Van-Hakkari Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Hüseyin Yaviç, koronavirüs (Kovid-19) vaka sayısının 530'a yükseldiği Van'da, "normalleşme" açıklamalarının yarattığı sonucu değerlendirdi. 10 kişinin yaşamını yitirdiği ve halen 19 bin kişinin tedbir amaçlı karantinada olduğu kentte, normalleşmenin risklerine vurgu yapan Yaviç, sınır kapısının açılması durumunda yaşanabilecek sonuca dikkati çekti.
SİYASİ VE EKONOMİK KAYGI
Söz konusu sürece siyasi ve ekonomik nedenlerden dolayı girildiğini belirten Yaviç, özelikle AVM’lerin açılması, şehirlerarası seyahat yasağının kaldırılması, toplu taşıma araçlarının yolcu kapasitesinin tekrar normale dönmesinin büyük bir risk oluşturacağını söyledi.
RİSK ORANI ARTIYOR
Normalleşme kararının altında yatan nedenin, siyasi ve ekonomik kaygılar olduğunu belirten Yaviç, kararın yeniden gözden geçirilmesi gerektiğine vurgu yaparak, ”Kararların yanlış alındığını düşünüyoruz. Bu kararların tekrar gözden geçirilmesinde fayda var. 1 Haziran itibariyle topluma ilan edilen bir normalleşme süreci var. Paketler şeklinde açıklanıyor. Biz Tabip Odaları ve Türk Tabipler Birliği olarak bu kararların alınmasında çok erken davranıldığı inancındayız. Hala pandemi sürecinin devam etiğini ve tamamen salgının kontrol altına alınmadığı bir süreçte bu kararların alınması, daha çok siyasi ve ekonomik kaygılar gözetilerek alındığını gösteriyor” dedi.
İKİNCİ DALGA RİSKİ!
Kentte artan vaka sayısına işaret eden Yaviç, 15 Haziran itibariyle sınır kapılarının normal geçişlere açılacağı yönündeki duyumlara dikkati çekti. Kente komşu ülke olan İran'da artan vaka ve ölüm sayısını anımsatan Yaviç, söz konusu durumun yaratacağı sonuca vurgu yaptı. Yaviç, "Bunun özelikle Van için büyük risk oluşturacağını düşünüyoruz. Uyulması gereken kurallara uyulmaması durumunda vakaların nasıl artığını Van’da gördük. Merkeze bağlı Ortanca Mahallesi'nde taziyenin kurulması, yine Eminpaşa Mahallesi ve yakın çevrede düzenlenen taziyeler ile pozitif vakaların 500’ün üzerine geçtiğini gördük. Bu şunu gösteriyor. Kurallara uyulmadığı taktirde daha fazla pozitif vakanın görülebileceği ve ikinci dalgaların yaşanabileceği kaygısını taşıyoruz” diye konuştu.
NORMALLEŞME REHAVET YARATTI
Normalleşme sürecinin sık sık dile getirilmesinin toplumda rehavete ve gevşemeye neden olduğunu belirten Yaviç, “Normalleşmenin hala sağlanmadığı gerçeği ortadayken bu tür açıklamalar, toplumda rehavete neden oluyor. Maske takmada, sosyal mesafeyi korumada ve el hijyenin sağlanması konusunda ciddi bir rehavetin oluştuğunu düşünüyoruz. Bu tür açıklamaların olması ciddi bir rehavetin oluşması ve bunun yanında pozitif vakaların artışını sağlanacağı kanaatini taşıyoruz” diye belirtti.
Sağlık çalışanlarının durumuna da değinen Yaviç, zamansız alınan kararların sağlık çalışanlarının verdiği emekleri boşa çıkaracağını belirtti. Yaviç, şunları söyledi: “Bu süreçte sağlık çalışanlarının çok büyük emeği geçti. Türkiye geneli onlarca hekim ve sağlık personeli yaşamını yitirdi. Genel anlamda sahada gözlemlediğimiz özelikle maske satışının eczanelerde başlaması, sağlık çalışanlarına yönelik tedbirlerde gevşemeye gidildiğini görüyoruz.”
MA / Barış Dönmez