Van’da 31 Mart Yerel Seçimlerine yönelik hazırlıklarını tüm hızı ile sürdüren DEM PARTİ Van İl Örgütü, 10 bine aşkın kişinin katılımı ile bir halk oylaması gerçekleştirdi. İlçe merkezlerinde gerçekleştirilen halk oylamasında aday adayları yarıştı ve neredeyse tüm adaylar ikinci tur sonucunda seçildi.

Adaylar seçildikten sonra kimi adaylara yönelik yapılan değerlendirmelerde kimi yasal sorunların bulunabileceği ifade edildi. DEM PARTİ yetkili organlarından edindiğimiz bilgilere göre, DEM PARTİ Gevaş ilçesinde yapılan halk oylamasında seçilen Bedrettin Dinçer’in memnu haklarını henüz alamadığı, memnu haklarını alabilmesi için 3 aylık sürenin bulunduğu belirtildi. Bunun için de yapılan seçimin iptal edildiği ve DEM PARTİ Gevaş Belediye Eşbaşkan adayının atama yöntemi ile belirleneceği kaydedildi.

‘CEZAYA DÖNÜŞMEMİŞ BİR SORUŞTURMA VAR’

Bunun dışında diğer adaylarının yasal anlamda herhangi bir sorunlarının bulunmadığını, belediye eşbaşkan adaylarından bir kadın adaya ilişkin kimi söylentilerin dillendirildiğini, ancak bu konuda bir sorunun bulunmadığı belirtilirken, “DEM PARTİ’nin neredeyse çaycılarına bile dava açılıyor. Bu kadın arkadaşımıza yönelik de bir soruşturma var. Ancak içerisinde pek bir şey olmayan bir soruşturmadır bu. Bizim ileri sürdüğümüz kriterlerde, ‘üst mahkemelerde dosyası olanlar aday olamaz’ şeklindeydi. Bu arkadaşımızın henüz karara dönüşen bir dosyası yok. Bundan dolayı bir engeli de yok” ifadelerine yer verdi.  

‘KADIN EŞBAŞKAN ADAYLARI NE ZAMAN BELİRLENECEK?’

Gevaş, Bahçesaray, Çatak, Gürpınar, Saray, Özalp ve Çaldıran’da kadın eşbaşkanlarının henüz belirlenmemesine ilişkin çalışmaların yürütüldüğü belirtilirken, “Bu ilçelerimizde bir eğilim yoklaması yapılmaktadır. En iyi kadın adayı belirlemek için çalışmalar yürütülüyor. Aday belirlenirken, halkın eğilimleri ve talepleri dikkate alınacak. Bunun için çalışmalar büyük bir titizlikle yürütülmektedir” açıklaması yapıldı.

KADIN ADAYLARIN KAYDIRILMASI OLABİR Mİ?

Kadın adayların kaydırılmasına ilişkin bir politikalarının bulunmadığı ifade edilirken, kimi istisnaların ise bu kapsam dışında tutulabileceği kaydedilerek şu ifadeler kullanıldı:

“Mümkün mertebe kadın adaylar ilgili ilçelerden seçilecektir. Bu konuda halkın ne düşündüğü önceliğimizdir. Fakat kimi yerlerde ya yeterli kadın aday yok, yada başvuru yok. Buradan hareketle kimi kaydırmalar olabilir. Bu anlamda çalışmalar büyük bir titizlikle yürütülmektedir.”

MECLİS ÜYELERİNE YÖNELİK NASIL BİR POLİTİKA İZLENECEK?

Yapılan halk oylamasında belediye başkan adaylarının yanısıra meclis üyesi seçimlerinin de yapıldığını konusu hatırlatılırken, “Ancak kabul etmek gerekiyor ki kimi yerlerde meclis üyeliği seçimi istediğimiz gibi olmadı. Kimi yerlerde büyük oranda aynı kesimden olan insanların seçilmesi durumu var. Buralarda meclis üyeleri elden geçirilebilir ve kent dengesi, kent dinamikleri, ihtiyaçlar ve nitelik göz önünde bulundurulacakktır. Meclis üyesi belirlemede partimizin yüzde 30 gibi bir kotası bulunuyor. Eksik veya yetersiz görülen yerlerde bu eksiklik partimizin yüzde otuzluk kotası ile giderilmeye çalışılacaktır. Bunun yetmemesi durumunda da en uygun meslis üyesi listesinin çıkabilmesi için gerekli çalışmalar yürütülecektir” bilgisi paylaşıldı.

