Yakın zamanda yapılan bir çalışma Dünya'nın geleceğine dair korkunç bir bakış açısı sağladı. Araştırmacılar Dünya'nın dramatik derecelerde ısındığı 'kaçak sera etkisi' simülasyonu gerçekleştirdi. Araştırmaya göre Dünya kısa sürede komşusu Venüs gibi 'yaşanması imkansız bir cehennem' olabilir.

Bilim insanlarına göre kaçak sera etkisinin yaşanma ihtimali tahmin ettiğimiz kadar uzak değil. Birkaç yüzyıl içerisinde gözlemlenmesi bekleniyor.

Bilim insanları, Dünya üzerinde kontrolden çıkan bir sera etkisinin yalnızca birkaç yüzyıl olabileceğini tahmin ediyor. Bu da 2300 ile 2400'lü yıllara denk geliyor. Yeni çalışma, Cenevre Üniversitesi'ndeki gökbilimciler ile Fransa'nın Paris ve Bordeaux'daki CNRS laboratuvarları tarafından yürütüldü.

Bilim insanları, Dünya'nın 'tüm yüzey okyanuslarının buharlaşması' ve 'küresel yüzey sıcaklıklarında çarpıcı artış' konularında uyarıda bulunuyor. Kontrolden çıkan sera etkisi, Venüs ve Dünya'nın farklı evrimini değerlendirmek için çok önemli.

Dünya, Venüs gibi olacak

Venüs, Dünya'nın 'kötü ikizi' olarak biliniyor çünkü Dünya gibi kayalıktan oluşuyor ve hemen hemen aynı büyüklükte. Ancak Dünya'nın aksine Venüs, ortalama 465°C yüzey sıcaklığına sahip.

Ayhan Bora Kaplan olayının perde arkasında ne var? Ayhan Bora Kaplan olayının perde arkasında ne var?

Yoğun atmosferi sayesinde Venüs, Güneş'e daha yakın olan Merkür gezegeninden bile daha sıcak. Gezegen kurşunu ve zehirli sülfürik asit bulutlarını eritecek kadar sıcak bir yüzeye sahip.

Gece gökyüzünde seçilebilecek kadar parlak sarı yüzeyiyle Venüs, Dünyalılara bir gezegenin başına neler gelebileceğine dair bir uyarı niteliğinde.