Başkale’de son 3 seçime baktığımızda BDP’nin oyu sürekli olarak arttı. 2007 yılında yapılan yerel seçimlerde DTP’nin desteklediği bağımsız aday Özdal Üçer yüzde 63 oy oranıyla birinci olurken AKP yüzde 21 oy aldı.

2009 Yerel seçimlerine İhsan Güler ile giren DTP yüzde 79 ile Belediye seçimlerini kazanırken AKP’nin oy oranı 9’a geriledi. 2011 Genel seçimlerinde ise BDP adeta patlama yaptı ve bağımsız aday Kemal Aktaş yüzde 91 oy alarak milletvekili seçilirken AKP‘nin oy oranı daha da gerileyerek yüzde 7.30’a kadar düştü.

Bu seçimlerde de görünen o ki; tablo değişmeyecek, değişiklik BDP’nin oy oranını daha da yükselmesi olacak; tahminler bu yönde.  

2014 seçimlerine, Belediye Başkanlığı hukuksuz bir şekilde elinden alınan ve yaklaşık 2 yıl cezaevinde kalan İhsan Güler ve Eş Başkan adayı Ayla Tarhan ile Başkale’yi konuştuk.

Güler 30 Mart’ta Başkale’nin siyasi çizgisini daha da netleştireceğini belirtirken, Eş Başkan adayı Aynur Tarhan, Başkaleli kadınlar için yeni bir dönemi başlatmayı planlıyor.

Sayın Güler sizden Başkale'nin genel bir profilini çizmenizi isteyerek başlayalım. Sayın Tarhan size de bu profile nasıl projelerle katkıda bulunacağınızı sorarak devam edelim...

İhsan Güler: İlçemiz köyleri ile beraber 60 bin nüfusa sahip. Rojhılatla komşu konumunda, sınıra sahip, geçim kaynağı genelde hayvancılık ve sınır ticareti ile sağlanmaktaydı. 2009 tarihinden beri sınırlarda yapılan karakollar sebebiyle sınır ticareti tamamen durmuş, insanlarımızın geçinebilecekleri koşullar yok edilmiş ve ciddi bir göçle karşı karşıya bırakılmıştır. Siyasi olarak 2009 yerel seçimlerinde % 59 oy alarak ilk sefer belediye başkanlığını kazanan ilçemiz, 2011 genel seçimlerinde % 89.2 oy alarak politik duruşunu ve siyasi çizgisini daha da netleştirmeye başlamıştır.

Aynur Tarhan: Yeni bir modelle giriyoruz seçimlere. Eş Başkanlık sisteminde göstereceğimiz başarı gerçekleştireceğimiz tüm projelerde belirleyici rol oynayacaktır. İlçe halkını ve çevre köylerini ilgilendiren temel sorunlar, halkımızla ortaklaştırılarak öncelikle tespit edilip çözüm yoluna gidilecektir. Bu sorunların temelinde su, kanalizasyon, yol, eğitim ve kültür öncelikli sorunlar olarak görülmektedir.

İlçemizin en büyük ihtiyaçlarından biri; gençlerimizin kendi kültür ve dilini öğrenebileceği, geliştirebileceği kültür alanları, spor, müzik, folklor konusunda kendilerini geliştirebilecekleri ve öğrenebilecekleri alanlar yaratmak. Bunların tümünü kapsayacak kültür kompleksi projesi önceliğimizdir.

Önceki dönemde projesini oluşturduğumuz ekonomik nedenlerden dolayı gerçekleştiremediğimiz kadın yaşam alanı projesini gerçekleştirmek. İlçeye bağlı tüm köylerimizde belediye imkanları doğrultusunda alt yapısı büyük şehir belediyesi tarafından yapıldıktan sonra köy içindeki cadde ve sokakların parke taşı ile döşenmesi ve her köye çocuk oyun alanlarının açılmasını sağlamak. İhtiyaç olan köylerde çamaşır yıkama alanlarını yapılması ve ihtiyacı olan insanlarımızın buralarda rahat bir şekilde çamaşırlarını yıkamalarının sağlanmasını sağlamak. İlçe merkezinde 5 yıl sürecinde alt yapıyla ilgili tüm sorunların çözülmesini sağlamak. Asfaltsız ve parke taşsız yol bırakmamak.

