DEM Parti Erciş belediyesi eş başkanları mazbatalarını aldı DEM Parti Erciş belediyesi eş başkanları mazbatalarını aldı

Seçim yarışı AKP adayı Fatih Çiftci ve DEM Parti adayları Güler Temel ve Baran Bilici arasında yaşandı. Açılan ilk sandıklarla birlikte AKP adayı her nekadar önde gözüksede, DEM Parti sandıklar açıldıkça üstünlük sağlıyarak yüzde 50'nin üzerinde oy ile seçimi kazandı. Bölge kentlerinde seçim ihlalleri, usülsüzlük, yaklaşık 55 bin asker ve polis taşındığı yerel seçimlerin gölgesinde, DEM Parti Van'daki belediyelerin tamamını; 3 büyükşehir, 7 il, 59 ilçe ve 8 beldede belediye kazandı.

İlçede sandıkların %86,6 açıldığı, DEM Parti'nin şu ana kadar sayılan sonuçlara göre 34 bin 787 oy , AKP'nin ise 28 bin 242 oy aldığı görüldü. Resmi sonuçlar ise Yüksek Seçim Kurulu (YSK)'a tarafından açıklanacak.

2016 ve 2019 tarihlerinde HDP Erciş Belediyesine iki kez kayyım atanarak belediye eş başkanları ise tutuklandı. İlçede son seçim ile birlikte Kürt siyasi hareketinin yenilendiği, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi ismi ile (DEM Parti) galip geldi. Bölgede geçen yerel seçimlere göre düşük katılım oranlarına rağmen sandıktan DEM Parti galip çıktı. Kayyım atanan kentlerde belediyelerin neredeyse hepsi geri alındı, kalan belediyeler açısından ise yine taşımalı ‘seçmen’ itirazları sürüyor. 

ERCİŞ'TE ZAFER KUTLAMALARI

DEM Parti ilçe binası önünde gün boyu seçim sonuçlarını bekliyen yurttaşlar, resmi olmayan sonuçlara göre seçimin kazanılması ile birlikte ilçe binası, sahil şeridi, mahallelerde, sokaklarda, cadelerde, araç konvoyları ve bir çok noktada meşaleler havai fişek ve sloganlar eşliğinde 4 bir yanda binlerce yurttaş kutlamalara başladı.

HALK GEÇMİŞTE YAŞADIKLARINI UNUTMADI

1997-2004 yılları arasında Cumhuriyet Savcılığı, 2004-2011 yılları arasında 2 dönem Erciş Belediye Başkanlığı, TBMM 24. Dönem Van milletvekiliği ve  4 Ocak 2016 tarihinde Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Bakan Yardımcılığı yapan AKP Erciş ilçe adayı Fatih Çiftci ise seçimi kaybetti.

Yaşanan deprem, esnafın zor günleri, yıllarca hastanesiz barakalarda tedavi, kayyım atamaları, işsizlik ve genç nüfüsun göçü, ilçenin geriye gitmesi, adam kayırma ve uzun yıllar çaresiz kalan halk yaşadığı günleri unutmadı. Bu süre zarfında Milletvekilliği ve Bakan yardımcılığı döneminde eli güçlü iken uzun yıllar ilçenin yolunu dahi unutan AKP'li aday Fatih Çiftci'nin halka sunduğu vaatler inandırıcı gelmedi. Halk iradesini ortaya koyarak DEM Partiyi tercih etti.

İlçe halkının seçim süreci boyunca sloganı ise " Geldiği gibi Ankara'ya göndereceğiz" oldu.