Çaldıran, Tendürek Dağı eteklerinde ve Türkiye’nin en soğuk ilçesi olarak biliniyor. Uzun yıllardır sistem partileri tarafından yönetilen Çaldıran’da belediyeyi BDP’nin en az yüzde 70 oyla almasına kesin gözüyle bakılıyor.

Son 12 yıldır AKP’li Ferman Yıldırım tarafından yönetilen Çaldıran şimdi, yazgısını değiştirmeye hazırlanıyor. Bozuk yolları, çamur deryasına dönmüş caddeleri, alt yapı sorunlarıyla Van’ın en sorunlu ilçelerinden biri olan Çaldıran, 30 Mart yerel seçimlerine seçimlerine 32 bin 243 seçmenle girecek.

SON SEÇİMLER

Çaldıran'da kamyonetle traktör çarpıştı: 2’si çocuk 7 yaralı Çaldıran'da kamyonetle traktör çarpıştı: 2’si çocuk 7 yaralı

2007 genel seçimlerinde AKP Çaldıran’da yüzde 64, BDP’nin desteklediği bağımsız adaylar ise yüzde 24 oy aldı. 2011 genel seçimlerinde BDP oylarını neredeyse iki katına çıkararak, yüzde 57.2 oy aldı. AKP de aldığı yüzde 34.5 oy büyük gerileme yaşadı.

2009’da yapılan yerel seçimlerinde AKP yüzde 51.1 oy alırken, BDP’nin oy oranı yüzde 12.1 idi.

TERMAL SU İLE EVLERE KALORİFER SÖZÜ

AKP’li Belediye Başkanı Ferman Yıldırım, yaptığı yolsuzluklarla belediyeyi aile şirketine dönüştürmüş durumda. Çaldıran halkının taleplerini yıllardır görmezden gelen Yıldırım şimdi, “Çocuklarınızı işe yerleştireceğim, sizlere maddi menfaat sağlayacağım, termal suyu ile evlerinize kalorifer döşeyeceğim” diyerek halkı kandırmaya çalışıyor.

MAZOT ‘KAÇAKÇILIĞI’ YAPTIĞI GEREKÇESİYLE ONLARCA İNSAN ÖLDÜRÜLDÜ

Son nüfus sayımına göre 66 bin 624 nüfusu bulunan Çaldıran’ın başlıca geçim kaynağı hayvancılık. Ancak savaş sürecinde devletin getirdiği mera ve yayla yasağı hayvancılığı neredeyse öldürdü. Doğu Kürdistan ile sınırı bulunan Çaldıran da son yıllarda Özalp, Başkale ve Saray’da olduğu gibi sınırda yaşanan ölümlerle sık sık gündeme geliyor.

BDP’nin Çaldıran Belediye Eşbaşkan adayları ile Çaldıran’ın şimdiki durumunu ve projelerini konuştuk.

Çaldıranın sorunları nelerdir ve nasıl bir belediyecilik öngörüyorsunuz?

Faruk Demir: Halkımızın sorun ve şikayetlerini rapor edecek birçok komisyon oluşturduk. Komisyonlar Çaldıran’ın her metrekaresini dolaşarak halkı öz yönetime hazırlıyor. Komisyonların hazırladığı raporlar da dikkate alınarak, öncelikli olarak pratiğe geçireceğimiz projelerimiz şunlar: Çaldıran’ın merkez ve köylerinde akademik kültür evleri açılması. Çaldıran ve köylerinde var olan içme suyu ve alt yapı sıkıntısını gidermek, Çaldıran merkezde kadın sosyal evleri açarak merkeze gelen kadınların dükkan köşelerinde beklemelerine son vererek, çocukları ile iyi vakit geçirecekleri ve kendilerini evlerinde hissedecekleri bir ortam sunmak.

Bölgenin temel geçim kaynağı olan tarım ve hayvancılığın gelişmesi için projeler oluşturmak. İşsizlikten dolayı gençlerin Batı’ya göçünün önüne geçmek için farklı iş imkanları yaratmaktır.

Suna Atabay: Projelerimiz halkımız talepleri ve önerileriyle açığa çıkacaktır. Biz hiçbir zaman bir seçim partisi olmadık, halkımızın ihtiyaçları, talepleri ve beklentileri üzerinde yolumuzu belirledik. Bu yönlü hizmet üreten bir tutumumuz oldu. Tabii en anlamlı proje halkımızın özgürleşmesi projesidir. Bu eksende mücadele edeceğiz, eşbaşkan olarak kadının sesi olmak onların günlük yaşamda karşılaştıkları sorunlara çözüm bulmak, yaşam alanlarını belediyecilik penceresinde değil, yaşamın içerisinde projelerle kolaylaştırıp ve görünür kılmak, en temel çalışmalarımızdan biri olacaktır. İlçe merkezinde kadınlara hizmet edecek sosyal yaşam alanlarını oluşturmayı ve kadın kültür merkezlerini kurmayı hedefliyoruz.

