AKP iktidarının kayyım atamalarıyla belediyeleri gasp ettiği Kurdistan’da, halkın temel gündemi Yerel Seçimler. 14 Mayıs 2023 Genel ve Cumhurbaşkanlığı Seçimlerinde ciddi oy kaybı yaşayan AKP, 2019 Yerel Seçimlerinde olduğu gibi “seçmen” taşımayla seçimleri kazanmayı amaçlıyor. AKP’nin 2016 ve 2019 yılında kayyım atayarak iradesini gasp ettiği Wanlılar, iktidarın bu politikasına karşı “Kendime oy vereceğim” diyerek, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’ni (DEM Parti) destekleyeceğini söyledi.

‘KENDİME OY VERECEĞİM’

Kentin sokaklarında mikrofon uzattığımız yurttaşlar, “zorbalık” olarak tanımladıkları kayyımlara karşı iradelerine sahip çıkacaklarını söyledi. DEM Parti’ye oy vereceğini söyleyen Miran Deniz, kayyımların halk iradesine dönük haksızlık olduğunu ifade etti. Mehmet Aras isimli yurttaş, “Oyumu kendime, DEM Parti’ye vereceğim” diyerek, kayyım atamalarına karşı mücadeleye devam edeceklerini belirtti.

‘İRADEMİZDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ’

Kayyım atamalarıyla halk iradesinin kırılmak istendiğini dile getiren Doğan Aydın, “Halk kendi iradesini koyup belediye başkanı seçmesine rağmen kayyım atanıyor. Ama biz yine de kendi irademizi ortaya koyacağız. İrademizden vazgeçmeyeceğiz, oyumuzu kendimiz için kullanacağız” şeklinde konuştu. Kürt halkının iradesine sahip çıkması gerektiğinin altını çizen Aydın, “Onun için DEM Parti diyorum” ifadelerini kullandı. 

‘AKP 20 YILDIR BİRŞEY YAPMADI’

Kayyımların kentte hizmet yapmadığını belirten Mustafa Adıyaman, DEM Parti’ye oy vereceğini söyledi. Ekonomik krize değinen Adıyaman, “AKP 20 yıldır bizim için hiçbir şey yapmadı. Biz kayyım atasınlar diye bu insanlara oy vermiyoruz” diyerek tepki gösterdi. 

DEM Parti yönetiminin hizmet yaptığını söyleyen Enver Çiftçi de, 31 Mart seçimlerinde bir kez daha kazanacaklarını vurguladı. 

‘TABİ Kİ KENDİME OY VERECEĞİM’

“Tabi ki kendime oy vereceğim” diyen Zehra Dindar, “Ekonomiyi görüyoruz. Binlerce insanın haksız, hukuksuz bir şekilde cezaevlerinde yattığını görüyoruz. Konuşan bir insanın haksız ve hukuksuzca içeriye atıldığını görüyoruz. Biz, sadece hak, hukuk, adalet istiyoruz. Her insan gibi kendi anadilimizi konuşmak istiyoruz. Bu da bizim hakkımız” şeklinde konuştu. “Darbe” olarak nitelendirdiği kayyımların insanların iradesini yok saydığını ifade eden Dindar, “Bu adalet mi?” diye sordu. Wan halkının DEM Partili olduğunu sözlerine ekleyen Dindar, seçim sonrası taleplerine dair, “Memleketine, kendi insanlarına faydalı, yararlı olsun. Ki oluyor da... İnşallah her şey güzel olacak. Hak eden kazanacak” diye konuştu.

‘YOLUMUZ DEM PARTİ, DEM DEMA ME YE’ 

“Yolumuz DEM Parti. DEM dema me ye” diyen Diyar Tekbudak isimli yurttaş da, DEM Parti’ye oy verme nedenini şu sözlerle anlattı: “Dilimizi açığa çıkarıyor, bizi mutlu ediyor, bizi hatırlıyor. O yüzden her zaman DEM Parti. Kayyım atıyorlar, örgütlenmemize izin vermiyorlar. DEM Parti ayağa kalkıp, dilimizi öne çıkarıyor, düşmemize izin vermiyor. Başarıya ulaşacağız. Herkes gözünü açsın, her şeyi görsün. Artık esaret altında olmayalım, özgür olalım. Dilimizi daha özgür bir şekilde konuşalım. Sorunlarımızı çözelim.” 

‘SANDIKTA İRADEMİZE SAHİP ÇIKALIM’

AKP’nin Kürtlere dönük baskılarıyla karşı karşıya olduklarını dile getiren Devlet Bahadır, kayyım atamalarına karşı Kürtlerin sandıkta iradesine sahip çıkması çağrısı yaptı. DEM Parti’ye oy vereceğini söyleyen Mahmet Kaplan, kayyımları “Birini zorla kendi evinden çıkarma” olarak değerlendirdi. Şumi Kızıltaş, “zorbalık” olarak nitelendirdiği kayyımlara karşı halkın direnmesi gerektiğini vurgulayarak, DEM Parti’ye oy vereceğini söyledi.

