Gar Katliamı Duruşmasında mahkeme heyeti, davacıların tüm taleplerini reddederek duruşmayı erteledi. Ara karar sonrası yapılan basın açıklamasında “adalet tesis edilinceye kadar mücadeleye devam” vurgusu yapıldı.

Kobanê Davası'nda 16 Mayıs'ta karar bekleniyor : Davada neler yaşandı? Kobanê Davası'nda 16 Mayıs'ta karar bekleniyor : Davada neler yaşandı?

DAİŞ’in 10 Ekim 2015 tarihinde Ankara Tren Garı’nda yaptığı ve 104 kişinin ölümüyle sonuçlanan canlı bomba saldırısına ilişkin görülen Gar Katliamı Davasının 23’üncü duruşması, verilen aranın ardından devam edildi. Ankara 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davayı İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şube Eş Başkanı Aslı saraç, 10 Ekim Barış Derneği, davanın tarafları ile pek çok kişi izledi. 

Kimlik tespitiyle başlayan duruşmaya tutuklu 4 sanık, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlanırken, sanık avukatları ile dava avukatları duruşmada hazır bulundu. Mahkeme heyeti, verilen aranın ardından direk ara kararını açıklayarak, duruşmayı 24 Nisan’a erteledi. 

Ara karar sonrası 10 Ekim Barış Derneği (10 Ekim-Der) tarafından Ankara Adliyesi’nin D Kapısı önünde basın açıklaması gerçekleştirildi. Açıklamada, "Gün gelecek devran dönecek katiller halka hesap verecek", "Katil IŞİD, işbirlikçi AKP" sloganları atıldı.

‘DEVLET VE YARGI DUYARSIZ’

Açıklamada ilk olarak konuşan 10 Ekim-Der Eşsözcüsü İshak Kocabıyık, devletin ile yargının duyarsız ve umarsız tavırlarının kendileri açısından artık şaşırtıcı olmadığını aktararak, “Şaşırtıcı olmayan bir şeyle daha karşılaştık; sanık müdafilerinin kışkırtıcı, provoke edici şekilde güya savunma yaparken bizlere hakaret etmeleriyle karşılaştık. Şunun bilinmesini isteriz ki; 10 Ekim Katliamı Davası, iki kişinin bir birin öldürdüğü bir dava değildir. Bu dava; bilerek, planlanarak iki IŞİD’linin kendini patlatmasıyla 104 arkadaşımızı kaybettiğimiz bir katliamdır” dedi. 

‘SALONU DOLDURMAYA DEVAM EDECEĞİZ’

Derneğin bir diğer eşsözcüsü Mehtap Sakinci Coşkun ise, davanın artık adlı bir vaka olarak görülüp, küçümsendiğini belirtti. Mahkeme heyetinin sanık avukatların hakaretlerine karşın salonu terk ettiğini ve saldırıya dair tutulan tutanakları kabul etmediğini de söyleyerek, "Biz salonları doldurmaya devam edeceğiz. Bir sonraki celsede yine gelmeye devam edeceğiz, yine mahkeme heyetinin gözünün içine bakarak, 'gerçek adaleti tesis edin' diyeceğiz" diye konuştu. 

Sakinci, bir sonra görülecek duruşma için kamuoyuna katılım çağrısı da yaptı. 

‘İÇİŞLERİ BAKANLIĞI BİR ŞEY YAPMIYOR’

Açıklamada en son olarak söz alan dava avukatı İlke Işık ise şunları söyledi: “Her yerde, her şeye operasyon yapan İçişleri Bakanlığı neden IŞİD’lileri yakalamak için bir şey yapmıyor? Savcılıklar, mahkemeler duvar oluşturuyor. Bütün bunların nedenini biliyoruz. Gerçek sorumlulara ulaşmamamızı istemiyorlar. Gerçek gün gibi açık; 10 Ekim günü IŞİD bir katliam gerçekleştirdi. IŞİD bunu tek başına yapmadı. Taleplerimizi her biçimde, her yerde söylemeye devam edeceğiz. Herkesin yargılandığı, tüm sorumluların cezalandırıldığı gerçek adaleti istiyoruz. Bunun için mücadelemiz devam edecek.”