Van Gölü kıyısında yeşil ve mavinin buluştuğu, turizm, doğa ve su sporları açısından önemli bir ilçe olan Edremit'i, 31 Mart seçimlerinin heyecanı sardı. 29 Mart 2014 yerel seçimlerinde Barış ve Demokrasi Partisi'nin (BDP) yüzde 51 oyla kazandığı belediyeye, 15 Kasım 2016 tarihinde kayyum atandı. 24 Haziran seçimlerinde oylarını yüzde 57.2'ye çıkaran HDP, 31 Mart'ta bu farkı daha da açmak istiyor. HDP Edremit ilçesinde Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile görevinden ihraç edilen Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Şube Başkanı Gülcan Kaçmaz Sayyiğit ile eski ilçe eşbaşkanı Medeni Özer'i aday gösterdi. 

Belediyeye atanan kayyumun, ilçedeki Ermeni Mezarlığı üzerine yaptığı WC'ler ile ilçe girişinde bulunan çok dilli tabelayı değiştirmesi büyük tepkilere neden olmuştu. Eşbaşkan adayları 1 Nisan'dan sonra Ermeni Mezarlığı üzerinde kurulan WC'lerin hemen kaldırılacağını ve çok dilli tabelanın tekrar asılacağını söyledi. 

'TEK HEDEFİMİZ OY ORANIMIZI ARTTIRMAK'

Eşbaşkan adaylarından Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, 2 aydır ilçede ev ev, sokak sokak gezerek hem HDP'nin tüzüğünü hem de neden kendilerine oy verilmesi gerektiğini anlattıklarını belirtti. Halkın en büyük taleplerinden birinin kayyum zihniyetinin sona ermesi olduğunu söyleyen Kaçmaz, halkın kayyum politikasına iyi bir cevap vereceğini dile getirdi. Halkın, özellikle ekonomik olarak yaşadıkları sıkıntıları dile getirdiğini ve bu durumdan çok fazla şikayetçi olduklarını ifade eden Kaçmaz, krizin sandıklara iktidar aleyhine yansıyacağını söyledi. Edremit kayyumunun esnaflar üzerinde yoğun bir baskısının olduğunu da aktaran Kaçmaz, bunu da 31 Mart'tan sonra sona erdireceklerini söyledi. Edremit'in bir turizm cenneti olduğunu, yapacakları tüm çalışmaları da bu bilinçle ele alacaklarının altını çizen Kaçmaz, “İlçenin demografik yapısının da farkında olarak herkesi kapsayacak bir çalışma yürüteceğiz. Her alanda yaşanabilir bir ilçe yaratmak için elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Edremit’i kazanacağımızı biliyoruz. Seçimdeki tek hedefimiz oy oranımızı artırmaktır. Halkımızın da bu yönlü inancı yüksek” diye konuştu. 

'KAYYUMUN İYİSİ, KÖTÜSÜ OLMAZ'

"Halkın iradesine atanan kayyumların iyisi, kötüsü olmaz" diyen Kaçmaz, kayyum zihniyetinin tamamıyla betonlaşmış bir pratik olduğunu söyledi. Kayyum atanmadan önce belediyelerinin hayata geçirdikleri projelerin kayyum tarafından durdurulduğunu ifade eden Kaçmaz, şöyle devam etti: "Özellikle ‘Edremit Sahil Yolu Projesi’ bize ait bir projeydi ve birinci etabı ekolojiyle uyumlu bir şekilde hayata geçirilmişti. Bu projeye daha sonra kayyum tarafından el konuldu. Projeyi kendilerinin projesi gibiymiş halka sundular; ama bunu yaparken doğaya ciddi bir müdahalede bulundular. Bu proje yapılırken Van Gölü sahilinin taşlarla doldurulması, o yeşil alanın tamamıyla betonlaştırılması durumunu ortaya çıkardı. Çünkü bu sistem güzele ve doğaya tamamıyla karşı bir sistem. Yine kadın emeği üzerinde ciddi projelerimiz vardı ama bunlar da iptal ettirildi. Bu arada Edremit Belediyesi'ne ait taşınmaz malların çoğu satıldı.” 

'MEZARLIK ÜZERİNDEKİ WC'LERİ KALDIRACAĞIZ'

Kayyumun Ermeni Mezarlığı üzerine WC inşa ettiğini hatırlatan Kaçmaz, Bakanlıktan uyarı gelmesine rağmen kayyumun onları kaldırmadığını söyledi. Kaçmaz, “Bu topraklar Urartular, Ermeniler ve birçok inancın yaşadığı bir yerdi. Bir kere bu inançlara ve halklara saygısızlık yapıldı. Biz seçildikten sonra yapacağımız ilk iş, o lavaboları oradan kaldırtmak olacak. Biz bu tekçi zihniyete karşıyız. Halkların Demokratik Partisi olarak tüm inançların birlikte yayacağına inanıyoruz. Belediyecilik noktasında da Edremit'te tüm halkın rahat nefes alabileceği; kendi kimliğiyle, inancıyla tümüyle var olabileceği bir şehir yaratamaya çalışacağız" dedi. 

