Şirnex’te yer alan Cudî, Gabar ve Çirav dağlarının kesişme noktasında bulunan Dêrgûl (Kumçatı) Beldesi’nde seçim heyecanı yaşanıyor. Bağlı bulunduğu kent merkezine 20 kilometre uzaklıktaki beldede, 31 Mart yerel seçimlerinde zafer elde etmek isteyen Halkların Eşitlik ve Demokrasi (DEM Parti) eşbaşkan adayları, hummalı bir çalışma içerisinde. Türkiye ve Kurdistan’ın en genç belediye eşbaşkan adayının gösterildiği beldede, seçmenlerin DEM Parti eşbaşkan adaylarına ilgisi yüksek.

Beldede 2009’da yapılan yerel seçimlerde Demokratik Toplum Partisi (DTP) yüzde 43, 9 oy alarak belediyeyi kazanırken, 2014’teki seçimlerde DTP’nin devamı olan Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) yüzde 45,5 oranında oy alarak belediye yönetimini kazandı. Ancak 6 Ocak 2017’de belediyeye kayyım atandı. 2019’da yapılan yerel seçimlerde ise taşımalı seçmenlerle belediyeyi AKP aldı. Yaklaşık 10 bin nüfusu olan beldede seçimlerde 5 bin 600 dolayında seçmen sandık başına gidecek.

EN GENÇ EŞBAŞKAN ADAYI

DEM Parti’nin eşbaşkan adaylarından Güllü Durak, yerel seçimlerdeki en genç aday.  Henüz 21 yaşında olmasına rağmen siyaseten umut vaat eden bir isim. Çocuk Gelişimi mezunu olan Durak, genç bir kadın olarak toplumsal cinsiyet rolleriyle kıskaca alınmak istenen kadınların sesi olmak için yerel yönetim kademelerinde görev alma sorumluluğu hissettiğini belirtiyor.

Durak, “Kadınlara sadece çocuk bakan, ev işlerini yapan ve eve kapatılması gereken olarak bakılıyor. Kadınlar, yaşamın içinden alınıp sadece eve kapatılıyor. Kadınlar için ne istihdam ne de sosyal yaşam alanları mevcut” dedi.

Kulis: Süleyman Soylu kabineye geri dönecek Kulis: Süleyman Soylu kabineye geri dönecek

‘YÖNETİMDE KADININ SÖZÜ VE KARARI OLACAK’

Belediye yönetimini almalarıyla ilk olarak yerel yönetim kademesinin kadınlara açılacağını dile getiren Durak, “Kadınların da yaşama dahil olması için projeler inşa edeceğiz. En başta beldenin yönetiminde kadının sözü ve kararı olacak. Beldeye yapılacak herhangi bir hizmette kadının da fikri alınacak. Bunun yanında kadınların ekonomik özgürlüklerini almaları için istihdam alanları açacağız. Tekstil atölyeleri, seracılık, halı dokuma gibi alanlar kurarak kadınların iş hayatına atılmasını sağlayacağız. Kadın emeğini görünür kılacağız. Kadının fikri olmadan yaşam olmaz. Evde, iş yerinde, belediyede ve yaşamın her yerinde kadınların sözünü, fikrini hakim kılacağız. Bu beldenin daha yaşanılabilir bir hale gelmesi için çalışacağız” diye konuştu.

GÜNDÜZ: DÊRGUL’U YENİDEN İNŞA EDECEĞİZ

Diğer Eşbaşkan Adayı Asker Gündüz (35) ise, Şirnex Üniversitesi İktisat Fakültesi mezunu. Beldede iki yıl süreyle ücretli öğretmenlik yapsa da çiftçilikle uğraşan Gündüz, belde halkına hizmet için DEM Parti’den adalık başvurusunda bulundu. Yapılan halk oylamasıyla aday olarak belirlenen Gündüz, seçilmeleri halinde hayata geçirecekleri projelerin animasyonlarını bile hazırlamış durumda.

Dêrgul Beldesi’nin 300 yıllık tarihi bir geçmişinin olduğunu belirten Gündüz, beldelerinin en büyük sorununun imar planlaması olduğunu kaydetti. Beldedeki hemen hemen hiçbir evin ruhsatının bulunmadığı ifade eden Gündüz, imar plansızlığının beraberinde çarpık kentleşmeyi de getirdiğini söyledi. Göreve geldiklerinde imar sorununa köklü çözüm getireceklerini anlatan Gündüz, “Yeni yapıların tarım alanlarından uzaklaştırıp eğimin kısmi olarak daha yüksek olduğu ve dağlık alanı açacağız. Halkımızın önemli geçim kaynaklarından biri de tarımdır. Tarım alanlarının yapılaşma sonucu her geçen gün halkın geçim alanları daralıyor. Bunun önünü alacağız” ifadelerini kullandı. 

PROJELER

Beldenin bir diğer önemli sorununu temiz su olduğunu vurgulayan Gündüz, “Beldemizde akarsular bulunmasına rağmen halk temiz suya hasret. Özellikle bölgedeki madencilik faaliyetleri nedeniyle belde sakinleri temiz suya ulaşamıyor. Günün dörtte üçü su kesintileriyle geçiyor. Göreve geldiğimizde ilk olarak çözüme kavuşturacağımız sorunlardan biri de temiz suya erişim olacak” diye konuştu.

Beldede yaşanan alt yapı ve üst yapı sorunlarına da değinen Gündüz, şunları söyledi: “Önemli sorunlarımızdan biri yeşil alan eksikliğidir. Halkımızın dinleneceği, ailesiyle rekreasyon faaliyetinde bulunabileceği herhangi bir yer bulunmamakta. Beldemize yaraşır bir mesire alanı inşa edeceğiz. Çünkü belde sakinleri aileleriyle ufak bir piknik yapabilmek içinde yaklaşık bir saatlik mesafe gitmek zorunda kalıyor. Bunun önüne geçmek için halkımızın kendi beldesinde de nefes alabileceği, dinlenebileceği ve ailesiyle vakit geçirebileceği alanlar inşa edeceğiz. Yine her mahallede çocuklar için oyun alanlarının içinde yer aldığı parklar inşa edeceğiz.” 

‘KENDİ KENDİNE YETEN BİR BELDE’

Beldedeki yurttaşların farklı kentlere göç etmesini engellemek için ise istihdam sorununa kalıcı çözüm yaratacaklarını belirten Gündüz, “Modern tarımı burada uygulayarak insanlara istihdam alanları açacağız. Arıcılık, büyük ve küçükbaş hayvancılık için de teşvikler yapacağız. Bunları yaptığımız zaman belde halkımızın işsizlik sorununu çözmüş olacağız ve insanlarımızı kendi toprağında kendine yetebilecek bir düzeye gelecek. Böylelikle bölge halkımızın başka yere göç etmesinin önünü almayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

Beldeyi yeni bir vizyonla yönetmeye talip olduklarını söyleyen Gündüz, “Bütün belde halkını kucaklayacak, birlik ve beraberlik içinde beldemizi yöneteceğiz. Burası bizim coğrafyamızdır. Bizler burada yaşıyoruz ve bizler için en iyi kararı yine bizler vereceğiz. Onun için bütün belde halkıyla birlikte kentimizi yönetmek için halkımızın bu göreve bizleri getirmesini bekliyoruz” diyerek halktan destek istedi. 

MA / Ömer Akın