Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın imzaladığı kararname ile 41 ilin valisi değişti. 17 ilin valisi Mülkiye Başmüfettişi olarak merkeze alınırken, 24 ilin valisi ise yer değiştirdi. Görev değişikliği yapılan kentler arasında önceki valilerin aynı zamanda belediyelere kayyım olarak atandığı Diyarbakır, Mardin ve Siirt de yer aldı. Bu kentlere yeni atanan isimlerin her üç kentin belediyesine kayyım olarak atanıp atanmayacağı konusunda ise henüz bir işaret yok. Ataması yapılanlar arasında dikkat çeken isimlerden biri Antalya Valisi iken Diyarbakır Valisi olarak atanan Münir Karaloğlu.

1964 yılında Rize Çayeli Kaptanpaşa’da doğan Karalaoğlu, ortaokul ve lise tahsilini Rize İmam Hatip Lisesinde tamamladı. 1989 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun olan Karaloğlu, avukatlık stajının ardından 1990 yılında kaymakam adayı olarak mesleğe başladı. 1996-2002 yılları arasında Urfa-Harran, Yozgat-Çekerek, Tokat-Reşadiye’de kaymakamlık yapan Karaloğlu, Kırklareli Vali Yardımcılığının ardından 2003-2004 yılları arasında İçişleri Bakanlığı Hukuk Müşaviri (Başbakan Danışmanı) oldu. 

ARKASINDAN TENEKE ÇALIP HELVA DAĞITTILAR

10 Haziran 2004 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri olarak görev yapan Karaloğlu, bu görevi sırasında belediye işçilerinin sendikal örgütlenmesini engellemesiyle gündeme geldi.

Karaloğlu’nun Türk-İş’e bağlı Belediye-İş Sendikası’ndan Hak-İş’e bağlı Hizmet-İş’e geçmeleri yönünde baskı uygulayıp, yıldırma politikası izlediği belediye işçileri, 2009 yılında Van’a vali olarak atanınca arkasından teneke çalıp, onu kent meydanında helva dağıtarak uğurladı.

ATANDIĞI VAN 2 DEPREMLE SARSILDI

Karaloğlu’nun vali olarak 2009-2013 yılları arasında görev yaptığı Van iki büyük deprem felaketi ile sarsıldı. Kentte 23 Ekim ve 9 Kasım 2011 tarihlerinde peş peşe yaşanan depremlerde toplam 644 kişi hayatını kaybetmiş, 1.966 kişi de yaralanmıştı. Yaşanan bu felaketin ardından sorumluluklarını hafifletmek için BDP’li Van Belediye Başkanı Bekir Kaya’yı hedef tahtasına oturtan Karaloğlu, Valiliğe bağlı oluşturulan kriz masasına Kaya’yı almadığı gibi, ülkenin dört bir yanından gönderilen yardımların da yollarda önleri kesilerek Kriz Masası’na yönlendirildi. Çadır ve el konulan bu yardımların dağıtılmasında ise AKP üyelerine öncelik verildiği, BDP’li olduğu bilinen kişilere ya da mahallelere yardım yapılmadığı yönündeki iddialar da ayyuka çıktı.

ÖVDÜĞÜ OTELLERİN ENKAZINDA 30 KİŞİ CAN VERDİ

İlk depremin ardından 26 Ekim tarihinde yaptığı açıklamada, evlerine dönme konusunda tedirgin olan vatandaşlara kentteki otelleri örnek gösteren Vali Karaloğlu, “Bakın şehirde bütün oteller şu an dolu. Yer bulamıyoruz. Şehir dışından gelen, genellikle deprem dolayısıyla gelen basın yayın mensupları, arama kurtarma ekipleri kalıyor. Onların hiçbir endişesi yok. Binalara giriyorlar ve 7-8 katlı otellerde kalıyorlar” ifadelerini kullandı. Fakat bu konuşmasından yaklaşık iki hafta sonra 9 Kasım’da yaşanan ikinci büyük depremde, kent merkezindeki Bayram ve Aslan Otelleri çöktü. Çöken bu otellerde 2’si gazeteci olmak üzere 30 kişi can verdi.

Münir Karaloğlu, ikinci depremden 15 gün sonra katıldığı bir Tv programında ise çadır eksiğinden bahseden bir öğrenciyi “Ya sen hiç dayak yemedin, ya da sayı saymayı bilmiyorsun” diyerek susturmaya çalıştı.

DEPREMZEDELERİN YAŞADIĞI ZULÜM

Karaloğlu’nun AKP iktidarı ile ilişkisi TOKİ konutlarının dağıtımı esnasında kendisini gösterdi. Tapusu olmayanlara ve kiracılara konut verilmediği için yoksul depremzedelerin bir kısmı bir sonraki kışı çadır kentlerde geçirmek zorunda kaldı.  Bu depremdelerde de bir süre sonra kış ortasında elektrikleri kesilerek çadırlardan çıkartılmaya çalışıldı.

Karaloğlu, icraatlarına 2013 yılında vali olarak atandığı Bursa’da da sürdü. Bursa’daki Renault fabrikasında işten atılan arkadaşlarına sahip çıkmak için yürüyüş yapan ve fabrikalarına girmek isteyen metal işçilerinin Vali Karaloğlu’nun talimatı ile polis saldırısına maruz kaldığı görüntüler o dönem hafızalara kazındı.

Gazeteci Ceren Kaynak İskit hayatını kaybetti Gazeteci Ceren Kaynak İskit hayatını kaybetti

ANTALYA’DAKİ İCRAATLARI

Bursa’dan Antalya atanan Vali Karaloğlu, en çok ‘açık alanda içki yasağı’ ile gündeme oturdu. İl genelinde park, bahçe, gezinti ve piknik alanları gibi açık alanlarda alkol tüketimini "suç işlenmesini önlemek" gerekçesiyle yasaklayan Karaloğlu, bu kararının akabinde memurların mesai saatleri içinde kahvaltı yapmasına ve sigara içmelerine de yine yasak getirdi.

Çin’in Anhui eyaletinin başkenti Hefei ile Antalya arasında kardeş şehir protokolü imzalayan Karaloğlu, ekonomik temaslarda bulunmak üzere gittiği ülkede, Çin'in geleneksel kıyafetleriyle bir tahtın üzerinde çekilmiş fotoğraflarını Twitter hesabından paylaşmasıyla da çokça konuşuldu. Fotoğrafına "Bütün Çin'i selamladım, Antalya'ya davet ettim" diye yazan Karaloğlu, kısa süre sonra bu paylaşımını sildi.

Karaloğlu’nun çok konuşulan paylaşımlarından bir diğeri Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yapılan yardımları eleştiren bir Twitter kullanıcısına verdiği yanıt oldu.

Karaloğlu’nun yaptığı “Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımız tarafından 'Eşi Vefat Etmiş Kadınlara Yönelik Yetim aile Programı' kapsamında yapılan 550'lik yardım, 650'ye yükseltilmiştir. Vatandaşlarımız adına, Sn. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a ve Sn. Bakanımız Zehra Zümrüt Selçuk'a teşekkür ederiz" paylaşımın altında bir kullanıcı “Beğendik twitti, maşallah çok yapmışlar. Bu rakamlar karın doyurmak için değil, vatandaşın çenesini kapatmak içindir. Yazık, şu mazlum, koyun gibi milletin duasını almayı bilmiyorsunuz. Ama mahşer günü var, mahşer" yorumunda bulundu.

Karaloğlu, bu kullanıcıya "Seni kimliksiz yumurta kafa" diyerek tepki göstermişti.