Erzincan'da 27 Kasım Çarşamba okullar tatil mi? Erzincan'da 27 Kasım Çarşamba okullar tatil mi?
Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde 28 Ekim 2015 tarihinde iki İtalyan gazeteci ile birlikte gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılan ve el konulan cep telefonunda bulunan fotoğraflar nedeniyle 31 Mart 2016'da tutuklanan Silvan Belediyesi'ne bağlı Meya Kadın Merkezi eski çalışanı Narin Çapan hakkında açılan davada karar çıktı. Cep telefonundaki fotoğraflar ve sosyal medya paylaşımları nedeniyle hakkında "Örgüt üyesi olma" ve "Örgüt propagandası yapma" iddialarıyla dava açılan Çapan, ilk duruşmasında tahliye edilmişti.

Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davaya, Çapan katılmazken, avukatı hazır bulundu. Yapılan yoklamanın ardından savcı, Çapan'ın iki ayrı suçlamadan cezalandırılmasını istedi.

ÇEKTİĞİ FOTOĞRAFLAR VE PAYLAŞIMLAR HABER AMAÇLI

Davanın esası hakkında savunma yapan avukat Mehmet Emin Aktar, müvekkilinin Silvan ilçesine gelen gazetecilere rehberlik etmek amacıyla yardımcı olduğunu, Kobanê’ye ise habercilik faaliyetleri için gittiğini söyledi. Müvekkilinin DAİŞ’e karşı Kobane'de savaşan güçlerin fotoğraflarını çekmesi ve yaptığı paylaşımların tamamıyla haber amaçlı olduğunu belirten Aktar, müvekkilinin "Örgüt üyesi" olduğuna ilişkin somut delil olmadığını vurguladı. PYD'nin Türkiye'ye karşı eylemi olmadığının İçişleri Bakanlığı'nın başka bir dava için mahkemeye gönderdiği yazıda sabit olduğunu ifade eden Aktar, “PYD resmi olarak Bakanlar Kurulu tarafından bir terör örgütü olarak kabul edilmiş değildir. Müvekkilimin paylaşımları ironi içeren paylaşımlardır. Salt bunlar bize ters geliyor diye propagandan ceza verilemez. Hangi paylaşımın şiddeti övdüğü ve içerdiği veya teşvik ettiği açıkça ortaya konulmalıdır. Tüm bu hususlar gözetilerek müvekkilimin beraatını talep ediyorum" dedi.

KARAR OY ÇOKLUĞUYLA ALINDI

Savunmanın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, Çapan hakkında her türlü şüpheden uzak, kesin ve inandırıcı delil bulunmadığından "Örgüt üyeliği" suçundan beraatına kararı verdi. Heyet üyesi hakim, Çapan'ın "Örgüt üyeliği" suçundan beraat edilmesine karşı oy kullandığı için bu karar oy çokluğuyla alındı. Muhalefet şerhinin gerekçesinde, “Sanığın sosyal medya hesabındaki paylaşımların yoğunluğu, şahsi telefonunda ele geçirilen fotoğrafların içeriği ve eylemsel yoğunluk dikkate alınarak, örgüt üyeliği suçunun sübuta erdiği kanaatiyle çoğunluğun bu suç yönünden vermiş olduğu beraat kararına katılmıyorum" dedi.

Çapan'ın cep telefonunda yer alan fotoğraflar ve sosyal medyada yaptığı paylaşımlarla "Örgüt propagandası" suçu işlediğini savunan mahkeme, Çapan'a verdiği 2 yıl hapis cezasını yarı oranda attırarak toplam 3 yıl hapis cezası verdi.