Özyönetimle halkın kendi kendini yöneteceği katılımcı bir yönetim anlayışını nasıl hayata geçireceksiniz?

İhsan Güler: Partimizin katılımcı belediyecilik anlayışını esas alarak halkın direk belediye yönetimine ortak edilmesi için tüm mahallelerde mahalle, köy komünlerini ve meclisleri oluşturarak ilçemizde yapılacak tüm çalışmalarda halkı esas almak ve çalışmalara katmak öncelikli hedefimizdir.

Başkale'de Kürt gençliği kimlik mücadelesinin tam ortasında ve oldukça politikler. Onlar neler talep ediyor, ne tür ihtiyaçları var?

İhsan Güler: Gençlerimizin devletin 80 yıllık asimilasyon ve inkarcı politikalarına karşı doğru temelde ihtiyaçlarını ve gereksinimlerini tespit edip bu konuda çözümler geliştirmek öncelikli çalışmamız olacaktır. Gençlerimizin politik anlamda kendilerine yetebilecekleri bilgi ve donanımı sağlayacak alanlar yaratmak ayrıca Kürt halkının demokratik meşru mücadelesinde doğru temelde yer alabilmelerini sağlayacak koşulları yaratmak, sosyal kültürel ve sportif alanda gençlerin ihtiyaçlarını karşılayacak alanlar oluşturmak temel yaklaşımımız olacaktır.

Önümüzdeki dönem kadın politikasında neler göreceğiz. Şiddeti önleyecek, kadının her alana katılmını geliştirecek ne gibi projeleriniz var?

Aynur Tarhan:  Partimiz eş başkanlık sistemiyle  kadının siyasete eşit temsiliyetini sağlamıştır.  Tabi bunlar öyle kolay elde edilmeyen zor kazanımlardır Belki erkeğin siyasi merkezini hedef alan ve kalelerini ele geçirdiğimiz bir kazanımdır ancak; kadının siyasette sadece rengini değil. siyasetin içinde yaşam bulması gereken bir sistem olması gereken bir durumdur. Çünkü kadın cinayetleri hemen, hemen her gün gördüğümüz ve toplumumuzda artık neredeyse alın yazısı haline gelmiş bir durumdur Bunu gören siyasetimizin içinde yer alan erkeklerin bile zaman, zaman görmezden gelip namus cinayeti diye geçtikleri bu acı gerçeklere karşı biz kadınlar olarak çözüm gücü olmalıyız. Bunun önüne geçip aslında toplumda erkek kadar kadınında yaşam hakkına sahip olduğu gerçeğini biz yaratmalıyız. Bizler kadınlara ekonomik anlamda onları rahata kavuşturacak ekolojiyi doğayla bütünleştiren örneğin tarım alanları sebze meyve üreticiliği yetiştirebilecekleri, kooperatif tarzında küçük ekonomik örgütlenme alanları oluşturmalıyız. Çünkü doğa ve kadın bir bütündür. Örneğin tarımın olmadığı yerlerde atölyeler kurslar, eğitim ve sağlık yerleri oluşturmak,  kendi dilini kültürünü yaşama geçirdiği hizmet alanları oluşturmak, yani kısacası bir kadının toplumdaki temel hak ve özgürlüklerini bir kadın yönetici gözüyle bakıp görüp yaşamsallaştırmak kadın için en esas olan meseledir.

GÜLER VE TARHAN KİMDİR?

