İntihar vakalarıyla gündeme gelen İsviçre mülteci kamplarında, ağır yaşam koşulları ve insanlık dışı uygulamalar devam ediyor. Bu kamplardan biri olan Sonnenblick Kampı'nda Gholamreza Moraditofigh isimli bir Kürt genci dün gece intihar girişiminde bulundu. Durumun öğrenilmesiyle birlikte Moraditofigh -hastaneye kaldırılırken durumunun ciddiyetini koruduğu ifade edildi. Mezopotamya Ajansı'na (MA) ulaşan Moraditofigh'in arkadaşları ise Sonnenblick mülteci kampında 6 ay içerisinde ikisi Kürt olmak üzere en az 3 kişinin intihara sürüklendi. 

İltica talebi 3 yıldır kabul edilmeyen Moraditofigh’ın kampın ağır yaşam koşulları ve yeni çıkarılan kanuna göre mültecilere günlük 1,5 Frank karşılığında 08.00 ile 19.00 arası kampta çalışma zorunluluğunun getirilmesinin intihara sürüklediği ifade edildi. Yeni kanuna göre mülteciler, her gün kampın tuvalet temizliğinden, mutfak ve bahçe işlerine kadar tüm işlerde çalışma zorunluluğunu kapsarken, çalışmayı kabul etmeyen mülteciler ise geri gönderme merkezlerine teslim edildikleri öğrenildi.

Başkent Bern’de ilticası kabul edilmeyen İranlı bir genç ise 21 Temmuz’da parlamento binası önünde bedenini ateşe verirken, yine iltica talebi kabul edilmeyen Mesud Kadiri (31) isimli İranlı Kürt genci ise 22 Ağustos’ta Ziegelbrücke tren istasyonunda raylara atlayarak intihar etmişti.

Sonnenblick Kampı'nda kalan mülteciler ise kampta 6 ay önce Kuzey ve Doğu Suriyeli Z. S. isimli kadın ile yaklaşık 4 ay önce de Hanna isimli Eritreli bir kadının intihar ettiği bilgisini paylaştı.

ENTEGRASYON DEĞİL İZOLASYON

Kamptan ajansımıza ulaşan mülteciler, yeni kanun ile İsviçre’nin işçilere yaptırması gereken işleri çok düşük ücretler karşılığında mültecilere yaptırmayı planlandığını ifade etti. İnsanlık dışı yaşam koşullarının yanı sıra entegrasyon adı altında ağır psikolojik bunalımlara sürüklendiklerini ifade eden mülteciler, kente ulaşım imkanının olmadığı dağlık bir alandaki kampta izolasyon altında tutulduklarını söyledi.

KAMP CEHENNEM OLDU

Yetkililerin Moraditofigh’a çok geç müdahale ettiklerini ve yerde saatlerde titreyerek beklediğini ifade eden mülteciler, yaşadıklarını şöyle anlattı: “Kamp koşulları her geçen gün zorlaşmaktadır. Mülteciler dışarıya çıkmasın ve yerel halk onlardan rahatsız olmasın diye dağ başındaki bir kampa hapsedilmiş durumdayız. Şehre inmek için hiçbir olanak ve ulaşım yok. Hafta içi ise şehre inmemizi engellemek için önümüze her türlü iş konuluyor. Entegrasyondan ziyade izolasyon içerisinde, kamp içi sömürüyle beraber ölüme sürükleniyoruz. Askeri bir kışladan farksız olan Sonnenblick mülteci kampı insani bir yaşam için İsviçre'ye sığınan mültecilere cehennem gibi olmuş vaziyettedir.”

İRANLILARA ÖZEL POLİTİKA

Özellikle İran’dan gelen mültecilerin iltica taleplerinin kabul edilmediğine ve yıllarca kamplarda ağır yaşam koşulları altında psikolojik bunalımlara sürüklendiklerine dikkat çeken mülteciler, kampta uzun yıllardır bulunan ve iltica talepleri yanıtsız kalan çok sayıda kişinin bulunduğunu anlattı.