Çaldıran halkı kadın adayı nasıl karşıladı?

Suna Atabay: Eşbaşkanlık sistemi yeni bir sistem olmasına rağmen Çaldıran halkı bu yeni sistemi olumlu karşıladı. Özellikle Çaldıranlı kadınlardan ve annelerimizden iyi tepkiler aldım.

Temel hedeflerimiz arasında toplumu bilinçlendirerek kadınların çaresiz olmadığını, yaşamın temeli olduklarını dolayısıyla ayakları üzerinde durmayı ve erkek egemen kültüre karşı mücadele etmeyi hedefliyoruz.

Sizce 30 Mart yerel seçimlerinin Kürtler için önemi nedir?

‘ÇALDIRAN HALKI SİSTEMİN KİRLİ OYUNLARINI BOZACAK’

Faruk Demir: Önümüzdeki seçimler Kürtler, için bir referandum niteliğinİ taşıyor. Bu seçimlerde elde edeceğimiz başarıyla barışı inşa edeceğiz. Çaldıran halkı da bu konuda oldukça net bir duruşa sahip ve kararını vermiş durumda. Sadece bu duruş 30 Mart’ta resmiyet kazanacak. Çaldıran halkı kimliğine ve iradesine sahip çıkıyor. Sistemin yıllardır oynadığı oyunlar yüzünden bu potansiyel açığa çıkmadı ama 30 Mart’ta halkımız bu oyunları bozacak. Bu süreçte Çaldıran halkına iki sözümüz var. Parti ideolojisinden ayrılmayacağımızı, dürüst ve şeffaf ilkelerle halkımızın ve partimizin çıkarlarını kendi çıkarlarımızın önünde olacak. Yeter ki halkımız oylarına iradesine sahip çıksın. Çaldıran halkı kimliğini kazanmıştır ve bunu da sandığa yansıtacaktır.

Eş Başkanlık sistemi ile Çaldıranda neler değişecek?

‘KADIN ÖZGÜR DEĞİLSE,ORADA BARIŞ, SEVGİ VE ADALET OLMAZ’

Suna Atabay: Kadının özgür olmadığı bir toplumda barış, sevgi, adalet de olamaz. Kadın barış, sevgi, saygı ve adalet demektir.

Partimiz tekçi merkeziyetçi bireye endeksli yönetimlerin yaratığı sorunları doğru değerlendiren ve çözümü açığa çıkaran bir siyasal tutumla eşbaşkanlığı gündeme getirdi. Kadının yönetimlere katılmasıyla daha güçlü ve daha çok halkı esas alan politikaların üretileceğini gördü. Çaldıran’da bunu halkımız ile yaşama geçirerek, şeffaflığı ve katılımcılığı kalıcılaştıracağız.

Çaldıran’da halkımızın desteğiyle çok farklı bir hizmet anlayışının ortaya çıkaracağız.

ADAYLAR

Faruk Demir: 1975’te Van’ın Çaldıran İlçesi Yukarı Sağmalı Köyünde doğdum. Yaklaşık 24 yıldır İstanbul’da iş adamı olarak hayatımı sürdürmekteydim. İş adamı olarak çalıştığım İstanbul’da 90’lı yıllardan bu yana aktif siyaset yapıyorum. BDP ideolojisini kendi ruhumda ve beynimde taşıyan birisi olarak ve halka daha iyi hizmet vereceğime inandığım için aday oldum. Aynı zamanda “Öz Yönetimle Özgür Kimliğe” sloganı ile yerel seçimlere giren BDP’nin bütün toplumu içinde barındırdığı ve hoşgörü ile bütün inançlara açık bir parti olduğu için de BDP’deyim.

Suna Atabay: Van’ın Çaldıran İlçesinde Buğulukaynak Köyünde doğdum. İlkokul öğrenimimi Buğulukaynak Köyünde tamamladım. Ailemin aktif siyasette olması nedeniyle sistem tarafından artan baskılardan dolayı Van merkeze yerleşmek zorunda kaldık. Yaşamı anlamlandıran tüm güzelliklerin kaynağı olan kadına hak ettiği değeri kazandırmak ve toplumda bu bilinci oluşturmak için çok önemli adımlar atmış bir partidir. Bu yüzden BDP’nin adayı olmaktan gurur duyuyorum. ANF