Wan’da geçtiğimiz günlerde boşanma aşamasında olduğu erkek tarafından kentin eş işlek caddelerinden biri olan İskele Caddesi üzerinde kesici aletle katledilmeye çalışılan Z.Ş, çevredekilerin müdahalesiyle katledilmekten kurtuldu. Fail gözaltına alınırken, kimlik bilgileri ise gizlendi. Boğazından ve vücudunun çeşitli yerlerinden ağır yaralanan Z.Ş, ise kentte bir hastanenin yoğun bakım servisine kaldırıldı. Günlerce tedavisi yoğun bakım servisinde süren Z’nin fail tarafından sistematik şiddete ve ölüm tehditlerine maruz kaldığı öğrenildi. 

Fail tutuklandı

Failin defalarca Z.Ş’yi kesici aletle katletme girişiminde bulunduğu öğrenilirken, failin olay günü gözaltına alındıktan sonra çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklandığı kaydedildi. 

TJA aktivisti hastanede ziyaret etti

Hastanede Z.Ş,’yi ziyaret ettikten sonra ajansımıza değerlendirmelerde bulunan Tevgera Jinên Azad (TJA) aktivisti Zeynep Kaya, faillerin yargının cezasızlık politikalarından güç aldığına dikkat çekerek, "Biri boynundan öldürücü derecede olmak üzere 10 bıçak darbesi almış. Ardından hastaneye kaldırılan kadın bir süre yoğun bakımda kaldı. Biz de birkaç girişimle birlikte kadını görmeye çalıştık en son hastaneye ziyaretine gittik. Psikolojik olarak çok kötü durumda, ailenin durumu da kötü. Olay çocuğun gözleri önünde olduğu için çocuk da psikolojik olarak iyi değil” dedi.

‘Failler birbirlerinden cesaret alıyor’

Katliam, tecavüz ve taciz faillerinin yargının cezasızlık politikalarından cesaret bulduğuna ve herhangi bir yaptırım uygulanmadığına vurgu yapan Zeynep, “Hâkimin, savcının önüne çıkarken kravatlarını taktıkları için ‘iyi hal’ indirimleriyle yine dışarı salınıyorlar. Hal böyle olunca cezasızlık sisteminin etkisiyle failler birbirlerinden cesaret buluyorlar” şeklinde konuştu.

Van'da JİTEM tarafından gözaltında kaybedilen Keremoğlu’nun akıbeti soruldu Van'da JİTEM tarafından gözaltında kaybedilen Keremoğlu’nun akıbeti soruldu

‘Yasalar erkekleri koruyor’

İktidarın çıkardığı yasaların şiddet faillerini korumaya yönelik olduğunu ve buna bütün dünyanın şahit olduğunu vurgulayan Zeynep, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bunlar direkt erkekleri koruyan, erkekleri aklayan yasalar. Bir insan düşüncesini belirttiği için, zulme karşı geldiği için, kadınım dediği için, özgür ve eşit yaşamak istiyorum dediği için yıllarca hapis cezası alabiliyor. Bu durumu kabul etmediğimizi, demokratik mücadelemizi sonuna kadar yürüteceğimizi bir kez daha belirtiyoruz. Bütün kadınları, kamu kurumlarını, herkesi kadınların yanında olmaya çağırıyoruz.”

‘Biz bu mücadeleyi yürütmekle yükümlüyüz’

Kadın katliamlarının gün geçtikçe arttığına işaret eden Zeynep, mücadeleden vazgeçmeyeceklerini kaydederek, “Her gün artan kadın cinayetlerinin sayılarıyla uyanmaktan herkesin psikolojisi alt üst olmuş durumda. Ama biz hem kendi psikolojimizi düzeltmekle hem de bu mücadeleyi yürütmekle yükümlüyüz. Bütün kadın arkadaşlarımızdan, bütün kurumlardaki kadınlardan ve bütün demokratik kurumlardan mücadelemize destek bekliyoruz. Katillerin cezalandırılması için elimizden geleni hep birlikte yapmak hepimizin borcudur. Kimse yapmak için çaba göstermiyor biz yapmak zorundayız. Bu ölümlerin, tecavüzlerin ve tacizlerin önünü almak zorundayız” çağrısında bulundu.

‘Haklıyız ve hep birlikte başaracağız’

Zeynep son olarak TJA’lı kadınlar olarak yıllardır verdikleri eşitlik mücadelesine devam edeceklerine dikkat çekerek, “Bütün haksızlık, hukuksuzluk ve eşitsizliklere karşı; mahallede, sokakta, mahkemelerde her yerde suçluların en ağır şekilde cezalandırılmaları için mücadelemiz devam edecek. Biz, ölümlerin, eşitsizliklerin, erkek iktidarın çıkarmış olduğu anayasada hiçbir şekilde yeri olmayan yargı paketleri karşısında mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz. Hiçbir zaman geri adım atmayacağız. Biliyoruz ki; biz kadınlar haklıyız ve hep birlikte başaracağız” ifadelerini kullandı.