Erzurum'da 27 Kasım Çarşamba okullar tatil mi? Erzurum'da 27 Kasım Çarşamba okullar tatil mi?
Nusaybin’de 1 yıl önce başlayan yasakta 6 mahalle yerle bir edilerek yaklaşık 41 bin 927 kişi evsiz bırakılırken yurttaşlar hala kendi evlerini inşa etmeye ve yıkıma rağmen yaşam kurmaya çalışıyor. Yıkılmış evlerinin önünde duran yurttaşlar, referandumda “Hayır” diyeceklerini haykırıyor. 

Mardin’in Nusaybin ilçesinde geçen yıl bugün ilan edilen ve üst üste 7 kez yenilenen sokağa çıkma yasaklarının yol açtığı tahribat ve acılar olduğu yerde duruyor. Belediyenin 2015 yılı kayıtlarına göre, 15 bin 914 yapının bulunduğu Kışla, Zeynelabidin, Abdülkadirpaşa, Dicle, Fırat ve Yenişehir mahallelerinde yaşayan yaklaşık 41 bin 927 kişi şimdi evsiz. 90’lı yıllarda aldığı göçle birlikte adını serhildan kenti “Niseybina Rengin” olarak duyuran ilçe halkı, yaşadıklarına ilişkin duygularını dile getirirken, bunun hesabını referandumda soracaklarını söyledi. 

YENİDEN YAŞAMI KURUYORLAR

Evini, eşyasını, tüm birikimini ve komşularını yitiren kent halkı, kendilerine yaşatılan zulmü bir zaman unutmayacaklarını ve bunun için de referandumda “Hayır” diyeceklerini vurguladı. Fırat Mahallesi’nde evi az hasar gördüğü için yıkımdan kurtulan Bediha Akalan (51), yıllarca büyük emeklerle yaptıkları evi yeniden inşa etmek ve oturulabilecek düzeye getirmek için büyük bir mücadele içinde. Yasak döneminde Batman’da kızının yanına taşınan Akalan, şimdi başka bir mahallede az hasarlı evinin tadilatının bitmesini bekliyor. Daha önce evlerinin altında bakkal dükkanı işleten Akalan, açlık, yoksulluk ve her şeye rağmen direndiklerini söyledi. 

‘HAKKIMIZDA FERMAN VERİLDİĞİNİ BİLEMEDİK’ 

Yasakların başladığı geçen yıl bugünü “ferman” olarak adlandıran Akalan, “Tabii giderken bizimle ilgili böyle bir ferman verildiğini bilemedik. Biz dedik 20 gün 1 ay sürer, ardından yasak kalkar evimize döneriz diye düşündük. Evimizdeki tüm eşyalar yıkıldı. İçinde çocuklarımızın kalemleri dahi alıp götürmüşler. İçinde 15 bin TL’den daha fazla eşyam vardı. 4.5 ay boyunca yasak devam etti, ardından mahallelerimizin etrafı tel örgülerle çevrildi. Bize aylarca evlerimize girme izni dahi verilmedi” diye belirtti. 

'ONU BAŞKAN YAPTIRMAYACAĞIZ’

Yaklaşan referanduma dikkat çeken Akalan, şunları dile getirdi: “Şimdi Erdoğan diyor ‘ben başkan olacağım’ Allah huzurunda söylüyorum; biz onu başkan yaptırmayacağız. Ölünceye kadar ona biz ‘Hayır’ diyeceğiz. Bunca şey yaşadık biz ondan korkmadan ‘Hayır’ diyoruz. Bize yapılanlardan o sorumludur. Bizim evlerimiz, kentimizi yıktı hala bizden ne istiyor? Bize, bunları yaşatmış olmasının tek sebebi Kürt olmamız. Allah bize bu dili verdi. Yeter artık bize el uzatmasınlar. Mezarımızda bile ona ‘Hayır’ diyeceğiz. Bunca şeyden sonra ona nasıl ‘Evet’ diyelim” 

‘BİZE BÜYÜK ZULÜM ETTİLER’

Evinden tek bir eşya almamış ve döndüğünde tek bir eşyasını bulamayan Gulê Aslan da, yerinde yeller esen sokağına bakarak, “Bize büyük zulüm ettiler” diye belirtti. 

Yeni ev-kent söylemlerine de inanmadıklarını vurgulayan Aslan, 1 yıl sonra gezen hasar-tespit ekiplerine de öfkeli. Onların söylediklerine inanmadıklarını kaydeden Aslan, kendilerine ev yapılmayacağını bildiğini dile getirdi. 
Aslan, yaşadıklarını hatırlatarak, “Bu kadar yıkımın ardından nasıl onlara ‘Evet’ diyelim?” diye ifade etti. 

Kaynak - dihaber