İstanbul’un Sultanbeyli ilçesinde bulunan özel bir firmaya ait çelik yapı malzemeleri üreten bir işyeri sahasında kaldıkları konteynerde çıkan yangında Iğdırlı olan Murat Çolak (21), Kars doğumlu Muhammed Şahin (18) ve Fırat Karadağ (17) yaşamını yitirirken, 1’i ağır 2 işçide yaralandı. 

DİSK’e bağlı Devrimci Yapı, İnşaat ve Yol İşçileri Sendikası (Dev Yapı-İş) Genel Başkanı Özgür Karabulut, işçilerin kaldığı koşullar, yaşanan ihmaller ve işçilerin yaşamlarını yitirmesine dair değerlendirmelerde bulundu.

3 işçinin yaşamını yitirdiği Sultanbeyli’deki konteyner yangınını ihmalkarlık sonucu çıktığını belirten Karabulut, işçilerin kaldığı yerin, barınmaya uygun bir yer olmadığına dikkat çekti. Karabulut, “İşçiler imalatın yapıldığı yere bir konteyner koymuşlar ve orada kalıyor. Normalde kalmaya uygun bir yer değil, arkadaşların düzeni yok. İşçiler, banyosu tuvaleti iç içe olan derme çatma bir barakada kalıyor. Orada yangının çıkmasının aslında herhangi bir denetimin de yapılmadığını göstergesidir. Patronlar kar etmek için her şeyden kıstıkları gibi işçilerin barınma yerlerinden de kısıyorlar. İşçilerin bir barakada derme çatma yerlerde değil, bir evde kalmaları lazım. İşçiler, tamamen kuralsızlığın, denetimsizliğin sonucu yaşamını yitirdi” diye belirtti.

‘DENETİM VE YAPTIRIM YOK’

İşçilerin bulundukları barakalarda ısınmanın yetersiz olduğunu aktaran Karabulut, “Gece çok soğuk olduğu için işçiler, elektrikle ısınmaya çalıştıkları konteynerlerde fazla elektrik yüklenmeye başlandığında yangın çıkma ihtimali yüksek. Türkiye’de işçi ölümleri hiç bitmiyor. 10 yıl önce de Marmara Park Alışveriş Merkezi’nde (AVM) 11 işçi yaşamını yitirmişti. Geçen yıllarda finans merkezinde yangın çıktı ve işçiler yaşamını yitirdi. Hala hiçbir önlem alınmış değil, yaptırımlar, denetimler yapılmadığı için işçiler, gençler, patronlar için ölmeye devam ediyor. Burada denetim olsaydı, işçilerin uygunsuz konteynerde kaldığı görülür ve uyarılırdı. Ama hiçbir denetim yapmadıkları için her gün bir işçi ölümüyle uyanıyoruz. Maalesef işçilerin hayatı, patronun hayatından çok ucuz ve değersiz görülüyor” ifadelerini kullandı.

‘SORUMLULARIN YARGILANMASINI İSTİYORUZ’

Yaşanan durumun kabul edilemez olduğunu belirten Karabulut, denetimlerin yapılmasını ve suçu olanların cezalandırılması gerektiğini dile getirdi. Karabulut, “Şu an için itfaiye yangının çıkış sebebiyle ilgili araştırmalar yapıyor ama deneyimlerimizden de yola çıkarak biliyoruz ki akşam çok soğuktu ve işçiler ısınmak için elektrikli soba yaktılar, konteyner malzemeleri çok kolay tutuştuğu için yangın çıktı. Dolayısıyla ihmalkarlık, denetimsizlikten dolayı işçiler yaşamını yitirdi. Biz sorumluların derhal ortaya çıkarılması ve yargılanmasını istiyoruz” dedi.