31 Mart 2019 seçimlerinde Van’ın Edremit ilçesinde HDP’li eşbaşkan adayı Gülcan Kaçmaz Sayyiğit oyların yüzde 54’ünü alarak belediye seçimlerini kazandı. 2016 yılında Eğitim-Sen üyesi olduğu için KHK’yla ihraç edildiği gerekçesiyle mazbata, oyların yüzde 41’ini alan AKP’li İsmail Say’a verildi. Yani aday olmasında bir engel görmeyen YSK, Sayyiğit’in mazbatasını vermeyince belediyeyi 5 yıl boyunca Say yönetti.

YEŞİL SOL PARTİ’DEN MİLLETVEKİLİ OLDU

Sayyiğit, 14 Mayıs 2023 seçimlerinde Yeşil Sol Parti Van milletvekili oldu. Rabia Başak Koç ve Cemil Komi’yi aday gösteren partisi DEM Parti ise geçtiğimiz hafta yapılan yerel seçimlerde Edremit ilçesini yüzde 60 dolaylarında oy alarak kazandı. Birkez daha aday gösterilen AKP’li İsmail Say’ın aldığı oy ise yüzde 25’e geriledi.

2019’DA KAZANDIĞI BELEDİYEYE 2024 YILINDA GİREBİLDİ

Van 1 Mayıs Bölge Mitingi: “Emek bizim söz bizim” Van 1 Mayıs Bölge Mitingi: “Emek bizim söz bizim”

Koç ve Komi bugün mazbatasını alarak Edremit Belediyesi’ndeki görevlerine resmen başladı. Belediyede düzenlenen devir teslim törenine önceki seçimin kazanan eşbaşkanları Sayyiğit ve Medeni Özer katıldı. Bu, Sayyiğit’in eşbaşkanlığını kazandığı belediyeye ilk girişi oldu. Mazbatasının el konulduğu günlerde belediyeye girişi engellenen Sayyiğit, kazandığı belediyeye 5 yıl sonra girebildi.

SAYYİĞİT: 2016 YILINDA KAYYIM ATANDI AMA 2019 YILINDAKİ DAHA AHLAKSIZDI

Artı Gerçek'e konuşan Sayyiğit, o süreci hatırlattı ve şunları söyledi:

"2016 yılında kayyım atandı ama 2019 yılında bunu daha ahlaksız bir şekilde yaptılar. Bunu hayata geçirirken de bir Kürt üzerinden yaptılar. Bu seçimlerde 7 binin üzerinde fark atmamıza rağmen KHK’lı olduğumuz gerekçesiyle Kürdistan’ın 6 belediyesine farklı bir şekilde kayyım atandı. O seçimlerde attığımız fark İsmail’e (İsmail Say, AKP’li belediye başkanı ve adayı) yetmemiş ki şimdi 18 bin fark yedi."

‘DEMOKRASİ AYIBI’

Halkın sayesinde seçildiği belediye binasına ilk defa girdiğini belirten Sayyiğit, şöyle devam etti:

“2019 yılında girişimize engel olmuşlardı. Bir insanın seçildiği belediye binasına 5 yıl sonra girebilmesi bir demokrasi ayıbı. Ama şu an bu ceberut sistemi İsmail gibi aparatlarıyla beraber 31 Mart seçimlerinde tarihin çöp sepetine gönderdik. Ne mutlu bana ki sizlerle bu mücadelenin içerisindeyim. Başaracağız. Seçilen belediye eşbaşkanlarımız, önceki arkadaşlarımızın bıraktığı yerden belediyeyi şeffaf bir şekilde yönetecekler. Yaratılan gasp, talan ve peşkeş politikalarını da tarihe göndereceğiz."

'EŞBAŞKANI OLDUĞUNUZ BİR YERE BİR SONRAKİ SEÇİMLERDE GİREBİLMEK BİR HAK GASPIDIR'

Sayyiğit, sözlerini şöyle sonlandırdı:

"Uzun bir süre devletin tüm imkanlarını arkasına alan bir sistem karşısında başarı elde etmek mutlu ediyor. Ancak elde ettiğiniz başarı sonrasında eğer emeğinize, iradenize el konuluyorsa güzel duygularınız yerini öfke ve kızgınlığa bırakır. Kaldı ki bizim mücadelemiz bir kişiye karşı değil bir bütünen bizi yok sayan, bizi iradesizleştirmeye çalışan bir yapıya karşı. Belediye eşbaşkanı olduğunuz bir yere ancak bir sonraki seçimlerde girebiliyorsanız bura da ciddi bir hak gaspı olduğu ortaya çıkıyor.”