Van'ın Erciş ilçesinde Newroz kutlaması için binlerce kişi Deniz Feneri alanında bir araya geldi. Dün akşamdan bu yana devam yoğun kar yağışı nedeniyle köy yollarının kapandığı ilçede, halk olumsuz hava koşularına rağmen Newroz alanına akın etti, gelenler alana sığmadı. Kutlamaya gelen kadınlar üzerlerini yöresel kıyafetler giyerken alanda sarı, yeşil, kırmızı renklerin yoğunluğu dikkat çekti. 

Newroz’a DEM Parti’nin Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkan Adayı Neslihan Şedal, Erciş Belediye Eşbaşkan Adayları Güler Temel ve Baran Bilici, Van Milletvekili Gülcan Kaçmaz Sağyiğit, DBP İl Eşbaşkanı Harun Okay, TJA aktivistleri, DEM Parti, DBP Erciş ilçe örgütü ve Barış Anneleri Meclisi üyeleri de katıldı. 

CANLI BLOG / 2024 Erciş yerel seçim sonuçları... CANLI BLOG / 2024 Erciş yerel seçim sonuçları...

Program, saygı duruşuyla başlarken sık sık “Bijî berxwedana zindana”, “Jin jiyan azadî” sloganları atıldı. 

Z2-1

EŞBAŞKAN ADAYLARI: MUTLAKA KAZANACAĞIZ

Newroz ateşinin alkışlar eşliğinde yakılmasının ardından konuşma yapan DEM Parti Erdiş Belediye Eşbaşkan Adayı Güler Temel, “Newroz coşkusuyla 31 Mart seçimlerine gidiyoruz. Bizler bu coşkumuzu seçimlerde göstererek kendimizi de kentlerimizi de beraber yöneteceğiz” dedi.

Diğer Erciş Belediye Eşbaşkan Adayı Baran Bilici ise, “Bu soğuklara rağmen alanı doldurmanız büyük bir zaferle seçimleri kazandığımızı gösteriyor. Gecemizi gündüzümüze katarak onları tarihte görmedikleri kadar büyük bir yenilgiye uğratacağız. 31 Mart’ta kayyımlara ‘Siwar hatin peya çûn’ diyeceğiz” ifadelerini kullandı. 

Z3-1

‘SEROK APO SERBEST BIRAKILANA DEK MÜCADELE EDECEĞİZ’

Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan Adayı Neslihan Şedal ise, “Mücadelemizi ‘Jin, jiyan, azadî’ felsefesiyle taçlandıracağız. Newroz alanları direniş alanlarıdır. Bizler 31 Mart günü kayyımlardan, AKP iktidarından hesap soracağız. Bizler hesap sormanın ardından eşbaşkanlık sisteminin öncülüğünü yapacağız. Bizler 31 Mart gecesi sokakları sarı, yeşil, kırmızı renklere bürüyeceğiz” dedi. 

Z4-1

‘SANDIĞA GİDERKEN ZİLAN’I UNUTMAYIN’

Sahneye konuşmacı olarak en son DEM Parti Van Milletvekili Gülcan Kaçmaz Sağyiğit çıktı. Sağyiğit, “25 yıldır Sayın Abdullah Öcalan üzerinde kirli tecrit politikaları yürütülüyor. Cezaevlerindeki tutsaklar açlık grevi eylemi, halkımız ise Adalet Nöbeti eylemleriyle Sayın Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit kırılsın diye direniyorlar. Newroz sıcaklığıyla 31 Mart’ta gidiyoruz. Sandıklara giderken Zilan katliamını unutmuyoruz. Halkımızın mücadelesi karşısında onlar mutlaka gidecekler” ifadelerini kullandı. 

Konuşmaların ardından Aryen Kom ve Şehrîbana Kurdî sahne alıp şarkılarını seslendirdi. Şarkılara eşlik edip halaylar çekerek Newroz’u kutlayan kitle, sık sık “Bijî Serok Apo” sloganları attı. 

Hgjhgk

823X463Cc V 20 03 2024 Ercis Newroz Manset