İhsan Güler: 1964 Başkale'nin Eleyis mahallesinde doğdum. Eğitimimi Başkale’de tamamladım. 1980-1981 yılı Başkale Lisesi mezunuyum. Lise yıllarında Kürt siyasal mücadelesine sempati duymaya başladım ve 1980 darbesine kadar gençlik çalışmalarında yer aldım.1980 darbesinden sonra HEP-DEP-ÖZDEP-HADEP-DEHAP ve DTP de çeşitli görevlerde bulundum. Aktif bir şekilde tüm bu süreçlerde yer almaya çalıştım.1993 tarihinde yoğunlaşan baskılar ve faili meçhul olaylardan dolayı Ankara’ya göç etmek zorunda kaldım.

Ankara’da HADEP VE DEHAP Keçiören ilçe başkanlığı yaptım. İl ve ilçe başkanlıklarında aktif yer aldım.2004’de 19 arkadaşımla beraber Ankara merkezli ilk kez Kürt ismini alan KÜRD-DER isminde bir dernek kurduk. 2004-2009 yılları arasında KÜRD-DER'in Genel Başkanlığını yaptım. 2005 tarihinde Kürt halk önderi Sayın Abdullah Öcalan’a uygulanan tecrit ve izolasyon politikalarına dikkat çekmek amacıyla Gemlik’e düzenlenen yürüyüşte yer aldım. Bu yürüyüşte Bozüyük’te ırkçı ve faşist zihniyetin saldırısına maruz kaldık. Birçok insanımızla beraber bende ağır yaralandım. Bu saldırıda sol gözümü yüzde doksan oranında kaybettim. Yüz ve bedenimden ağır darbeler aldım ve hala izlerini taşıyorum.

2009 yerel seçimlerinde partimin aday göstermesiyle Başkale'de Belediye başkanı seçildim. 2 sene görev yaptıktan sonra katıldığım Kürtçe Mevlut gerekçe gösterilerek 10 ay hapis cezası aldım. Bu cezadan dolayı İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alındım. 7 ay 15 gün Van F tipi cezaevine kaldım. 16 Ocak 2012 tarihinde cezaevinden çıktım. Bu tarihten itibaren Van Belediye Başkan yardımcılığını 4 ay sürdürdüm. 7 Haziran 2012 tarihinde KCK adı altında yürütülen siyasi operasyonlar kapsamında 13 belediye, il ve ilçe başkanı arkadaşımla beraber yeniden tutuklandım. KCK adı altında yürütülen siyasi soykırım tutuklamalarında 10 ay daha ceza evinde kaldım. 29 Mart 2013 tarihinde tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edildim. Yaşamımın çoğunluğunda halkımızın onurlu özgürlük mücadelesinin yanında yer almaya çalıştım. Verilen büyük ve onurlu mücadelenin yüce kahramanları karşısında büyük yetmezliklerim oldu. Yetmezliklerimi ve eksikliklerimi daha iyi gördüğümü bundan sonraki yaşamımda yaşanmış eksikliklerden kendime pay çıkararak onurlu mücadelenin bir bireyi, bir yoldaşı olabilmek için elimden gelen tüm çabayı göstereceğime inanıyorum

Başkale eski Belediye Başkanı Sarıhan tahliye oldu Başkale eski Belediye Başkanı Sarıhan tahliye oldu

Aynur Tarhan: 1974 Van doğumluyum. İlk orta ve lise öğrenimimi Van’da tamamladım. Siyasetle 2001 yılında mahalle komisyonlarında çalışarak tanıştım. 2003 - 2006 yıllarına kadar il ve ilçe yönetimlerinde yer aldım. 2006 ve 2007 yılları arasında partinin kadın meclisi dönem sözcülüğünü yaptım. 2009 yerel seçimlerinde Van İl Genel Meclis üyeliğine seçildim.  Ayrıca 2010 ve 2011 yılları arası Van kent konseyi kadın meclisi sözcülüğünü yürüttüm.

Kaynak: