Mersin Tarsus 3 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutuklu bulunan Yekta Savaş Deli (31), 23 Nisan’da annesi Gülnur Deli ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Açlık grevine girdiklerini belirten Deli, koğuş arkadaşı olan ve 22 Nisan’da yaşamını yitiren 67 yaşındaki kanser hastası İsa Gültekin’e ilişkin bilgiler de paylaştı.  

‘HAK İHLALLERİ ARTTI’

PKK Lideri Abdullah Öcalan’a yönelik tecridin sonlandırılması ve artan hak ihlallerini protesto etmek amacıyla cezaevlerinde 27 Kasım 2020’de başlatılan süresiz-dönüşümlü açlık grevi eyleminin 31’inci grubun da yer alan Deli, açlık grevlerinin başlaması ile hak ihlallerinin tavan yaptığını söyledi. 

GÜLTEKİN’İN YAŞAMINI YİTİRMESİ

Anne Gülnur Deli ise 23 Nisan günü kendisini arayan oğlunun yaşamını yitiren Gültekin’e ilişkin şu bilgileri paylaştığını söyledi: “Oğlum ile aynı koğuşta kalan Gültekin’in 28 yıldır içerde olduğunu ve tahliyesine 2 yıl kalmasına rağmen tahliye edilmediğini aktardı. 2 aydır yaptığımız telefon görüşmesinde sürekli Gültekin’den bahsediyordu. Durumunun çok kritik olduğunu, zamanında hastaneye götürülmediğini, ilaçlarının zamanında verilmediğini söyledi. Durumu ağırlaştığında onu koğuştan alıp (yaşamını yitirmeden bir hafta önce), elleri kelepçeli bir şekilde götürüldüğünü söyledi bize. Sonra yaşamını yitirdiğini öğrendik.”  

‘İHMAL SONUCU YAŞAMINI YİTİRDİ’

Hasta tutukluların ölüm ile karşı karşıya bırakıldığı kaydeden anne Deli, oğlunun Gültekin’in cezaevi yönetiminin ihmali sonucu yaşamını yitirdiğini söylediğini belirtti. Deli, oğlunun cezaevinde yaşanan diğer hak ihlallerine ilişkin de şunları söylediğini kaydetti: “Temizlik malzemelerinin cezaevi yönetimi tarafından tahsis edilmediği, bundan kaynaklı kantinden alış veriş yapmak zorunda kalıyoruz. Bu da fırsata çevrilip pahalıya veriliyor. Pandemi önlemleri de yok denilecek kadar az. Kamuoyuna çağrı yapıyoruz. Hem açlık grevlerine destek olun hem de yaşamını yitiren Gültekin’in olayı araştırılsın.”  

‘OĞLUM DA HASTA’

Oğlunun da böbreğinde rahatsız olduğunu belirten Deli, “Bir yıldan fazla bir süredir bu rahatsızlık ile boğuşan oğlum için verilen ilaçlar onu daha da rahatsız etti. Bundan kaynaklı ilaç almayı kesti” dedi.

DAYANIŞMA ÇAĞRISI

Cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerinden kaynaklı endişeli olduklarını kaydeden Deli, açlık grevi eylemine giren tutukluların sesine ses olunması çağrısında bulundu. 

İSA GÜLTEKİN

Malatya Devlet Güvenlik Mahkemesi’nde (DGM) yargılanan ve siyasi gerekçelerle ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilen Gültekin, 28 yıllık tutukluğu süresince birçok farklı cezaevinde kaldı. Mersin Üniversitesi Hastanesi, ağır hasta Gültekin için “cezaevinde kalabilir” raporu düzenledi. Sağlık durumu kritik noktaya gelen Gültekin’in serbest bırakılması için hem aile bireyleri hem de Özgürlük için Hukukçular Derneği ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Mersin Şubesi, yetkililere çağrıda bulundu.

Bu çağrıdan bir hafta sonra Gültekin, pankreas ve safra kesesinde bulunan tümörlerin bütün vücuduna yayılması sonucu sağlık durumunun kötüleşmesi üzerine kaldırıldığı Tarsus Devlet Hastanesi’nde 22 Nisan’da yaşamını yitirdi. Gültekin’in cenazesi, Mersin Şehir Mezarlığı’na defnedildi.

MA / Fethi Balaman