminin önemini vurguladılar. Bu rektör atamasının akademik hayatı ve öğrencilerin eğitimlerini nasıl olumsuz yönde etkilediğinin altını çizdiler. Bu açıklamaların kronolojik olarak listelendiği ve internet bağlantılarının belirtildiği bir web sitesi oluşturma aşamasındayız.

*Her gün saat 12’de Güney Meydan’da hocalar cübbeli olarak rektörlük önünde nöbetlerini gerçekleştirdiler. Öğrencilerimiz bizimle birlikte her gün nöbet tuttular. İçinde şarkı kliplerinin de olduğu birçok yaratıcı eylem ortaya koydular. Boğaziçi hoca ve öğrencilerinin yanı sıra ülke sınırları içinde ve dışında dayanışma ağları oluşturuldu ve özellikle diğer üniversitelerden yoğun destek girişimleri başlatıldı.”

Açıklama, polis ablukasının kaldırılması talebi ile sona erdi.