Reuters haber ajansı, 31 Mart'ta sayılı günler kala Türkiye'deki seçim ortamını değerlendirdi. Yerel seçimlerde Kürt oylarının belirleyici olacağını yazan Reuters'ta, "Türkiye'deki Kürtlerin çoğu parti sadakatini bir kenara bırakıp Erdoğan'ın İstanbul'daki en büyük rakibini desteklemeye hazırlanıyor ve bu da, Cumhurbaşkanı'nın bir zamanlar yönettiği şehri geri kazanma umutlarını boşa çıkarıyor" ifadeleri yer aldı.

'İSTANBUL'DAKİ 25 YILLIK İKTİDARA SON VERİLDİ'

2019'da düzenlenen son yerel seçimleri hatırlatan Reuters'ta, şöyle devam edildi: "DEM Partisi seçmenleri, İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun 2019 yerel seçimlerini kazanmasında büyük rol oynadı. Bu seçim, Erdoğan ile AK Parti'nin İstanbul'daki 25 yıllık iktidarına son verdi. Bu seçimler aynı zamanda muhalefete de kritik bir dayanak noktası sağladı."

'KÜRT SEÇMENLER İKİLEMLE KARŞI KARŞIYA'

Anket: Bu pazar seçim olsa AKP eriyor, CHP yükseliyor Anket: Bu pazar seçim olsa AKP eriyor, CHP yükseliyor

Ekrem İmamoğlu ile Murat Kurum'un anketlerde başa baş gittiğini aktaran Reuters, DEM DEM Parti adayları Meral Danış Beştaş ve Murat Çepni'nin de üçüncü sırada yer aldığını belirtti. "Bu durum Kürt seçmenleri bir ikilemle karşı karşıya bıraktı: Kalplerini mi yoksa akıllarını dinleyerek mi oy verecekler?" diye yazan Reuters'ta, SAMER anket şirketinden Yüksel Genç'in yorumlarına yer verildi.

DEM Parti destekçilerinin yüzde 40'ının İmamoğlu'na oy vereceğini söyleyen Genç, "Kafaları karışık ve kararsızlar. Parti adaylarına oy vermeyi düşünüyorlar ama AK Parti'nin kazanmasını istemiyorlar" dedi.

'DİYARBAKIR'DA DEM PARTİ, İSTANBUL'DA İMAMOĞLU'

2013-2015 yılları arasındaki 'çözüm sürecinin' ardından iktidarın Kürt partilerine baskı uyguladığı belirtildi. Tutuklama ve kayyım atama süreçleriyle DEM Parti'nin de yıprandığını yazan Reuters, buna rağmen başta Diyarbakır olmak üzere güneydoğuda hakimiyetini koruduğunu aktardı.

Diyarbakır'daki Newroz kutlamalarına katılan emekli Mehmet Fatih Sütçü ise, "Diyarbakır gibi bir ortamda DEM'e oy vermek gerektiğini düşünüyorum ama İstanbul'da Ekrem İmamoğlu'na oy verirdim" dedi.