'TURİZM VE SPORA İLİŞKİN PROJELER YAPACAĞIZ'

Edremit'in doğa harikası bir yer olduğunu söyleyen Kaçmaz, "İlçemiz Van Gölü'ne sıfır noktada bir yer. Bu nedenle tüm ilçe halkının gölden yararlanabilmesi için önemli projeler yapacağız. İlçemiz; hem ülke içinde hem de dışında turist çekebilen bir yer. Yaz aylarında buraya gelecek insanlarımızı rahat ettirmek için projelerimiz olacak. Yine özellikle su sporlarına yönelik ciddi çalışmalar yapacağız. Edremit'in kırsal mahallelerine ilişkin yarım kalan çalışmaları tamamlayacağız” ifadelerini kullandı. 

'KAYYUM ZİHNİYETİ KADINA DÜŞMAN'

Kadınlara dönük de güzel projelerinin olduğunun altını çizen Kaçmaz, şunları söyledi: “Kayyum zihniyeti kadına düşman bir zihniyettir. HDP, zaten kadın bilincinin ortaya çıktığı, eşit temsilliyetin olduğu bir parti. Kayyumdan önce belediyelerimiz bünyesinde Kadın Meclisleri, Kadın Komisyonları, Kadın Emeği Pazarı vardı. Yine 3 mahallemizde kilim atölyeleri açılmıştı. Anadilinde eğitime yönelik Taybet Ana adıyla bir kreşimiz vardı. Maalesef kayyum bunların hepsine el koydu. Onları ya Aile Destek Merkezi'ne çevirdi ya da farklı amaçlar doğrultusunda kullandı. Biz belediyelerimizi geri aldıktan sonra, kadın aklıyla yeniden inşa edeceğiz.”

İlçedeki teme hedeflerinden birinin de oy oranlarını artırmak olacağını dile getiren Kaçmaz, “1 Nisan'da zafer halayı çekerken AKP ve kayyum zihniyeti de 1 Nisan şakasının şokunun etkisinde olacak" dedi. 

'HALK AKP'DEN KOPUYOR'

Diğer eşbaşkan adayı Medeni Özer ise, halkın kendilerinden daha çok seçime hazır olduğunu söyleyerek, gittikleri her yerde büyük bir coşkuyla karşılandıklarını belirtti. Özer, “Halkımız bizden daha çok alana ve seçim çalışmalarına hakim durumda. Halkımız iktidarın yürüttüğü siyasetin ne kadar kötü ve artık ülkeyi götüremeyecek durumda olduğunu iyi biliyor. Türkiye ekonomik olarak çok zor bir durumda. Bu zor durum halka büyük sıkıntılar yaratıyor. Halkımız yaşanan ekonomik krizin tek sorumlusunun AKP iktidarı olduğunu da iyi biliyor. Yaptığımız ziyaretlerde karşılaştığımız bazı insanlar daha önce hep AKP'ye oy verdiğini; ancak bu kez AKP'ye oy vermeyeceğini söylüyor. Bize oy veren insanlar da heyecanla 31 Mart seçimlerini bekliyor" diye konuştu. 

'240 MİLYON TL NEREYE HARCANDI?'

Belediyeye kayyum atanmasından sonra insanların artık belediyeye gitmek istemediklerini ifade eden Özer, "Çünkü herkes belediyeye değil, karakola gittiğini düşünüyor. Kayyum yönetimi belediyeyi halktan kopararak adeta bir karakola çevirdi. Elbette halkımız etrafı beton bloklarla çevrilmiş bir yere gitmez. Biz geldiğimizde belediyeyi halkımıza açarak, halk belediyeciliği yürüteceğiz. Şu ana kadar elde ettiğimiz bilgilere göre belediyenin 183 milyon TL borcu var. Bu borca belediyenin 3 yıllık gelirini de eklediğimizde 240 milyon TL ediyor. O zaman kayyum zihniyetine şunları sormamız gerekiyor. 240 milyon TL nereye ve kime harcandı? Çünkü ortada görünür bir hizmet de yapılmadı" dedi. 

'BİZİM OLANI ALMAYA GELECEĞİZ'

Belediyeyi kazandıktan sonra yapacakları ilk işin kayyumun kaldırdığı çok dilli tabelaları da tekrar asmak olacağını belirten Özer, "Belediye binasının etrafını önce beton bloklardan temizleyeceğiz ve belediyeyi onların hizmetine açacağız. Halkımız 1 Nisan'ı sabırsızlıkla bekliyor. 1 Nisan sabahı bizim olanı almaya geleceğiz” ifadelerini kullandı.