Bugün Amûdê kentinde, 300'den fazla Kürt çocuğunun 1960’ın 13 Kasım günü Şehrazat Sineması’nda yakılarak katledilmesinin yıl dönümü. Katliam günü ilkokul müdürünün talimatıyla 500 Kürt çocuğu, 120 kişilik olan sinema salonuna dolduruldu. O gün Cezayir bağımsızlık filmi olan Cerimet Nifis El Leyl (Gece Yarısı Suçlaması) filmi izlenecekti. Fakat film başlamadan önce sinema perdesinin ortasında başlayan yangın kısa sürede tüm salona yayıldı. Öğretmenler, öğrencilerin yerinden kalkmasına izin vermedi, kapıda bekleyen askerler de salonun kapısını kilitledi.

Yangının büyümesiyle halk sinema salonuna aktı. Gelenler arasında olan Mixemedê Seîd Axa, sinemaya girişleri engelleyen askerleri geçerek birçok çocuğu kurtarmayı başardı. Fakat büyüyen yangın nedeniyle 300'den fazla çocuk yaşamını yitirdi. Dönemin yetkilileri yangının teknik arızadan dolayı çıktığını iddia etse de olayda Kürt çocuklarının dışında kimsenin zarar görmemiş olması, etkin bir soruşturma yapılmaması katliamın planlanarak yapıldığını gözler önüne serdi. 

'ÇOCUKLAR OLACAKLARDAN HABERSİZ'

Rojava Özerk Yönetim’e bağlı Mihemed Şêxo Kültür ve Sanat Merkezi üyesi Gulîstan Ibrahîm, katliamın unutulmayacağını söyleyerek, “O gün nahiye müdürü Amûdê okuluna giderek, tüm okul yetkilileri ile bir toplantı alıyor. Tüm öğrencileri sinemada toplamak istediklerini söylüyor. Burada çocuklara Cezayir direnişinin filminin izletileceğini aktarıyor. Okul çıkışı 500 öğrenci sinemaya götürülüyor. Çocuklar o gün olacaklardan habersiz oldukça mutlu bir şekilde sinemaya gidiyor” hatırlatmasında bulundu. 

'ÇOCUKLAR YANGINDAN KAÇARKEN KUYUDA YAŞAMINI YİTİRDİ'

Öğrencilerin film izlemeyi bekledikleri sırada ahşaptan yapılan sinemanın alev aldığını dile getiren Gulîstan, yangının kısa sürede her tarafa yayıldığını belirtti. Gulîstan, “O sırada çocukları telaş sardı ve nereye kaçacaklarını bilemedi. Çocuklar sinemanın kapısına yönlerini verdiklerinde kapının kilitli olduğunu gördü. Çıkış yolu olarak sadece pencere vardı fakat onu da alevler sarmıştı. Ama pencerenin yanında da su kuyusu vardı. İşte birçok çocuk pencereden dışarı atlarken kuyuya düştü ve birçoğu da böyle yaşamını yitirdi” diye kaydetti. 

'YANGINDAN ÇOCUKLAR DA KURTARILDI'

Yangından kurtarılan çocuklara değinen Gulîstan, şunları dile getirdi: “Yangını duyan Amûdê halkı sinemaya aktı. Fakat geldiklerinde sinemanın tamamıyla yandığını gördüler. Kendi çocukları da sinemada olan Mixemedê Seîd Axa, sinemanın içine girdi. Çok sayıda çocuğu kurtardı. Çocukları kurtarmaya çalıştığı sırada sinemanın kapısı üstüne düşüyor ve o da yaşamını yitiriyor. 300’e yakın çocuk da yaşamını yitirdi.”dedi.

'PLANLAR BUGÜN DE DEVAM EDİYOR'

Gulîstan o günden bugüne Kürt çocukları üzerinde yürütülen katliam politikalarının sürdüğünü vurgulayarak, “Amûdê’de yapılanlar planlıydı. Suriye’deki BAAS rejimi Kürtleri kendi topraklarından uzaklaştırmak istedi. Bu yüzden bu planı hayata geçirdi.  Amûdê sinemasından bugüne birçok plan devam ediyor. Bir yıl önce aynı olay Serêkaniyê’de yaşandı. Çocuklarımızın üzerine kimyasal atıldı. Çocuklarımızın vücutlarını yaktılar. Biz Kürtlerin bu yapılanları unutmaması ve ona göre tutum alması gerekiyor. Amûdê’de yaşananlar hafızalarda canlılığını koruyor” dedi. 

HDP KATLİAMI UNUTMAYACAĞIZ

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Amûdê Sineması Katliamı'nın yıldönümüne ilişkin yazılı açıklama yaptı. Rojava’nın Amûdê kentinde 300 Kürt çocuğunun katledildiğinin hatırlatıldığı açıklamada, sinemanın giriş çıkış kapılarının askerler tarafından kilitlenmesiyle yangının söndürülmesinin engellenmeye çalışılması sonucunda büyük bir çocuk katliamının gerçekleşmesine zemin hazırlanıldığı belirtildi.

'İNSANLIK TRAJEDİSİ'

Gerçekleşen yangın sonucunda çoğunluğu 12 yaşından büyük olmayan çocukların yanarak can verdiğini belirten açıklamada, “Büyük bir insanlık trajedisi yaşandı. Üzerinden 60 yıl geçmesine rağmen hala hakkaniyetli bir şekilde aydınlatılmadı, yangından ve katliamdan doğrudan sorumlu olan kişi ve kurumlar etkili bir şekilde soruşturulmadı, hukuk ve adalet önünde hesap vermediler. Suriye Hükümeti Amûdê halkının hafızasında büyük yaralar açan bu büyük trajedinin halk tarafından anılmasını yasaklayarak, baskı ve zulüm politikaları uygulayarak olayı unutturmaya çalıştı" denildi.

'SORUMLULAR ADALET ÖNÜNE ÇIKSIN'

Katliamın Kürt çocuklarına karşı uygulanan düşmanca politikaların ve ihmallerin sonucu olduğuna işaret eden açıklama da şöyle denildi: "Kürt çocuklarına reva görülen asimilasyon, kimliksizlik ve yerinden etme politikaları, Amûdê Sineması’ndaki yangında somutlaştı. Kürt halkının Rojava’da maruz kaldığı baskıların bir sonucu ve aynası olan bu katliamı, bugün tekrar lanetliyor, sorumluların adalet önüne çıkarılması çağrısı yapıyoruz. Rojava halkı ve Amûdêliler, bugün mücadele etmeye devam ediyorlar. 60’ıncı yıldönümünde 250’nin üzerinde ölümle sonuçlanan yangında hayatını kaybeden çocukları saygı, rahmet ve hüzünle anıyoruz. Çocuklara yönelik şiddet, asimilasyon, kimliksizleştirme ve toplu cezalandırma politikalarına karşı çocuk haklarını ve yaşam hakkını savunmaya devam edeceğiz."