Cumartesi Anneleri/İnsanları, gözaltında kaybedilen ve katledilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talebiyle Galatasaray Meydanı’nda 985’inci kez bir araya geldi. Cumartesi Annaleri’nin yanı sıra İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) temsilcilerinin katıldığı eylemde, gözaltında kaybedilenlerin fotoğraflarının bulunduğu dövizler taşındı. Cumartesi Anneleri, bu haftaki eylemlerinde, 13 Şubat 1993 tarihinde Midyad'tan Hezex’e (İdil) giderken silahlı 4 kişi tarafından kaçırılan ve 31 yıldır haber alınamayan Mehmet Nezir Duman’ın akıbetini sordu. 

Basın açıklamasını okuyan TİHV İstanbul Temsilcisi Ümit Efe, zamanın, suçu perdeleme amacı olarak kullanılmaması gerektiğini ifade etti.

Yargı makamlarına seslenen Efe, “Mehmet Nezir Duman dosyasında verilen tüm zamanaşımı kararlarını kaldırın. Etkin bir soruşturma ve kovuşturma yürüterek gerçeği ortaya çıkarın, adaleti sağlayın” dedi.

NEZİR DUMAN’IN EŞİNİN MEKTUBU OKUNDU

Öner'i katleden polisin tutuklanması talebi yine reddedildi Öner'i katleden polisin tutuklanması talebi yine reddedildi

Almanya’da yaşayan Duman’ın eşi, mektup göndererek Duman’ın akıbetinin sorulmasını ve faillerin bulunmasını istedi. Duman’ın eşinin gönderdiği mektupta şu ifadeler yer aldı: “Eşim, O gün eve geldiğinde ‘bugün de ölümden kurtuldum’ demişti. Hayatımız bu ve benzeri tehditlerle doluydu. Eşim tehdit altında olduğunu biliyordu. İdil ilçesinde meydana gelen her olaydan sonra polis, evimize baskın yapıyordu ve eşim birkaç defa gözaltına alındı. Kaybedildikten sonra 2008’e kadar bir soruşturma açılmadı. Eşimi aramayı bırakmadık. Ama o tarihte İdil’de, Şırnak’ta ve bölgede başvuru yapabileceğimiz veya bildiğimiz bir yer yoktu. Hukuki destekten yoksun bir şekilde sağa sola gittik. Eşimi Midyat, Batman ve bütün bölgede tek başımıza kendi imkanlarımızla aradık ama bir haber alamadık. Eşimin annesi oğlunun acısına dayanamayıp yaşamını yitirdi. Eşimin annesi vefat etmeden önce, ‘Eğer bir gün Mehmet Nezir’i bulursanız, mezarıma gelin ve Mehmet Nezir’in adını 3 defa haykırın, Nezir’in eve geldiğini söyleyin.”

Eylem, Galatasaray Meydanı’na karanfil bırakılmasının ardından son buldu.