‘FARKLI HESAPLARI OLANLAR, ADAYLARIMIZA YÖNELİK KARALAMA ÇALIŞMALARI YÜRÜTÜYOR’

Yapılan halk oylaması sonrasında seçilen kimi adaylara yönelik olarak yürütülen tartışmalara ilişkin ise isminin açıklanmasını istemeyen yetkili, “Uzun zamandır, bu güne yönelik hazırlık yapan kimi gruplar vardı. Halk oylamasının olması ile birlikte bu grupların tüm planları boşa çıktı. Öncesinden kimi kafa kol ilişkileri ile kendi adaylarını seçtirebiliyorken, halk oylaması ile bu hedeflerine ulaşamadılar. Bundan dolayı halkın seçtiği adaylarımıza yönelik en olmadık karalama yöntemlerine başvuruyor ve o arkadaşlarımızı yıpratmaya çalışıyorlar. Şunun net bir şekilde bilinmesi gerekiyor: Bu karalama çalışması yürütenler, kesinlikle hedeflerine ulaşamayan menfaat kesimleri ve çıkarcılardır” tespitlerine yer verildi.

Diyarbakır Seçim Komisyonu tarafından yapılan açıklamaya da dikkat çekilerek, “orada da aynı şeyler mevcut ve eninde sonunda oradaki seçim komisyonumuz açıklama yapmak zorunda kaldı. Hemen her yerde farklı hesaplarla hareket edenler amaçlarına ulaşamayınca bu yönteme başvurdular. Yani adaylarımızı karalama, haklarında dedikodu yayma, ön seçimde hile yaptıklarını ileri sürme, ön seçimlerin kurgu olduğunu savunma vs. insanın aklına gelmeyecek şeyleri ileri sürüyorlar. Aslında bu tepkileri, açığa düşmelerinden ileri geliyor. Bundan dolayı yaptıkları anlaşılmayor değil” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.

‘HER ŞEY HALKIN GÖZLERİ ÖNÜNDE GERÇEKLEŞTİ, İLK OLMASINA RAĞMEN BAŞARI DERECESİ BÜYÜK OLDU’

Gerçekleştirilen seçimlere ilişkin de kısa bir değrelendirme yapan ismini açıklamak istemeyen yetkili, “Biz bir ilki gerçekleştirerek adaylarımızı halk oylaması yöntemi ile belirledik. Bunu yaparken elbette ki eksikliklerimiz, acemiliklerimiz, hatalarımız da olmadı değil. Daha nitelikli bir ve daha kapsayıcı bir çalışma yapmamız mümkündür. Ama iyi bir tecrübe sahibi olduk. İnşallah bundan sonraki halk oylamalarımız çok daha nitelikli ve kapsayıcı olacaktır. Gerçekleştirdiğimiz ön seçimlerden büyük dersler çıkarttık. Ama şu da var; birçok kesim ve kişi, ön seçimlerde kafaların kırılacağını, masa, sandalyelerin havada uçuşacağını sanıyor ve bekliyordu. Ancak böyle olmadı, aday adaylarımız ve seçmenlerimiz, delegelerimiz büyük bir olgunluk ve örgütlülükle, büyük bir disiplinle sandık başına gittiler ve oylarını kullandılar. Bundan dolayı hepsine teşekkürü bir borç biliyoruz” dedi.

BUNDAN SONRAKİ SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

Bundan sonraki sürecin nasıl işleyeceğine ilişkin de, “bu ayın sonuna doğru tüm adaylarımızı netleştireceğiz. Bizim kamuoyuna duyurduğumuz adaylarımız konusunda bir sıkıntı bulunmamaktadır. Eksik olan bölgelerimizde de eksikliği tamamlayarak tüm adaylarımızı kamuoyuna deklere edeceğiz. Sonrasında da iki günlük bir toplantımız olacak. Bu toplantımız muhtemelen Diyarbakır’da olacak. Sonrasında ise hızlı bir şekilde seçim çalışmalarımıza yükleneceğiz. Bizim tüm hazırlıklarımız tamamdır, iyi bir seçim çalışması ve iyi bir seçim organizasyonunu hayata geçireceğiz. Bundan kimsenin kuşkusu da olmasın” diyerek başarılı bir seçim çalışması yürüteceklerini söyledi.