Ankara'ya ziyarette bulunan Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde görüştü. İkili arasındaki görüşmede İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları ele alındı. Görüşme yaklaşık 1,5 saat sürdü.

Görüşmenin ardından Erdoğan ve Abbas ortak basın açıklaması yaptı.

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

DEM Parti’den 4 başkente çağrı: Kurulacak bir ittifak savaş ve çatışma ittifakı olmamalı DEM Parti’den 4 başkente çağrı: Kurulacak bir ittifak savaş ve çatışma ittifakı olmamalı

(İsrail'in Gazze'ye saldırıları) Tam 151 gündür, son asrın en büyük barbarlıklarından birine şahit oluyoruz. Batılı güçlerin de sınırsız desteğiyle Netanyahu ve gözü dönmüş yönetimi, Filistin halkına yönelik apaçık bir soykırım uygulamaktadır. Netanyahu ve cinayet ortakları döktükleri her damla kanın hesabını hukuk ve maşeri vicdan önünde mutlaka verecektir.

Kalıcı barışın tek yolu 1967 sınırlarında, başkenti Doğu Kudüs olan, bağımsız, egemen ve coğrafi bütünlüğü haiz Filistin devletinin tesisidir.

(UNRWA) İsrail'in yalan ve iftira ile Ajans'ı itibarsız hale getirmeye yönelik propagandalarına prim verilmemeli, mevcudiyetine halel getirilmemelidir. 'Sözde yerleşimciler' adı verilen, aslında Filistinlilere ait topraklara çöken, çalan gaspçıların eylemleri çözümün önündeki en büyük engellerden biridir.

İsrail-Filistin meselesine adil bir çözüm bulunmadığı takdirde Orta Doğu'da barışın hakim olamayacağı artık iyice anlaşılmıştır. (İsrail-Filistin) Artık sadece lafta kalan barış çabaları yerine teminatlara sahip adil bir barışa ihtiyaç duyulduğu apaçık ortadadır. Radikal İsrailli siyasetçilerin Müslümanların Harem-i Şerif'e girişinin kısıtlanması yönündeki talepleri tam anlamıyla bir hezeyandır.

(İsrail-Filistin) Türkiye olarak garantörlük mekanizması çerçevesinde sorumluluk üstlenmeye hazırız. Bununla ilgili çabalarımızı artırarak sürdüreceğiz."

Öte yandan Filistin Devlet Başkanı Abbas ise "Türkiye, Filistin halkına karşı kardeşlik temelinde tarihi sorumluluğuyla bütün sorumluluğunu en iyi şekilde yerine getirmektedir" diye konuştu. Abbas, "Filistin’e uluslararası korumanın sağlanması için çabaların güçlendirilmesi gerekiyor" dedi.