‘HERKES SANDIĞA GİTSİN, OYUNU KULLANSIN’ 

Cihangir Güvener isimli yurttaş ise, “Kayyım bizim için hiçbir şey yapmadı. Kayyım bu halkın düşmanı. Oy sadece bir parça kağıt değil. Kayyım her yeri altından da yapsa 5 para etmez. Çünkü bu halkın iradesini tanımıyor. Bize köle olarak yaklaşıyorlar. Eğer köle olarak görmeselerdi, çocuklar okulda Kürtçe konuşurdu” dedi. DEM Parti’nin çalışmalarından memnun olduğunu ifade eden Güvener, Kürt halkının DEM Parti’den başka kimseye oy vermemesi gerektiğini vurgulayarak, “Milleti için çalışacaklar. Milletinin şeref ve namusu için konuşuyorlar. Kimin nerede bir akrabası, yakını varsa, oy atmaları için telefon açsınlar. Herkes sandığa gitsin, oyunu kullansın” çağrısında bulundu.

Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Zeydan: Kayyım belediyeyi 8,5 milyar TL borca sokmuş Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Zeydan: Kayyım belediyeyi 8,5 milyar TL borca sokmuş

‘KAYYIMDAN HİÇBİR HİZMET GÖRMEDİK’

Wan’ın bir türlü çözülmeyen ciddi sorunları olduğuna dikkat çeken Ömer Balkan, kayyımdan bir hizmet görmediklerini belirterek, halkın adaylarının projelerine bakarak oy kullanması gerektiğini söyledi. Kayyım atamaları sonrası halk olarak sarsıldıklarını dile getiren Zeynep Acer, bu seçimde de DEM Parti’ye oy vereceğini söyleyerek, seçimler sonrası kentleri için beklentilerinin çok olduğunu kaydetti.

‘ATEŞE DE ATSALAR DEM PARTİ’

“Oyumu kendime vereceğim” diyen Faik Karakoç, “DEM Parti, bizim partimiz. Dilimiz, özgürlüğümüz için DEM Parti. Halkın içindeki ateşi büyütmek için DEM Parti. DEM Parti beni anlıyor, hakkımı, hukukumu anlıyor. Öbürleri hepsi hırsız” diye kaydetti. Kayyımların zulüm ve hakaret olduğunu belirten Karakoç, “Kayyım buralı değil, biz buralıyız. Denize atsalar, ateşin içine de atsalar DEM Parti. Cehenneme gitseler de onlarla cehenneme gideriz. Kimle konuşsam, ‘DEM Parti, DEM Parti, DEM Parti’ diyor. Ölüme kadar DEM Parti” şeklinde konuştu.

‘14 BELEDİYENİN 14’ÜNÜ DE ALACAĞIZ’ 

Oyunu DEM Parti’ye vereceğini söyleyen Muhittin Şeker, “Çünkü DEM Parti bu halkın partisi. Çünkü kayyımları saraya göndermemiz gerekiyor. Bu halkın iradesi gasp edilmiş, bu iradeye sahip çıkmamız gerekiyor. Belediyemizi kendimiz yürüteceğiz. Kayyım sivil darbedir. Halkın iradesi tanımamış, yok saymış. Bu halk üzerinden rant yapıyorlar. Wan’da 14 belediye var ve 14’ünü de alacağız. Wan halkı, iradesi yok sayılan herkes, iradesine sahip çıksın. Bu kenti talan edenler saraya gitsin. İrademize sahip çıkacağız, bu belediyeyi güçlü bir şekilde alacağız. Başarı DEM’in, AKP’yi sandıkta boğacağız” ifadelerini kullandı.

‘HALKI TEMSİL EDEN DEM PARTİ’YE OY VERECEĞİM’

DEM Parti’ye oy vereceğini söyleyen Mirza Çelikkale ise, şunları söyledi: “Çünkü Meclis’te ilk Kürtçe konuşan parti DEM Parti. Dolayısıyla beni ve halkımı temsil eden DEM Parti’ye oy vereceğim. Buralar şaşmaz, hep DEM Parti. Umuyoruz bu sefer halkın iradesi üstün gelir ve kayyım atanmaz. Kayyım hangi iktidardan gelirse gelsin gasptır. Wan halkı olarak irademize sahip çıkacağız. 31 Mart’ta sandıkta ne sonuç çıkarsa çıksın, saygı herkesin saygı duyması gerekiyor.”

Çelikkale, taleplerine dair şunları söyledi: “DEM Parti belediyeyi kazandıktan sonra, koltuğa gelir gelmez hemen bir şeyler yapamaz. Çünkü belediye bir 3 yıl kendine gelemez. Eminim belediyenin bir dünya borcu vardır. Ama kazandıkları zaman bizim belediyemizden isteğimiz, sürekli Wan halkı için bir yatırım yapılmasıdır. İnsanlarımız ya inşaata gidiyorlar ya da başka bir şehre gidip turizm işleriyle uğraşıyorlar. Wan halkının kendi memleketinde çıkmaması için, yatırım talep ediyoruz." (Van/ MA)